BTI en Info Support helpen neurochirurgie met mixed reality

Computable Awards 2018

Softwarespecialist Info Support en stichting Brain Technology Institute (BTI) hebben succesvol een pilotproject afgerond voor het toepassen van mixed reality in neurochirurgie. In co-creatie is er een innovatieve HoloLens-applicatie ontwikkeld, waarmee een hologram van de hersenen inclusief bloedvaten en een tumor of andere afwijking met grote nauwkeurigheid kan worden geprojecteerd op een patiënt. Voor een groep van dertien Computable-experts reden om de digitale innovatie ‘HoloLens-applicatie voor neuronavigatie’ van Brain Technology Institute en Info Support te nomineren voor de Computable Awards 2018 in de categorie Digitale Innovatie van het Jaar.

De applicatie biedt neurochirurgen de mogelijkheid om met behulp van een HoloLens te navigeren tijdens een operatie. Daarnaast kan de HoloLens worden ingezet bij het voorlichten van patiënten en het opleiden van neurochirurgen. Door het inzetten van de HoloLens kunnen patiënten en familieleden voorafgaand aan een operatie beter worden voorgelicht. Op dit moment is het vaak nog lastig om op basis van MRI-scans duidelijk te maken hoe een operatie eruit gaat zien. Met behulp van een hologram is het veel eenvoudiger om de patiënt en familieleden vanuit een driedimensionaal beeld te laten zien waar zich een probleem bevindt in de hersenen en welke handelingen er tijdens de operatie nodig zijn. De HoloLens-applicatie kan worden ingezet om neurochirurgen in opleiding beter voor te bereiden en uitleg te geven over specifieke complexe handelingen.

Neurochirurgie vereist een uitgebreide voorbereiding. De chirurg verdiept zich voorafgaand aan de operatie in de vaak behoorlijk complexe structuren, zodat hij op basis van deze informatie de operatie goed kan uitvoeren. Door gebruik te maken van een HoloLens en een hologram van deze structuren te projecteren op een patiënt, heeft de neurochirurg tijdens de operatie een extra hulpmiddel. Dit zorgt ervoor dat de chirurg nog beter voorbereid de operatie ingaat en specifieke moeilijke onderdelen van de operatie beter kan uitvoeren. Hierdoor draagt de Hololens-applicatie bij aan de veiligheid van de patiënt.

Terug naar de overige genomineerden

Dit artikel delen:


Partners 2020 

Platinum

Gold

Silver

Entrance Only

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-07-05T14:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.