J&V komt met biometriesysteem voor migratieketen

Genomineerd overheidsproject voor Computable Awards 2019

Dit artikel delen:

Jurylid Reza Sarshar

Het Ministerie van Justitie en Veiligheid heeft een innovatieve architectuur ontwikkeld die ertoe moet leiden dat in meerdere domeinen biometrie ingezet kan gaan worden. Het nieuwe biometriesysteem moet in de migratieketen ervoor gaan zorgen dat de bestaande dienstverlening verbeterd wordt door de inzet van nieuwe biometrische technologieën. De jury van de Computable Awards 2019 in de categorie ICT-project van het Jaar bij de Overheid nomineert daarom het project ‘Biometriesysteem voor de migratieketen’.

Als gevolg van de architectuur en een trend brekende aanbieding van IDEMIA, vielen de kosten voor de noodzakelijke Europese aanbesteding voor biometrische matchingstechnologie zo’n 65 procent lager uit dan begroot. Hiermee laat het Ministerie van Justitie en Veiligheid zien dat ict-projecten ook binnen budget kunnen blijven. Het succesvol afronden van het project was mogelijk door de voortreffelijke samenwerking tussen IDEMIA als leverancier van de matchingtechnologie, ICTU als softwareontwikkelaar van het kernonderdeel van de architectuur en de Dienst ICT van de Politie als integrator en beheerder. Met het Ministerie van Justitie en Veiligheid als regievoerder heeft dit geleid tot een probleemloze implementatie. Daarom een terecht genomineerde.

In aanvulling op het gebruik van traditionele paspoorten maken de ketenpartners in de migratieketen al langere tijd gebruik van biometrie bij alle identificatieprocessen. De centrale biometrievoorziening is een essentieel onderdeel van de identiteitsvaststelling. De ontwikkelingen op het gebied van biometrie zijn in een stroomversnelling gekomen, zoals op smartphones en bij toepassing van artificial intelligence voor gezichtsherkenning. Dit biedt nieuwe mogelijkheden voor de migratieketen om binnen wettelijke kaders processen voor medewerkers en vreemdelingen te verbeteren en te vereenvoudigen.

Om dit te realiseren is binnen het Ministerie van Justitie en Veiligheid, waarbinnen meerdere domeinen biometrie gebruiken, een gemeenschappelijke, innovatieve architectuur bedacht. Dit project heeft als eerste deze architectuur gebruikt om in een periode van twee jaar het centrale systeem succesvol te vervangen. Het project heeft gezorgd voor verbetering van de bestaande dienstverlening en biedt nu de mogelijkheid om nieuwe biometrische technologieën efficiënt te installeren. Daarnaast biedt het betere monitoring en analyse van diverse mogelijkheden, zodat ketenpartners hun processen beter kunnen inrichten.

Juryoordeel

Dit traject laat volgens de jury van de Computable Awards 2019 in de categorie ICT-project van het Jaar bij de Overheid zien hoe ict-middelen en technologie bij kunnen dragen aan het verbeteren van de dienstverlening, verhogen van efficiëntie en de winstgevendheid in de keten tussen en binnen verschillende overheidsorganen. De toegevoegde waarde beperkt zich niet tot Nederlandse grenzen maar in de toekomst ook daarbuiten. Het juryteam heeft de toegevoegde waarde van dit traject hoog gewaardeerd.

Complexiteit is meestal reden dat veel ict-trajecten bij de overheid mislukken. Dit traject kende een grote complexiteit en risico’s die niet alleen op technische fronten geldig waren maar ook op organisatorische en politieke fronten. De jury was onder de indruk van de samenwerking en het leiderschap die verschillende belanghebbenden in dit traject aan elkaar gekoppeld heeft en tot mooi eindresultaat heeft geleid. De jury heeft daarom hoge cijfers toegekend aan de kennis en kunde van de leverancier in dit traject.

Het juryteam was zeer enthousiast over dit voordracht. We hopen dat we bij de Computable Awards meer van dit soort succesvolle ict-trajecten bij de overheid terug gaan zien en we hopen dat meer leveranciers en opdrachtgevers hun succes via dit platform aan de burgers, bedrijven en andere branchegenoten zullen verkondigen.

Terug naar de genomineerden
Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-06-11T11:59:00.000Z Reza Sarshar
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.