RDW realiseert digitaal aanvragen rijbewijs

Genomineerd overheidsproject voor Computable Awards 2019

Ruud Mulder

Jurylid Ruud Mulder

De Rijksdienst Wegverkeer (RDW) is een proef gestart waarbij bestuurders een verlening voor het rijbewijs digitaal kunnen aanvragen. Het rijbewijs kan vervolgens na twee werkdagen opgehaald worden op het gemeentehuis. De proef, die op 1 oktober 2018 is gestart, draait inmiddels bij in totaal vijftien gemeenten. De jury van de Computable Awards 2019 nomineert het project ‘Digitaal aanvragen rijbewijs’ in de categorie ICT-project van het Jaar bij de Overheid.

In eerste instantie is de online aanvraag mogelijk voor inwoners van een van vijftien deelnemende gemeenten. Arnhem is de eerste gemeente waar het online verlengen van het rijbewijs mogelijk is gemaakt. De overige veertien gemeenten zijn Albasserdam, Amsterdam, Dordrecht, Eindhoven, Haarlemmermeer, Hendrik Ido Ambacht, ’s-Hertogenbosch, Hollands Kroon Molenwaard, Papendrecht, Rotterdam, Sliedrecht, Utrecht en Zwijndrecht. Bestuurders die in het bezit zijn van een geldig Nederlands rijbewijs kunnen online een aanvraag doen voor een verlenging van het rijbewijs of bij uitbreiding van categorieën.

Bij de digitale verlenging moet de aanvrager eerst een pasfoto laten maken bij een erkende fotograaf. De fotograaf verstuurt de foto digitaal naar de RDW. Zodra de foto door de RDW is goedgekeurd, kan de aanvrager met zijn DigiD online de verlenging van het rijbewijs regelen. Doordat de fotograaf de foto digitaal aanlevert, is de kwaliteit van de foto’s op de rijbewijzen goed en zijn deze minder fraudegevoelig.

Juryoordeel

Het optimaliseren en verkorten van de aanvraagprocedure voor het rijbewijs heeft volgens de jury van de Computable Awards 2019 in de categorie ICT-project van het Jaar bij de Overheid veel toegevoegde waarde. Met name het feit dat je dit nu tijdens deze pilot via een app kan doen, maakt het allemaal een stuk makkelijker en transparanter. RDW heeft hierbij zeer goed naar de wensen en eisen van haar eindklanten geluisterd. Deze ontwikkeling zorgt er ook voor dat de administratieve last van de deelnemende gemeentes gaat afnemen en dat is natuurlijk altijd erg fijn.

Echter is de jury wel van mening dat het schakelen met een erkende fotograaf nog in zekere mate de gewenste flexibiliteit beperkt. Dit komt nogal traditioneel over en maakt het concept niet zo flexibel als waar de jury op had gehoopt. De erkende lokale fotograaf wordt in zekere zin de beperkende factor. Ook is de jury benieuwd hoe andere overheidsonderdelen hier gebruik van kunnen maken. Denk hierbij aan andere officiële documenten zoals een identiteitskaart of een paspoort.

De RDW bracht tijdens het juryberaad wel de nuance aan dat dit op de roadmap/planning staat om hier nog flexibeler mee om te gaan. Denk hierbij eerst aan fotocabines en op de langere termijn misschien zelf het aanleveren van een eigen foto, die vanuit het systeem wordt gevalideerd op de geldende richtlijnen. De jury is erg benieuwd hoe en op welke termijn RDW dit gaat realiseren. Voor nu kent de jury wel al de nominatie toe.

Terug naar de genomineerden
Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-06-11T11:59:00.000Z Ruud Mulder


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.