BZK krijgt digitaal loket voor fysieke leefomgeving

Genomineerd overheidsproject voor Computable Awards 2019

Guido de Nobel

Jurylid Guido de Nobel

De manier waarop we omgaan met onze levensomgeving en ruimtelijke ordening zijn onderwerpen van een veelheid aan wetten, regels en er zijn allerlei instanties die zich er mee bezig houden. Denk aan de centrale overheid, provincies, gemeentes en waterschappen. In 2021 treedt een nieuwe wet in werking die uit deze lappendeken een overzichtelijk geheel wil maken: De Omgevingswet. Het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) Landelijke Voorziening ondersteunt de uitvoering van deze Omgevingswet en is genomineerd voor de Computable Awards 2019 in de categorie ICT-project van het Jaar bij de Overheid.

Het DSO biedt het digitale loket waar initiatiefnemers, overheden en belanghebbenden snel kunnen zien wat is toegestaan in de fysieke leefomgeving. Via het DSO kunnen zij vergunningen aanvragen en meldingen doen en zien welke regels en beleid van toepassing zijn op een locatie. De basis hiervoor zijn de omgevingsdocumenten die in het DSO zitten. Dit zijn bijvoorbeeld omgevingsvisies, omgevingsverordeningen en -plannen, projectbesluiten en programma’s. Overheden leggen daarin onder meer vast wat wel en niet mag op een locatie. Op termijn kunnen zij ook informatie raadplegen over de kwaliteit van de fysieke leefomgeving. Denk bijvoorbeeld aan gegevens over water- of luchtkwaliteit en geluidbelasting.

Met de lessen van eerdere grote overheidsprojecten in het achterhoofd is in het project gekozen voor een aanpak op basis van agile safe, waarin twaalf teams toewerken naar een totaaloplossing die gereed is als de wet in werking treedt in 2021. Zonder waterval en allesomvattend ontwerp ontstaat de oplossing geleidelijk.

Juryoordeel

De jury van de Computable Awards 2019 in de categorie ICT-project van het Jaar bij de Overheid kijkt zeer positief naar de manier waarop het programma, door vooruit te kijken, in staat blijkt te zijn om grote, complexe projecten uit te voeren en tot een succes te maken. Het project zal maken dat de vereenvoudiging die de wet beoogd te bewerkstelligen ook concreet bij organisaties en burgers terecht komt. Geen veelheid aan loketten, processen en procedures, maar een enkele flow op maat voor het object of gebied waar naar gekeken wordt. Daarom nomineert de jury het project ‘Digitaal Stelsel Omgevingswet Landelijke Voorziening (DSO-LV)’.

Terug naar de genomineerden
Dit artikel delen:


Partners 2023 

Diamond

Gold

Silver

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-06-11T11:59:00.000Z Guido de Nobel


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.