Amsterdam probeert uithuisplaatsingen te voorkomen

Genomineerd overheidsproject voor Computable Awards 2019

Fred Streefland

Jurylid Fred Streefland

Hulpverleners in de jeugdzorg doen er alles aan om uithuisplaatsingen zoveel mogelijk te voorkomen. Toch werden er in 2017 per tienduizend kinderen 121 kinderen uit huis geplaatst. De gemeente Amsterdam (afdeling Jeugd), jeugdhulporganisatie Garage2020 en innovatie-en designbureau Greenberry zijn een gezamenlijk project gestart in 2017 om met behulp van data-analyse meer inzicht te krijgen in welke jongeren en huishoudens zouden kunnen worden getroffen door een uithuisplaatsing en hoe dit zou kunnen worden verminderd. Het project ‘Het Extra Teamlid’ wordt genomineerd voor de Computable Awards 2019 in de categorie ICT-project van het Jaar bij de Overheid.

Het project ‘Het Extra Teamlid’ richt zich dus op de jeugdzorg. Het project heeft geleid tot een pragmatisch hulpmiddel, dat bestaat uit een spelbord met een applicatie op een mobiel device, welke wordt gebruikt tijdens het casuïstiek overleg in de jeugdhulp. Het assisteert daadwerkelijk de hulpverleners.

Juryoordeel

De jury van de Computable Awards 2019 in de categorie ICT-project van het Jaar bij de Overheid is van mening dat juist de combinatie van een spelelement (bordspel) en techniek (mobiel device) ervoor heeft gezorgd dat de data-analyse op een simpele en effectieve wijze wordt gebruikt. Dit zorgt voor een geringe projectcomplexiteit en brengt weinig risico’s met zich mee. Ook het feit dat de ontwerpers (Garage2020 en Greenberry) vooral de mening van de hulpverleners zelf hebben gebruikt als de basis waaraan een dergelijk hulpmiddel aan moest voldoen, is door de jury als positief ervaren en bewijst hiermee direct de toegevoegde waarde.

De originaliteit om een concreet probleem op een ‘back-to-basics’ manier aan te vliegen en vooral het ‘simpele’ bordspelelement (‘simpele’ in de positieve zin van het woord) hebben ertoe bijgedragen dat de jury van mening is dat dit ict-project tot de vijf beste inzendingen van 2019 behoort. De jury verwacht dan ook dat dit project een goede toekomst kan hebben in andere steden en/of gemeenten.

Terug naar de genomineerden
Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-06-11T11:59:00.000Z Fred Streefland
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.