Schluss pakt stiekeme dataverzamelen aan

Genomineerde tech-startup voor Computable Awards 2019

Dit artikel delen:
Elles de Vries

Jurylid Elles de Vries

Schluss geeft je weer de controle terug over je eigen gegevens. Over en uit met het stiekem dataverzamelen. De gegevens die je deelt worden alleen gebruikt voor het doel waarvoor jij ze afstaat. Wie wil dat nu niet? De jury van de Computable Awards 2019 nomineert Schluss in de categorie Nederlandse Startup van het Jaar.

De droom van Schluss komt uit een zoektocht naar de oplossing voor een altijd out-of-date adresboek. De oplossing die gevonden werd? Het omkeren van de datastroom! Schluss realiseerde zich meteen dat we dat principe kunnen toepassen op alle persoonlijke gegevens. En dat we daarmee iets essentieels realiseren: de controle over je gegevens terug. Oftewel, echte online privacy. Die grote droom is Schluss inmiddels stap-voor-stap aan het verwezenlijken. Daarbij is het essentieel dat de organisatie die dit gaat realiseren altijd van en voor de mensen zal zijn: een coöperatie waar iedere Schluss-gebruiker mede-eigenaar van is. De software is natuurlijk open source.

Juryoordeel

Waar de AVG het probleem van datahandel en privacyschendingen centraal oppakt met regelgeving, heeft Schluss volgens de jury van de Computable Awards 2019 in de categorie Nederlandse Startup van het Jaar een out-of-the-box decentrale softwarematige oplossing bedacht: je eigen onafhankelijke gedistribueerde kluis. Gezien de discussies op diverse fora, duidelijk een oplossing waarnaar grote behoefte is.

Schluss heeft in korte tijd grote namen aan zich weten te binden zoals Volksbank, Albert Heijn, KPN en Nuon en dat heeft zeer zeker ook te maken met het charismatische, energieke team van Schluss. Ook de organisatievorm van Schluss, een coöperatie, is gedurfd, maar ligt volgens de jury van de Computable Awards 2019 wel helemaal in lijn met de tijdsgeest. Doordat Schluss een coöperatie is, en dus geen maximalisatie van aandeelhouderswaarde nastreeft, zoekt Schluss gemakkelijker de samenwerking met soortgelijke initiatieven zoals Solid van Tim Berners-Lee. Dit zal alle internetgebruikers uiteindelijk ten goede komen. De jury van de Computable Awards 2019 hoopt en kijkt ernaar uit dat Schluss voor een disruptie in een omgang met persoonlijke data zal zorgen, en daarmee in de online datahandel zoals die nu, helaas, gebruikelijk is.

Terug naar de overige genomineerden
Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-06-24T11:59:00.000Z Elles de Vries
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.