Blockchains bepalen echtheid Rembrandt-ets

Computable Awards 2019, Digitale Innovatie van het Jaar

‘The Virgin and Child in the Clouds’ is niet alleen meer een werk van Rembrandt, het is ook het eerste kunstwerk dat is vereeuwigd met behulp van meerdere blockchains. Daarmee is de echtheid van de zeventiende-eeuwse ets makkelijker en sneller vast te stellen. Ofwel, nieuwe technologie als een belangrijke stap voorwaarts in de strijd tegen kunstfraude. ‘Blockchain-as-a-service’ van V-ID is genomineerd voor de Computable Awards 2019 in de categorie Digitale Innovatie van het Jaar.

V-ID is een Nederlandse validatie- en verificatiedienst gebaseerd op blockchaintechnologie. V-ID’s blockchain-as-a-service is in gebruik sinds 2018 bij een aantal klanten op verschillende gebieden, waaronder onderwijs, medisch, juridisch, onderzoek en tech. De unieke kenmerken van de zijn ets eerst met macrofotografie gedigitaliseerd. Deze foto’s zijn vervolgens met andere kenmerken, zoals materiaal, formaten en historie van het werk, verzameld in een zogenoemd validatiebestand en opgeslagen in vier verschillende blockchains. De blockchaintechniek maakt het voor iedere ontvanger van dit bestand mogelijk om binnen vijf seconden te controleren of deze nog steeds exact hetzelfde is als toen het werd gevalideerd.

Met de ingesloten macrofoto’s zijn unieke details, zoals penseel-aanzetten, markeringen en streken, te vergelijken met het fysieke werk, om zo de echtheid te toetsen. Valt de ‘eer’ nu de beurt aan een werk van Rembrandt, in principe is deze methode op elk fysiek object, denk diamanten, archeologische vondsten maar ook bewijsmateriaal, toe te passen. Met deze digitalisatie-slag wordt alle informatie en kennis over een object verzameld en gebundeld in één gevalideerd pdf-bestand. E

Terug naar de overige genomineerden

VIDT Rembrandt on chain - V-ID collaboration with Douwes Fine Art and CMS

Dit artikel delen:


Partners 2020 

Platinum

Gold

Silver

Entrance Only

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-06-28T11:59:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.