ING, Google en PwC signaleren kredietrisico’s

Computable Awards 2019, Digitale Transformatie van het Jaar

Dit artikel delen:
Krediet

Een samenwerking tussen de multinationals ING, Google en PwC heeft in korte tijd geleid tot de ontwikkeling van een waarschuwingssysteem voor kredietrisico’s. ING was als kredietverlenende instelling de aanjager van het project. Met behulp van machine learning verwerkt, ordent en presenteert het systeem informatie die van invloed kan zijn op de kredietwaardigheid. In eerste instantie gebruikt ING het systeem voor het signaleren van kredietrisico’s bij grote bedrijven, overheden en financiële instellingen. Het project ‘Early warning system’ van ING, Google en PwC is genomineerd voor de Computable Awards 2019 in de categorie Digitale Transformatie van het Jaar.

Het internet is een oceaan van informatie. Zo ongeveer alles wat iemand zou willen vinden is ook daadwerkelijk te vinden. Als kredietverstrekker zijn er voor ING veel signalen die kunnen duiden op verminderde kredietwaardigheid, simpelweg door het nieuws te volgen. Maar waar begin je? In samenwerking met accountants- en adviesbureau PwC en internetgigant Google zet de bank inmiddels stevige stappen richting een automatiseringsoplossing voor een digitaal waarschuwingssysteem voor kredietrisico’s. ING had een idee, Google de technische oplossing. Internationaal accountants- en advieskantoor PwC schoof aan voor het maken van de koppeling tussen die twee.

Het digitale systeem (ook wel ‘early warning system’ of EWS genoemd) krijgt informatie door uit verschillende bronnen. Publiek nieuws komt onder meer voort uit Google News, vanuit Thomson/Reuters krijgt het actuele marktdata door. Het systeem verwerkt momenteel al zo’n tachtigduizend berichten per dag, uit uiteenlopende bronnen en in meerdere talen. Daarbij maakt het ook meteen een selectie of het nieuws ook relevant is, of dat het betreffende bedrijf misschien per toeval genoemd wordt. Normaal gesproken onbegonnen werk voor mensenhanden, maar met behulp van automatisering een uitstekende en ongetwijfeld welkome hulp voor kredietmanagers.

Terug naar de overige genomineerden

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-07-02T11:59:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.