Xella laat bouwvakker efficiënter bouwen met Hololens

Computable Awards 2019, Digitale Transformatie van het Jaar

Dit artikel delen:

Digitalisering speelt ook in de bouw een steeds grotere rol. We hebben het dan niet alleen over BIM, het bouwinformatiemodel, maar ook over heel andere technieken, zoals augmented en mixed reality. Xella benut de mogelijkheden hiervan door informatie uit de BIM-bibliotheek in de Hololens van Microsoft te projecteren. Via een Hololens en speciale software geeft Xella bouwvakkers direct toegang tot het BIM-model, waardoor ze efficiënter en sneller moeten kunnen bouwen. Het project ‘Informatie uit BIM-bibliotheek in Hololens’ van Xella en Microsoft is genomineerd voor de Computable Awards 2019 in de categorie Digitale Transformatie van het Jaar.

De gebruikers op de bouwplaats zien dan bijvoorbeeld een te plaatsen wand in de vorm van een hologram voor zich, precies op de plek waar deze moet verrijzen, inclusief de bijbehorende specificaties en instructies. Ze hebben daardoor de juiste informatie digitaal beschikbaar, zonder dat ze een beroep hoeven te doen op papieren tekeningen. Het resultaat is dat ze letterlijk hun handen vrij hebben, het bouwproces efficiënter verloopt en de kans op bouwfouten en faalkosten aanzienlijk afneemt. Daar komt bij dat de Hololens qr-codes kan scannen en zo handelingen en leveringen vast kan leggen, waardoor ook de administratie op de bouwplaats aanzienlijk eenvoudiger verloopt.

De technologie van de Hololens maakt het mogelijk om alle data van het BIM-model op de bouwplaats in realtime beschikbaar te maken via de cloud. Bouwvakkers zijn hiervoor uitgerust met een helm en ingebouwde holografische lens. Via de lens is een holografische weergave te zien van de te bouwen muur of wand. Ook de bestaande, reële omgeving is te zien. Dankzij deze vorm van mixed reality (MR) zien de bouwvakkers precies waar en hoe de muur of wand gebouwd moet worden. Xella bouwt eigen virtuele modellen op basis van de modellen die zij aangeleverd krijgt van de aannemer of architect. Deze worden vervolgens via een cloud-omgeving gekoppeld aan logistieke informatie zoals passtuknummers.

Terug naar de overige genomineerden

Dit artikel delen:


Partners 2020 

Platinum

Gold

Silver

Entrance Only

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-07-02T11:59:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.