Tennet biedt met blockchain optimale hoogspanning

Computable Awards 2019, Digitale Transformatie van het Jaar

Vorig jaar is Tennet gestart met twee pilots waarbij het met blockchaintechnologie elektrische auto's en huishoudbatterijen inzet om het hoogspanningsnet in balans te houden en om opstoppingen in het hoogspanningsnet te voorkomen. De Transmission System Operator is tevreden over de resultaten en gaat opschalen. De blockchainimplementatie is ontwikkeld door IBM. In Nederland wordt samengewerkt met duurzame energieleverancier Vandebron. Het project ‘Optimaal hoogspanningsnet door blockchain’ van TenneT, IBM, Engie, Escozon & Energie Samen, Scholt Energy & Enervalis en Vandebron is genomineerd voor de Computable Awards 2019 in de categorie Digitale Transformatie van het Jaar.

Vandebron helpt Tennet om het net in balans te houden door laadsessies van klanten met een elektrische auto op verzoek tijdelijk te onderbreken en later weer te starten. Het bedrijf faciliteert deze ‘slim laden’-dienst voor Teslarijders, die hiervoor een vergoeding krijgen. Details over hun deelname, zoals bijvoorbeeld de slimme laadsessies, kunnen zij volgen via een app.

Tennet en IBM hebben de implementatie opgeschaald zodat aan veel meer partijen toegang tot de elektriciteitsmarkt verleend kan worden. De marktpartijen die in deze volgende fase betrokken zijn, zijn Engie, Escozon & Energie Samen, Scholt Energy & Enervalis en Vandebron. Deze aggregators leveren met verschillende typen assets flexibiliteit (in de vorm van aFRR, oftewel regelvermogen) aan het elektriciteitssysteem. Blockchaintechnologie zal de benodigde data-uitwisseling hiervoor faciliteren.

Terug naar de overige genomineerden

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-07-02T11:59:00.000Z Redactie Computable


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.