Rijkswaterstaat scoort met Landelijk Meetnet Water 2

Computable Awards 2020, categorie Overheidsproject

Dit artikel delen:
Gert-Jo van der Heijden

Jurylid Gert-Jo van der Heijden

Het Landelijk Meetnet Water (LWM) is een systeem dat zorgdraagt voor het beschikbaar stellen van waterkwantiteit-, waterkwaliteit-, meteo- en objectgegevens aan klanten binnen en buiten Rijkswaterstaat. Een goed functionerend LMW is onmisbaar voor de bediening van onze stormvloedkeringen, de berichtgeving aan het scheepvaartverkeer en om slim watermanagement te kunnen voeren. Het systeem is voor Rijkswaterstaat te kwalificeren als missiekritiek. Het nieuwe LMW2 moest zo gebouwd worden dat de continuïteit en kwaliteit van de levering van meetgegevens geborgd blijft. De meeste prioriteit heeft de vervanging van het centrale systeem. De jury van de Computable Awards 2020 in de categorie Overheidsproject nomineert daarom het project ‘Landelijk Meetnet Water 2’.

Het LMW bestaat uit circa 450 decentrale meetlocaties en een centraal deel dat zorgt voor datacollectie, verwerking, validatie en distributie van de meetgegevens. De oorsprong van het huidige LMW is meer dan dertig jaar oud en is daardoor hard aan vervanging toe. De belangrijkste redenen voor de vervanging van het huidige meetnet zijn de sterk verouderde techniek, het niet kunnen toepassen van de wijzigende behoefte, afnemende betrouwbaarheid en de kosten voor het in stand houden van het huidige meetnet. De projectopdracht is de realisatie van een nieuw toekomstvast LMW2 waarmee de levering van meetgegevens naar de toekomst wordt geborgd.

Het systeem is gebouwd volgens de principes van de Rijkswaterstaat i-Strategie en i-Visie. Dat wil zeggen dat Rijkswaterstaat werkt op basis van standaardisering, uniforme bouwstenen en state of the art technologie. Naast de realisatie van LMW2 heeft het project als spin-off een domein onafhankelijke iot-sensor-inwinketen opgeleverd dat het fundament is voor de toekomstige sensor-inwintrajecten binnen Rijkswaterstaat. LMW2 bestaat uit twee projecten. Het eerste project betreft de realisatie van het nieuwe centrale deel van LMW2. Het vervolgproject betreft de modernisering van de circa 450 meetlocaties.

Juryoordeel

"De volledigheid en kwaliteit van meetgegevens wordt hoger"

De jury van de Computable Awards 2020 in de categorie Overheidsproject vindt dat tijdens de presentatie er veel aandacht is besteed aan het vereenvoudigen van de complexiteit van de huidige (verouderde) decentrale meetinfrastructuur, door deze te ontsluiten, alsmede de gemoderniseerde decentrale meetinfrastructuur. De manier waarop dit uitgewerkt is in een Youtube-animatie paste uitstekend in het tijdperk van digitaal jureren tijdens corona. De jury werd meegenomen in de aanpak om de verschillende doelen te realiseren.

Door dit project wordt de volledigheid en kwaliteit van meetgegevens hoger, maar ook biedt het flexibiliteit en schaalbaarheid van het meetnet. Er kunnen eenvoudiger en sneller nieuwe sensortypen worden toegepast en dat met gebruik van commercieel beschikbare producten. Ook is de seciroty verbeterd en beschikt Rijkswaterstaat nu over een uitbreidbare datadistributielaag. De jury van de Computable Awards 2020 nomineert daarom graag dit project in de categorie Overheidsproject.

Terug naar de overige genomineerden

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-08-17T11:58:00.000Z Gert-Jo van der Heijden
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.