DJI scoort met technische snufjes in de gevangenis

Computable Awards 2020, categorie Overheidsproject

Dit artikel delen:
Michiel Noordermeer

Jurylid Michiel Noordermeer

Een horloge dat de huid meet om het agressieniveau van een gedetineerde in te schatten, een app die helpt bij de inspectie van de cel en augmented en virtual reality ter ondersteuning van klusjes die gedetineerden in de gevangenis moeten doen. Het zijn geen dingen waar je direct aan denkt als het gaat over het leven in de gevangenis. Toch spelen technische innovaties een steeds belangrijkere rol en dat is precies waar een speciaal innovatielab in Gouda zich mee bezighoudt. De jury van de Computable Awards 2020 in de categorie Overheidsproject nomineert daarom het project ‘Technische snufjes in de gevangenis’.

Het innovatielab van SSC-I, het shared service center van Dienst Justitiële Inrichtingen, houdt zich bezig met nieuwe uitvindingen in de gevangenis. Het werkt constant aan nieuwe ontwikkelingen en technieken. Het innovatielab ondersteunt Dienst Justitiële Inrichtingen bijvoorbeeld met biometrie. Dat is een verificatiesysteem waarmee kan worden vastgesteld of de gedetineerde die op dat moment vastzit, ook echt degene is die daar moet zitten.

Een andere innovatie van het SSC-I is het ‘quantified self’-horloge, dat lichaamsfuncties meet zoals hartslag, huidtemperatuur en huidgeleiding. Huidgeleiding zegt iets over hoe je je voelt. Dus als je je heel erg rustig voelt, dan weet je huid dat, maar als je opgewonden raakt dan weet je huid dat vaak eerder dan dat je dat zelf weet. Dat is in de gevangeniswereld best interessant om te weten.

Juryoordeel

"Nieuwe technologieën inzetten om maatschappelijke vraagstukken op te lossen"

In het innovatielab van SSC-I werken verschillende innovatiemanagers die kijken hoe ze nieuwe technologieën in kunnen zetten om maatschappelijke vraagstukken op te lossen. Er worden dan ook heel wat interessante uitvindingen gedaan. Zo wordt de biometrie gerealiseerd aan de hand van verschillende vingerscans en foto’s. DJI neemt zoveel mogelijk vingerafdrukken op, zodat er altijd een match is. Er is weleens persoonsverwisseling voorgekomen toen er nog geen biometrie was. Dat wil je natuurlijk niet. Je wilt dat iemand die een straf krijgt ook degene is die de straf uitzit. Niet zijn tweelingbroer.

Quantified self helpt bij gedetineerden met een agressieprobleem. Dan is het handig dat je een apparaat hebt dat je laat weten dat er iets met je gebeurt, dat er mogelijk iemand agressief wordt. Dan kun voor die tijd al actie ondernemen in plaats van achteraf. SSC-I zet onder meer een hackaton in om tot interessante innovaties en oplossingen te komen, het liefst met mensen van buiten de sector. Het mooie van zo'n samenwerking is dat je zelf scherp blijft maar ook nieuwe ideeën krijgt. Zo blijft DJI zich vernieuwen. Volgens de jury van de Computable Awards 2020 in de categorie Overheidsproject is het SSC-I van DJI een terechte genomineerde.

Terug naar de overige genomineerden

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-08-17T11:58:00.000Z
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.