Nominatie voor digitale medicijnregistratie Zwolle

Computable Awards 2020, categorie Zorgproject

Dit artikel delen:
Fred Hage

Jurylid Fred Hage

Wijkverpleging Zwolle is afgelopen najaar met drie apothekers een proeftuin gestart voor digitale toedieningsregistratie van medicatie in de thuissituatie. Ze houdt via een app op de telefoon de medicatielijst bij en staan op die manier in contact met de apothekers. Door deze nieuwe manier van werken hoeven thuiszorgmedewerkers minder vaak te bellen met apothekers over veranderingen op de lijst en het verstrekken van nieuwe papieren lijsten. De proeftuin was een succes en is inmiddels uitgebreid naar alle apothekers in Zwolle. De jury van de Computable Awards 2020 in de categorie Zorgproject nomineert het project ‘Digitale toedieningsregistratie van medicatie’.

Wijkverpleging Zwolle is het samenwerkingsverband van de vier Zwolse thuiszorgorganisaties Driezorg, Carinova, IJsselheem en Zonnehuisgroep IJssel-Vecht. De uitbreiding van de samenwerking betekent dat deze thuiszorgorganisaties volledig met een digitale toedienregistratielijst werken en dat hun cliënten in Zwolle via deze digitale lijst hun medicatie krijgen. Cliënten ontvangen vanuit hun eigen thuiszorgorganisatie hierover meer informatie.

De proeftuin is klein van start gegaan in Zwolle Zuid waar een thuiszorgteam en drie apothekers eerste ervaringen hebben opgedaan. De gekozen software van leverancier Medimo, maakt het voor medewerkers en apothekers mogelijk om gemakkelijker samen te werken en de toedieningsregistratie is veiliger voor de cliënten. De proeftuin heeft al heel wat reacties losgemaakt. Er hebben zich al diverse organisaties uit de regio gemeld gemeld die graag mee willen doen. Ook zij kunnen gebruik maken van de kennis en ervaring die in de proeftuin is opgedaan. Een volgende stap is het opzetten van een samenwerking met de dienstenapotheek van Isala en de Trombosedienst. Ook dit zal de veiligheid verhogen. De wens om met z’n allen goed samen te werken is er.

Juryoordeel

"De kwaliteit en medicatieveiligheid worden door deze aanpak verhoogd"

Digitalisering van het geven van medicijnen moet leiden tot meer veiligheid en een efficiëntere werkwijze voor thuiszorgmedewerkers en apothekers. Cliënten weten op deze manier zeker dat ze altijd de meest actuele medicatie toegediend krijgen. Door de pilot is er een goede samenwerking ontstaan met de betrokken apothekers. De medewerkers zijn enthousiast en bouwen met hun ervaringen mee aan een de bredere uitrol in heel Zwolle.

In de eerste beoordelingsronde gaf ik dit project maar een 6, met de vraag hoe innovatief dit nu eigenlijk is. In de tweede ronde kwam ik met een duidelijk hogere beoordeling, met name vanwege de complexiteit. Originaliteit scoorde ook bij de rest van de jury nog steeds niet hoog, maar we waren het er ook wel met z’n allen over eens dat naast de complexiteit ook de toegevoegde waarde van dit project hoog scoort. Ik geloof dat inderdaad zowel de kwaliteit als de medicatieveiligheid door deze aanpak wordt verhoogd. Ook bevalt me de wijk- en zorginhoudelijke aanpak en het bewust inspelen om van leverancier te kunnen wisselen, indien nodig. Daarom is dit een terechte genomineerde bij de Computable Awards 2020 in de categorie Zorgproject.

Terug naar de overige genomineerden

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-08-18T11:58:00.000Z Fred Hage
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.