Ilionx scoort met corona-mobiliteitsmonitor

Computable Awards 2021, categorie Service Integrator

Ilionx heeft in 2020 de corona-mobiliteitsmonitor ontwikkeld, het eerste dashboard in Nederland dat met grote zekerheid voorspelt waar lokale oplevingen van covid-19 besmettingen kunnen plaatsvinden. Met de mobiliteitsmonitor worden de risico’s van reisgedrag eenvoudig in kaart gebracht. Hoe groot is bijvoorbeeld het besmettingsgevaar van reizen met het openbaar vervoer? Of welk type reisgedrag of reiziger is verantwoordelijk voor verspreiding van het virus? Zo wordt bepaald hoe reizen door Nederland bijdraagt aan de verspreiding van covid-19. Voor de algemene jury van de Computable Awards 2021 reden om ilionx te nomineren in de categorie Service Integrator.

Uiteindelijk kan er zelfs worden ingeschat welke evenementen als eerste verantwoord op gang kunnen komen, op basis van inzicht in de mobiliteit rondom evenementen in voorgaande jaren. Ilionx voert zijn corona-analyses uit samen met haar partner Mezuro, die de mobiliteitsdata aanlevert. De modellen die de verspreiding van corona berekenen zijn ontwikkeld in samenwerking met de TU Eindhoven, Universiteit Twente en de Universiteit Utrecht. Op basis van geanonimiseerde telecomdata wordt voor het hele land bepaald hoeveel mensen er reizen tussen en binnen de Nederlandse gemeentes.

De data is AVG-proof, aangezien het alleen informatie bevat over grote stromen mensen en niet over individuen. Het onderzoeksteam heeft in oktober een half miljoen euro subsidie ontvangen van ZonMW. Gedurende het verloop van het onderzoek, dat in totaal anderhalf jaar duurt, zal dit dashboard worden doorontwikkeld voor optimaal gebruik door beleidsmakers van bijvoorbeeld veiligheidsregio’s of gezondheidsautoriteiten. De veiligheidsregio's Groningen en Twente hebben al toegezegd om het team direct vanaf het begin van feedback te voorzien.

Terug naar de overige genomineerden

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-06-14T11:58:00.000Z Redactie Computable


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.