AZN scoort met ambulances die veiliger onderweg zijn

Computable Awards 2021, categorie Zorgproject

Dit artikel delen:
Huub Hillege

Jurylid Huub Hillege

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft, samen met tientallen medeoverheden en marktpartijen, een samenwerkingsverband (Talking Traffic) opgericht om gezamenlijk innovatieve verkeerstoepassingen te ontwikkelen en toe te passen. Be-Mobile en CityGIS zijn geselecteerd om de ambulances van Ambulancezorg Nederland (AZN) zich veiliger door het verkeer te laten bewegen. Hiervoor zijn diverse infrastructurele koppelingen gerealiseerd. De jury van de Computable Awards 2021 in de categorie Zorgproject nomineert het project ‘Ambulances veiliger onderweg door koppeling LSIV met C-ITS platform’.

De Be-Mobile-technologie kan worden gekoppeld aan Intelligente Verkeerslicht Installaties (iVRI). Via iRVI’s kunnen ambulances, maar ook andere hulpdiensten, met groen in plaats van rood licht over een kruispunt rijden, terwijl andere weggebruikers tijdig worden gewaarschuwd dat een nood- of hulpdienst nadert. Inmiddels staan reeds enkele honderden iRVI’s in Nederland. Eind oktober 2020 hebben de leden van branchevereniging Ambulancezorg Nederland (AZN) besloten dat alle ambulanceregio’s aansluiten op Talking Traffic via de landelijke ict-systemen.

Be-Mobile is verantwoordelijk voor de bouw en levering van het C-ITS platform, waarin de  EU afspraken maakt betreffende de communicatie tussen voertuigen. Met dit platform sluit de ambulancesector op nationale schaal aan op de dienstverlening die werd ontwikkeld binnen het Partnership Talking Traffic van de sector, gekoppeld aan een platform van Be-Mobile. De verkeersveiligheid vormt hiervoor de belangrijkste drijfveer. Door rekening te houden met de route van de ambulance kan als het ware een ‘groene loper’ worden uitgelegd en op termijn bovendien vertraging door bijvoorbeeld brugopeningen en beweegbare paaltjes worden voorkomen. AZN heeft landelijk de best georganiseerde infrastructuur; immers een ambulance moet overal in het land uniform inzetbaar zijn. De invoering van Be-Mobile bij AZN wordt gezien als een voorbeeld project om dit later ook bij de andere hulpdiensten uit te rollen.

Juryoordeel

"Dit legt de basis voor een veiliger verkeer en snellere inzet van de ambulances"

Het is volgens de jury van de Computable Awards 2021 in de categorie Zorgproject zeer verrassend en bewonderingswaardig dat de belangenvereniging AVN een dergelijk omvangrijk en technisch moeilijk en complex project met vele belanghebbenden op de schouders heeft genomen. Door een goede koppeling met Talking Traffic en integratie van beschikbare iRVI’s wordt de basis gelegd voor een veiliger verkeer en snellere inzet van de ambulances en andere landelijke hulpdiensten.

Een eerste succes is al bereikt. In een stad als Deventer, die inmiddels volledig voorzien is van slimme verkeerslichten (in totaal 51 iRVI), maken alle nood- en hulpdiensten, dus ook brandweer en politie, al geruime tijd gebruik van de Talking Traffic-technologie van Be-Mobile en zijn de reacties zeer positief. De jury nomineert het project ‘Ambulances veiliger onderweg door koppeling LSIV met C-ITS platform’ dan ook graag voor de Computable Awards 2021.

Terug naar de overige genomineerden

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-06-22T11:58:00.000Z Huub Hillege


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.