CWZ scoort met CT-longscan bij corona

Computable Awards 2021, categorie Zorgproject

Dit artikel delen:
Bart van der Mark

Jurylid Bart van der Mark

Patiënten die in het ziekenhuis belanden met een mogelijke coronabesmetting krijgen vaak een CT-scan van de longen. Als hierop afwijkingen te zien zijn die passen bij covid-19, dan was het voorheen lastig om objectief en betrouwbaar te bepalen hoeveel longweefsel is aangetast. Zorgverleners in Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) krijgen met behulp van een nieuw computerprogramma van Thirona voortaan beter inzicht in hoeveel longweefsel is aangetast van patiënten die mogelijk besmet zijn met het coronavirus. Het hiervoor ontwikkelde computerprogramma CAD4COVID maakt berekeningen over de mate van aantasting op basis van de CT-scan van de longen. De jury van de Computable Awards 2021 in de categorie Zorgproject nomineert het project ‘CAD4COVID-CT’.

Radiologen delen met behulp van het computerprogramma de CT-scan van de longen op. Hierdoor is elk stukje uit te lichten en tot in detail te bekijken. De CAD4COVID-techniek kan aan de hand hiervan nauwkeurig bepalen of er afwijkingen zijn en bovendien het volume hiervan ten opzichte van het totale volume van de longkwab berekenen. Dit geeft nauwkeuriger inzicht in hoeveel longweefsel is aangetast.

De mate waarin het longvolume is aangetast wordt uitgedrukt in een score. Veel aangetast longweefsel betekent vaak een ernstiger beloop van de ziekte voor de patiënt. De ‘CT severity score’ geeft een objectief en betrouwbaar beeld hoe ziek de longen van een patiënt zijn. Op basis daarvan kan het verwachte ziektebeloop bij de prognose voor de patiënt beter ingeschat worden. Zeker bij coronapatiënten is dat nu van groot belang. Hierdoor kan er betrouwbaarder beoordeeld worden of zij bijvoorbeeld IC-zorg nodig gaan hebben.

Juryoordeel

"Meer mogelijkheden voor verdere optimalisatie van de resultaten"

Covid-19 heeft het afgelopen jaar het nieuws gedomineerd en dat zal gedurende 2021 naar verwachting niet afnemen. De impact op de gezondheid, economie en samenleving in het algemeen is significant en de jury is dan ook van mening dat CAD4COVID-CT een nominatie is die bijzonder goed in de huidige actualiteit past. Positief vindt de jury ook dat CAD4COVID-CT aantoonbare resultaten levert voor het beter inschatten van het ziekteverloop en prognose voor patiënten. Op basis hiervan kunnen artsen betere beslissingen nemen, betere zorg bieden aan patiënten en de belasting op ons zorgstelsel beperken. En CAD4COVID-CT doet dit op basis van innovatieve technologie die ook mogelijkheden biedt voor verdere optimalisatie van de resultaten.

Het CWZ heeft CAD4COVID-CT vrij snel kunnen ontwikkelen en dit is mede het gevolg van de nauwe samenwerking tussen radiologen en leverancier Thirona en sterk projectmanagement. De combinatie van de actualiteit van het thema, de innovatieve en toekomstgerichte technologische oplossing, de goede samenwerking tussen CWZ en Thirona en met name ook de aantoonbare resultaten voor patiënten maken dat de jury CAD4COVID-CT van harte nomineert voor de categorie Zorgproject van de Computable Awards 2021.

Terug naar de overige genomineerden

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-06-22T11:58:00.000Z Bart van der Mark


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.