Tante Co scoort met verbeteren ouderenzorg

Computable Awards 2021, categorie Zorgproject

Dit artikel delen:
Lejo Duivenvoorde

Jurylid Lejo Duivenvoorde

Hoe kom je er achter wat er nou echt speelt onder de bewoners van een verzorgingstehuis? De contacten door bewoners onderling verlopen over het algemeen al vrij moeizaam, laat staan de interactie met bestuurders, zorgprofessionals en cliëntraden. De oplossing is eigenlijk heel simpel: Tante Co is een interactieve zuil die geplaatst kan worden in de sociale of gemeenschappelijk ruimte van een verzorgingstehuis. Wanneer een bewoner bij Tante Co in de buurt komt worden vragen getoond die via het eenvoudig te bedienen aanraakscherm beantwoord kunnen worden. De jury van de Computable Awards 2021 in de categorie Zorgproject nomineert het project ‘Tante Co’.

Tante Co is coronaproof en biedt ouderen naast gezelschap ook een stem om hun voorkeuren, wensen en eventueel ongenoegen kenbaar te maken. Daarnaast kunnen ouderen ook spelletjes spelen met Tante Co. De vragen worden door het zorgcentrum samengesteld en kunnen allerhande onderwerpen behandelen. Denk aan vragen over voorkeuren voor het avondeten of muziek. Daarnaast kunnen ook vragen omtrent de persoonlijke gesteldheid van de cliënt gesteld worden. Na het beantwoorden van de vragen volgt een ‘beloning’ in de vorm van een spelletje. De antwoorden worden vervolgens door het systeem verwerkt in een dashboard zodat de zorginstelling inzage krijgt in wat er onder de cliënten speelt, wat hun voorkeuren zijn en hoe de kwaliteit van de zorgverlening is. Die informatie kan vervolgens gebruikt worden voor het aanpassen of verbetering van de kwaliteit van de zorg.

De bedenkers van Tante Co ontwikkelden interactieve zuilen voor de retail en wilden hun diensten daarnaast ook in een andere industrie gaan aanbieden. De keuze viel uiteindelijk op de (ouderen)zorg. Voor bestuurders, zorgprofessionals en cliëntraden is Tante Co een goede ‘partner’ om er achter te komen wat zoal onder cliënten leeft binnen de verzorgingstehuizen. Ze is een interactief scherm waarop je vragen kunt stellen aan bewoners. De vorm waarin maakt haar zo populair en effectief. Zeer visueel, speels en intuïtief voor deze doelgroep, met een grote aantrekkingskracht. Woonzorgcentrum de Beyart in Maastricht was launching partner van Tante Co en de interactieve zuil staat inmiddels ook al bij Zorgcentrum Cordaan.

Juryoordeel

"Erg effectieve aanpak van het veelal verborgen sociale leed door middel van interactieve computertechnologie"

Het leggen van contact met de ouderen in onze samenleving en mogelijk zelfs een stukje eenzaamheid weg te nemen door interactie op de manier waarop zij dat gewend zijn, is een prachtige toepassing van moderne technologie. De ontwikkelaars van Tante Co hebben zich duidelijk laten inspireren door de manier waarop de doelgroep communiceert en dit omgezet in een vertrouwenspersoon die er altijd voor hen is.

We hebben het hier niet over medische technologie die levensbedreigende situaties verhelpt, maar over een erg effectieve aanpak van het veelal verborgen sociale leed door middel van interactieve computertechnologie. De jury van de Computable Awards 2021 in de categorie Zorgproject is onder de indruk van de eenvoud en de impact van deze oplossing voor een wijdverspreid en bekend probleem in verzorgingstehuizen. De uitbreiding van dit concept naar andere omgevingen waar interactie of gezelschap niet altijd even logisch is (zoals woonomgevingen met taalbarrières of jongere kinderen) lijkt logisch, net als andere vormen van interactie of ai-toepassingen, aangepast op de doelgroep. Wij zijn heel benieuwd naar de doorontwikkeling van dit concept en daarom is ‘Tante Co’ een terecht genomineerde bij de Computable Awards 2021 in de categorie Zorgproject.

Terug naar de overige genomineerden

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-06-22T11:58:00.000Z Lejo Duivenvoorde


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.