7 netbeheerders scoren nominatie met C-ARM

Computable Awards 2021, categorie Grootzakelijk project

Leendert Hinds

Jurylid Leendert Hinds

Vanuit de ambitie om marktpartijen beter en meer wendbaar te faciliteren, maken alle zeven regionale netbeheerders gezamenlijk sinds kort gebruik van één centrale toepassing voor het uniform en centraal verwerken van allocatie, reconciliatie en meetdata (C-ARM). Dat heeft ook voordelen voor overheid en maatschappij. De regionale netbeheerders (Enexis, Liander, Stedin, Westland, Enduris, Rendo en Coteq), EDSN als centraal faciliterende en beherende organisatie en CGI als technologie-partner, hebben zeer intensief, grootschalig en constructief met elkaar samengewerkt waardoor de realisatie dan ook wel gezien wordt als een huzarenstukje. De jury van de Computable Awards 2021 in de categorie Grootzakelijk project nomineert het project ‘Programma Centralisatie ARM (C-ARM)’ vanwege het feit dat dit programma bestond uit meerdere projecten die oplossingen hebben geleverd voor het administratief toekennen en afrekenen van energiestromen in een veranderende markt.

Vanuit de historie is verklaarbaar dat regionale netbeheerders hiervoor altijd eigen systemen hebben gebruikt. In een wereld van alsmaar toenemende informatisering past dat niet meer. Bovendien gaan ook de veranderingen in de energiesector steeds sneller. Netbeheerders moeten daarop anticiperen opdat zij vanuit hun verantwoordelijke rol in belangrijkje mate mede de energietransitie kunnen faciliteren. Met deze Centrale ARM-applicatie is feitelijk het ‘Nederlandse Energiekasboek’ vormgegeven en dus vitale nationale infrastructuur met impact op iedereen in Nederland. Uniformiteit is troef geworden: het systeem verwerkt voortaan centraal, in een en hetzelfde informatiemodel, alle allocatie-, reconciliatiegegevens en meetdata voor de regionale netbeheerders. Veranderingen hoeven dus nu niet meer in zeven verschillende systemen te worden doorgevoerd.

Er is een prestatie van formaat is geleverd door de netbeheerders en de programmaorganisatie. Vele jaren aan aansluitgegevens, meetdata, verbruiksgegevens, allocatie- en reconciliatieresultaten uit de decentrale systemen zijn uiterst zorgvuldig en beheerst, geschoond en vervolgens gemigreerd naar het daarvoor ontwikkelde nieuwe robuuste en wendbare platform. Deze gezamenlijke inspanningen hebben geleid tot een duurzaam systeem dat in het licht van de energietransitie ook de groei en complexiteit kan faciliteren van nieuwe energie- en datastromen.

Juryoordeel

"Iedereen heeft moed getoond door het eigenbelang ondergeschikt te maken aan het grotere geheel"

Het feit dat dit programma op het onderdeel complexiteit door de jury van de Computable Awards in de categorie Grootzakelijk project een heel hoge waardering heeft gekregen, geeft aan dat dit programma een goede indruk heeft achtergelaten. Daarnaast heeft dit programma ook een hoge waardering gekregen op het onderdeel toegevoegde waarde voor de organisatie en samenleving en het onderdeel innovatie.

Alle zeven netbeheerders hebben moed getoond door het eigenbelang ondergeschikt te maken aan het grotere geheel. De Engelse uitspraak ‘the needs of the many outweigh the needs of the few or the one’ is hier zeker van toepassing. Deze wijze van samenwerken zou een voorbeeld moeten zijn voor meer organisaties. Daarom is dit een terecht genomineerde bij de Computable Awards 2021 in de categorie Grootzakelijk project.

Terug naar de overige genomineerden

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-06-24T11:58:00.000Z Leendert Hinds


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.