Eneco scoort met verslimmen energienetwerk

Computable Awards 2021, categorie Grootzakelijk project

Bryan Croes

Jurylid Bryan Croes

Eneco zet de volgende stap in de energietransitie en verslimt zijn energienetwerk met Azure IoT Cloud. Het programma ‘Verslimmen Energienetwerk’ bestaat uit meerdere projecten met elk hun eigen speerpunten. Van de communicatie naar eindgebruikers tot het leveren van technische ondersteuning op het platform en hardwarecomponenten. Een van de belangrijkste componenten in dit programma is het iot-dataplatform voor berichtenuitwisseling. Hiermee bouwt Conclusion nieuwe en innovatieve diensten voor Eneco en zijn klanten. In het afgelopen jaar zijn bijna tienduizend devices op dit platform aangesloten. De jury van de Computable Awards 2021 in de categorie Grootzakelijk project nomineert het project ‘Verslimmen Energienetwerk’.

Eneco is nu in staat om met het platform de vraag en aanbod op het netwerk beter te laten aansluiten op de wensen en behoeften van de verbruikers. Het platform is in staat om producerende bronnen zoals warmte, wind- en zonne-energie aan te sluiten en te besturen om zo pieken op het netwerk meer en meer te voorkomen. Dit levert een grote bijdrage aan diverse kostenbesparingen bij het opwekken en de opslag van energie. Daarnaast biedt het een verhoging van comfort en betrouwbaarheid bij consumenten en bedrijven.

Dit platform is nu de brug geworden tussen het operationele landschap van Eneco en de backend-systemen voor onderhoud, asset strategische en tactische planning, monteurs voor service, billing en natuurlijk energiehandel. Door het gebruik van Azure IoT heeft Eneco een gedetailleerd inzicht in de actuele status van vraag en aanbod in het energienetwerk. Hierdoor is het mogelijk om snel te schakelen en modellen voor een gelijkmatig energiegebruik verder te optimaliseren. Ook is het mogelijk om op detailniveau het netwerk te optimaliseren en te balanceren. Zo is het mogelijk om slimmer te sturen in het warmtenet, waarmee Eneco in de eerste maanden na de introductie het al is gelukt om de gemiddelde temperatuur in een van de warmtenetten met vijf tot tien graden te laten dalen. Dat betekent een directe reductie van de CO2-uitstoot en aanzienlijke kostenbesparing. Het programma is een uitvoering van Eneco Smart Grid en Innovatie in combinatie met Microsoft Azure-technologie geïmplementeerd door Conclusion.

Juryoordeel

"Eneco heeft succesvol de bekende poc-/pilottrap overwonnen"

Duurzaamheid is een belangrijke doelstelling binnen Eneco. Het programma ‘Verslimmen Energienetwerk’ ondersteunt in deze doelstelling. Eneco heeft onderkend dat de inzet van it en cloud cruciaal is in om de doelstellingen te bepalen. De keuze om een breed iot-platform te implementeren die voor meerdere sectoren gebruikt kan worden in plaats van een point solution is een strategische keuze, die we als jury van de Computable Awards 2021 in de categorie Grootzakelijk project graag zien. De implementatie is een programma met meerdere deelprojecten, wat de complexiteit verhoogt. Voor de ontwikkeling zelf is echter gekozen om gebruik te maken van scrum, waardoor snel resultaten geboekt konden worden. Deze opzet, gezamenlijk met de keuze voor het Azure IoT-platform, heeft geleid tot een succesvolle pilot en een verdere uitrol naar twintigduizend devices. Eneco heeft succesvol de bekende poc-/pilottrap overwonnen, waar zoveel iot-projecten op stuk lopen. Het iot-platform is dusdanig opgezet dat er honderdduizenden devices gekoppeld kunnen worden.

Eneco heeft met dit programma aangetoond dat focus, flexibiliteit en een ‘think big act small’-aanpak snel tot concrete bedrijfsresultaten kan leiden. Ook het werken met interdisciplinaire teams samen met de partners, ownership vanuit de business en de inzet van moderne technologieën om ot en it aan elkaar te koppelen maakt dat dit terecht een van de genomineerde projecten is in de categorie Grootzakelijk project bij de Computable Awards 2021.

Terug naar de overige genomineerden

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-06-24T11:58:00.000Z Bryan Croes


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.