AgXeed en Nobleo scoren met autonomie in landbouw

Computable Awards 2021, categorie MKB-project

Arjan van der Maarl

Jurylid Arjan van der Maarl

Nobleo Technology is gespecialiseerd in autonomie, intelligentie en mechatronische systemen. Het heeft in de afgelopen jaren de Nobleo Autonomie Core (NAC) ontwikkeld, waarmee bedrijven hun producten volledig autonoom kunnen laten rijden of varen. Met deze software voor autonomie is de autonome tractor van AgXeed in staat zelfstandig een volledige akker te bewerken. Met behulp van verschillende sensoren en sensor fusion kan de robot zeer nauwkeuring lokaliseren en navigeren. Een volledig traject kan worden gepland en gevolgd. Op deze wijze kan bekeken worden hoeveel van de akker reeds is bewerkt. De jury van de Computable Awards 2021 in de categorie MKB-project nomineert het project ‘Autonomie op de kaart in de landbouw’.

Recent is de nieuwe, volledig autonome landbouwtractor ontwikkeld door AgXeed, fabrikant van landbouwmachines. Volgend jaar introduceert het bedrijf hun onbemande tractor die niet alleen de kostenbesparingen en precisie biedt die gepaard gaan met autonoom werken, maar ook een van de grootste problemen oplost waarmee de boeren van vandaag te maken hebben: het probleem van bodemverdichting.

De nieuwe tractor zal een geavanceerd ecosysteem bevatten dat in de cloud gedetailleerde kaarten en routeplanningsstrategieën opslaat voor alle velden waarin hij wordt ingezet. Dit betekent dat de tractor jaar in jaar uit exact dezelfde rijstroken op elk veld kan volgen, waardoor de vloek van bodemverdichting tot een minimum wordt beperkt. Bovendien, omdat een autonoom voertuig effectief 24/7 kan werken, kan een kleinere tractor worden gebruikt voor die grote gebieden waar voorheen zeer zware machines nodig waren. En deze gewichtsvermindering (vijf ton in plaats van 25) minimaliseert de bodemverdichting nog meer.

Juryoordeel

"De stap voorwaarts op het gebied van innovatie is hiermee positief opgevallen"

Het project van AgXeed en Nobleo viel de jury van de Computable Awards 2021 in de categorie MKB-project in positieve zin op omdat een stap voorwaarts wordt gemaakt met de NAC door sensoren en actuatoren toe te voegen specifiek voor het aansturen van de autonome tractor. Door dubbele gps-antennes wordt de oriëntatie van de autonome tractor meegenomen in de aansturing. Door ultrasone-sensoren wordt detectie van de omgeving mogelijk in moeilijke omstandigheden als bijvoorbeeld in stofwolken. En door aanvullende stuursignalen wordt het mogelijk de actuatoren voor de aansturing van een uitrustingsstuk te beheersen. De stap voorwaarts op het gebied van innovatie is hiermee positief opgevallen.

Tevens heeft het project van beide partijen een hoge complexiteit. Ondanks deze hoge complexiteit worden de risico’s geminimaliseerd door geautomatiseerde testen, waarbij het gedrag van de NAC en een goed deel van de autonome tractor worden meegenomen. Hiermee is het mogelijk om met regelmaat een nieuwe versie van de NAC op te leveren met een gedefinieerde kwaliteit. Voor de jury van de Computable Awards 2021 meer dan genoeg redenen om het project ‘Autonomie op de kaart in de landbouw’ te nomineren in de categorie MKB-project.

Terug naar de overige genomineerden

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-06-25T11:58:00.000Z Arjan van der Maarl


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.