Neurocast scoort met passieve meetmethode

Computable Awards 2021, categorie Tech-startup

Dit artikel delen:
Justus Hemelaar

Jurylid Justus Hemelaar

Neurocast is een bedrijf dat in 2017 is opgericht met als doel zoveel mogelijk relevante data over de progressie van neurologische aandoeningen te meten. De gemeten data worden gebruikt om de behandeling van individuele patiënten te verbeteren en om betere inzichten in de ontwikkeling van neurologische aandoeningen in kaart te brengen. Hiervoor ontwikkelt het bedrijf uit Amsterdam passieve meetmethodes die wetenschappelijk gevalideerd zijn. De data worden met inzet van kunstmatige intelligentie omgezet in waardevolle inzichten. Met een hoge mate van innovativiteit, gecombineerd met indrukwekkende progressie en een sterk netwerk aan partners, medewerkers en eindgebruikers, is Neurocast zonder twijfel een parel om in gaten te houden en verdient het een nominatie voor beste Tech-startup bij de Computable Awards 2021.

Neurocast heeft aangetoond dat data gedestilleerd uit dagelijkse handeling de voortgang van neurologische aandoeningen kan meten. De patiënt hoeft hiervoor geen vragenlijsten in te vullen, opdrachten van de arts uit te voeren of actief gemeten te worden. In plaats daarvan heeft Neurocast Neurokey-apps ontwikkeld die voortdurend zaken als reactietijd en typefouten monitoren. Dit noemt het bedrijf ‘passief meten’. In tegenstelling tot actief meten, waarbij de patiënt aan een meetapparaat wordt gekoppeld, komt data uit passieve metingen uit de Neurokey-apps die op de achtergrond op de telefoon of computer van de patiënt draaien. De patiënt weet, maar merkt niet, dat er passief gemeten wordt.

De reactietijd, leessnelheid en het aantal typefouten dat een patiënt maakt wordt door Neurokey bijgehouden. De data hieruit kan gecombineerd worden met vragenlijsten en actieve metingen om de voortgang van de aandoening te monitoren. Zo kunnen verschillen tussen dagdelen (bijvoorbeeld ochtend en avond), gemoedstoestand en medicatiegebruik voortdurend gemeten worden zonder dat de patiënt daarvoor verbonden hoeft te zijn aan een traditioneel meetapparaat waarbij er bijvoorbeeld sensoren op het lichaam moeten worden bevestigd die vaak nog met kabels aan een medisch apparaat zijn verbonden.

Juryoordeel

"Neurocast beschikt over alle ingrediënten om uit te groeien tot een gevestigde naam in hun nichemarkt"

De meetmethodes en achterliggende algoritmes van Neurocast zijn wetenschappelijk gevalideerd in samenwerking met ziekenhuizen en farmaceuten. Neurocast werkt hiervoor samen met onder andere Amsterdam UMC, Johnson&Johnson en Janssen. Neurokeys wordt op dit moment voornamelijk aangeboden aan patiënten met multiple sclerose (MS) en aan instituten die onderzoek doen naar neurologische aandoeningen. De verwachting is dat in de toekomst de technologie breder kan worden toegepast en dat het bij meer neurologische aandoeningen kan worden ingezet, iets dat de jury van de Computable Awards 2021 in de categorie Tech-startup van harte aanmoedigt.

De jury roemt verder het bedrijf om de innovatieve aanpak, het out-of-the-box denken, het grote partnernetwerk en de indrukwekkende resultaten op zowel medisch als zakelijk vlak. Ook is de jury enthousiast over de maatschappelijk waarde van de innovaties van Neurocast. Met een duidelijke visie, een sterk team, de juiste partners, focus en expertise beschikt Neurocast over alle ingrediënten om in de komende jaren uit te groeien tot een gevestigde naam in de nichemarkt waarin het bedrijf opereert. Het is daarom ook een terechte genomineerde in de categorie Tech-startup.

Terug naar de overige genomineerden

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-06-28T11:58:00.000Z Justus Hemelaar


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.