Video Accessibility Plug-in helpt doven en blinden

Computable Awards 2022, categorie Sustainable Tech

Dit artikel delen:

De Video Accessibility Plug-in legt de voorkeursinstelling van gebruikers die graag gebruik willen maken van ondersteunende bestanden zoals ondertiteling en audiodescriptie bij het kijken van een online video vast in de internetbrowser. De gratis te installeren extensie is beschikbaar voor vier verschillende webbrowsers. Als de extensie geïnstalleerd is activeert deze automatisch de ondertiteling of audiodescriptie als deze bestanden bij de video aanwezig zijn. Dit maakt het met name voor blinde gebruikers makkelijker gebruik te maken van beschikbare audiodescriptie. Voor de hoofdjury van de Computable Awards 2022 reden om de Video Accessibility Plug-in te nomineren in de categorie Sustainable Tech.

Wegingen en score

Computable-experts hebben alle inzendingen in de categorie Sustainable Tech van vier cijfers voorzien. De hoofdjury heeft vervolgens aan deze vier onderdelen wegingen (totaal 100) toegekend om zodoende tot een eindcijfer te komen. De top 10 hoogste cijfers is genomineerd.

Wegingen (totaal 100)
21 (Hulpbronnen)
37 (Verbetering)
27 (Herbruikbaarheid)
15 (Investering)

Eindcijfer Video Accessibility Plug-in: 6,79

Audiodescriptie vertelt de kijker wat er in beeld te zien is als er niet wordt gesproken. Blinde en slechtziende mensen tasten internetpagina’s via koppen- en knoppenstructuur. Een schermlezer of brailleleesregel vertaalt waar de cursor zich bevindt. Als je op een video landt, dan heb je eerder op de play-knop geklikt dan dat je onderaan de player ook een knop voor het activeren van audiodescriptie hebt gevonden. Voor blinde gebruiker is de plug-in ontzorgend, omdat ze aanwezige audiodescriptie nooit meer over het hoofd kunnen zien

De Video Accessibility Plug-in is een opensource Github project. Iedere developer die verbeteringen wil aandragen kan dit via Gitlab doen. De plug-in werkt op de vijf meest gebruikte videoplayers die wereldwijd gebruikt worden zoals YouTube, Vimeo, VideoJS, JW player en MediaElements. Voor 256 miljoen blinde en slechtziende mensen wereldwijd, en de 466 miljoen mensen die doof of slechthorend zijn, is volledig meekrijgen wat er in een video gecommuniceerd wordt niet vanzelfsprekend. Met een beetje hulp kan door ondertiteling of audiodescriptie toe te voegen dit obstakel worden weggenomen. Als een video geen ondersteunende bestanden aanbiedt worden deze mensen uitgesloten van hun deelname aan de maatschappij. De plug-in draagt bij aan die awareness van een inclusieve samenleving en maakt het gebruik ervan makkelijk.

Terug naar de overige genomineerden

Dit artikel delen:


Partners 2023 

Diamond

Gold

Silver

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-06-28T11:00:00.000Z Redactie Computable


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.