Doorontwikkeling slimme epilepsiecamera krijgt nominatie

Computable Awards 2022, categorie Digitale Innovatie

Flauw vallen epilepsie

Dankzij een schenking van 235.000 euro door de Postcode Loterij kan een slimme epilepsiecamera worden doorontwikkeld voor detectie van epilepsie bij kinderen thuis. Het algoritme voor deze detectietool was er al, door de camera is het mogelijk om gevaarlijke epileptische aanvallen te detecteren zonder apparaten en draden aan of bij de patiënt. Het algoritme voor de camera werd door een teleconsortium, met hulp van EpilepsieNL, ontwikkeld. Door de schenking kan deze camera ook daadwerkelijk beschikbaar worden gemaakt voor gezinnen met kinderen met epilepsie. Voor de hoofdjury van de Computable Awards 2022 reden om de slimme epilepsiecamera te nomineren in de categorie Digitale Innovatie.

Wegingen en score

Computable-experts hebben alle inzendingen in de categorie Digitale Innovatie van vier cijfers voorzien. De hoofdjury heeft vervolgens aan deze vier onderdelen wegingen (totaal 100) toegekend om zodoende tot een eindcijfer te komen. De top 10 hoogste cijfers is genomineerd.

Wegingen (totaal 100)
18 (Complexiteit/risico’s)
32 (Toegevoegde waarde)
38 (Originaliteit/innovatieve kracht)
12 (Rol leverancier)

Eindcijfer Slimme epilepsiecamera (Academisch Centrum voor Epileptologie Kempenhaeghe/Maastricht, Stichting Epilepsie Instellingen Nederland, UMC Utrecht, Technische Universiteit Eindhoven, Hobo Heeze, Pontes Medical, EpilepsieNL, LivAssured, CLB, Stichting Dravetsyndroom): 7,52

De epilepsiecamera is een slim systeem dat geheel automatisch alarmeert op het moment dat iemand een epileptische aanval heeft. Zo draagt het bij aan de kwaliteit van het leven van mensen en kinderen met epilepsie en kan het zelfs levens redden. Aanvalsdetectie is belangrijk om epileptische aanvallen te signaleren en te registreren. Bij aanvalsdetectie reageert een apparaat op iets wat tijdens de aanval gebeurt, bijvoorbeeld schokken of bewusteloosheid. Het herkent dan de aanval en geeft een alarm aan de omgeving. Als aanvalsdetectie goed reageert op de aanvallen, kan het veiligheid en rust geven voor mensen met epilepsie en de mensen om hen heen. Met de slimme camera lukt het in bepaalde situaties nu ook om gevaarlijke epileptische aanvallen te detecteren zonder apparaten en draden aan of bij de patiënt. De slimme epilepsiecamera is een eenvoudige videocamera met een slim programma dat beelden analyseert.

Het TeleConsortium dat het algoritme voor de slimme epilepsiecamera met hulp van EpilepsieNL ontwikkelde is een samenwerkingsverband tussen het Academisch Centrum voor Epileptologie Kempenhaeghe/Maastricht, Stichting Epilepsie Instellingen Nederland (SEIN), het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC Utrecht), de Technische Universiteit Eindhoven, Hobo Heeze, Pontes Medical, EpilepsieNL, LivAssured, CLB, stichting Dravetsyndroom.

Terug naar de overige genomineerden
Dit artikel delen:


Partners 2023 

Diamond

Gold

Silver

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-06-29T11:00:00.000Z Redactie Computable


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.