Lely scoort met gezamenlijk eigenaarschap

Computable Awards 2022, categorie Future of Work

Lely ontwikkelt en onderhoudt de managementsoftware voor zijn melkrobots. Vorig jaar heeft het de Turkse software development partner ondergebracht in zijn eigen organisatie. Hierbij is gekozen om de softwareontwikkeling integraal te organiseren in multidisciplinaire teams die verantwoordelijk zijn voor zowel ontwikkeling als beheer van de software (feature teams). De teams zijn met behulp van Prowareness en ACM Agile georganiseerd in domeinen rondom vijf primaire processen die voor de klant (de melkveehouder) relevant zijn. Voor de hoofdjury van de Computable Awards 2022 reden om Lely, Prowareness en ACM Agile te nomineren in de categorie Future of Work.

Wegingen en score

Computable-experts hebben alle inzendingen in de categorie Future of Work van vier cijfers voorzien. De hoofdjury heeft vervolgens aan deze vier onderdelen wegingen (totaal 100) toegekend om zodoende tot een eindcijfer te komen. De top 10 hoogste cijfers is genomineerd.

Wegingen (totaal 100)
27 (Verandering)
28 (Opleveren)
28 (Onderscheidend vermogen)
17 (Aanpassingen)

Eindcijfer Van nearshoring naar gezamenlijk eigenaarschap (Lely, Prowareness en ACM Agile): 6,45

Product owners bepalen samen met de klant welke vraagstukken moeten worden opgelost en de feature teams bepalen zelf welke aanpassingen zij hiervoor doen in de software. Er is hierbij geen management meer nodig voor de werkverdeling. Doordat alle benodigde kennis en kunde over zowel het primaire proces bij de klant als de software per domein is samengebracht, zijn teamleden volledig betrokken bij het vertalen van vraagstukken naar werkende software. Hierdoor wordt er alleen gewerkt aan functionaliteit die daadwerkelijk waarde toevoegt (focus) en zijn overhead en verkeerde interpretaties als gevolg van interne overdracht van werk nagenoeg verdwenen (efficiency).

Het werkplezier in de teams (op beide locaties) is enorm gestegen. De frustratie over wij-zij is vervangen door een gezamenlijk eigenaarschap in het belang van de klant. Ook worden stakeholders integraal betrokken bij het ontwikkelproces, waardoor zij een directere invloed krijgen op het resultaat (klanttevredenheid). Alles bij elkaar kan de totale doorlooptijd van de softwareontwikkeling aanzienlijk worden teruggebracht (time-to-market), waarvoor ook technische aanpassingen worden doorgevoerd. Met het integreren is meteen de mogelijkheid benut om de softwareontwikkeling integraal te organiseren in multidisciplinaire teams die verantwoordelijk zijn voor zowel ontwikkeling als beheer van de software.

Terug naar de overige genomineerden

Dit artikel delen:


Partners 2023 

Diamond

Gold

Silver

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-06-27T12:00:00.000Z Redactie Computable


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.