Floriana Zefi (data scientist Risk & Pricing Advanced Analytics-team ING)

Computable Awards 2022, categorie IT-talent

Floriana Zefi

Met een doctoraat in hoogenergetische astrofysica leek Floriana Zefi voorbestemd voor een carrière in de wetenschap. Maar ze was meteen enthousiast toen ze geheadhunt werd voor een baan als data scientist bij ING. Haar team is Risk & Pricing. Ze werkt vooral voor credit risk en bouw geavanceerde machine learning-modellen die gebruikt worden bij kredietaanvragen. Deze modellen helpen collega’s in de front-office in te schatten wat het risico is dat consumenten een lening niet kunnen terugbetalen. Zo kunnen ze betere beslissingen nemen over het al dan niet toekennen van een lening. Voor de hoofdjury van de Computable Awards 2022 reden om Floriana Zefi van ING te nomineren in de categorie IT-talent.

Wegingen en score

Computable-experts hebben alle inzendingen in de categorie IT-talent van vier cijfers voorzien. De hoofdjury heeft vervolgens aan deze vier onderdelen wegingen (totaal 100) toegekend om zodoende tot een eindcijfer te komen. De top 10 hoogste cijfers is genomineerd.

Wegingen (totaal 100)
20 (Verandering)
19 (Effecten)
29 (Uniekheid)
32 (Toekomstpotentieel)

Eindcijfer Floriana Zefi (data scientist Risk & Pricing Advanced Analytics-team ING): 6,31

De data verzamelen, analyseren en beoordelen, de specificaties afstemmen met de business en het model ontwikkelen en valideren is een langdurig proces. In haar rol komen al deze dingen samen: coderen, veel statistiek, oplossingen vinden voor complexe problemen en stakeholdermanagement. Zefi werkt samen met teams over de hele wereld en ze reist regelmatig. Wat ze het allerleukst vindt is samenwerken. Ze leert veel van har collega’s en op haar beurt leer ze hen - en anderen binnen de bank, tijdens conferenties - over haar specialiteiten zoals Python, PySpark en het modelleren van kredietrisico’s met behulp van machine learning.

Zefi nam het initiatief voor de eerste Data Science in Finance Conference van Nederland, die plaatsvond in april 2021. De vier grootste Nederlandse banken sloegen de handen ineen voor dit driedaagse event. Data scientists deelden hun kennis over onderwerpen als KYC (know your customer) en antiwitwaspraktijken, fraudedetectie, vooringenomenheid en fairness, explainable ai en financiële risico’s. Zij wilde dit graag doen omdat er heel veel expertise is binnen banken en ze een gemeenschappelijk doel hebben: de samenleving beter van dienst zijn. Het idee van een gezamenlijk event kreeg veel bijval en de samenwerking tussen de vier banken verliep heel soepel en efficiënt. Meer dan negenhonderd mensen woonden de conferentie bij.

Terug naar de overige genomineerden

Dit artikel delen:


Partners 2023 

Diamond

Gold

Silver

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-06-30T11:00:00.000Z Redactie Computable


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.