Politie scoort met digitaal opkopersregister

Computable Awards 2022, categorie Overheidsproject

Dit artikel delen:

Om heling en diefstal een halt toe te roepen heeft Winvision een intelligent en volledig digitaal opkopersregister ontwikkeld voor de Politie. Hiermee is de basis gelegd voor een geautomatiseerd en gestroomlijnd proces voor registratie van en controle op het doorverkopen van tweedehands producten. Zo wordt het helers en stelers steeds moelijker gemaakt. Voor de hoofdjury van de Computable Awards 2022 reden om het digitaal opkopersregister te nomineren in de categorie Overheidsproject.

Wegingen en score

Computable-experts hebben alle inzendingen in de categorie Overheidsproject van vier cijfers voorzien. De hoofdjury heeft vervolgens aan deze vier onderdelen wegingen (totaal 100) toegekend om zodoende tot een eindcijfer te komen. De top 10 hoogste cijfers is genomineerd.

Wegingen (totaal 100)
26 (Complexiteit/risico’s)
41 (Toegevoegde waarde)
19 (Originaliteit/innovatieve kracht)
14 (Rol leverancier)

Eindcijfer Digitaal opkopersregister (Politie, Ministerie van J&V, gemeenten en Winvision): 6,87

De aanpak van de overheid is onder andere gericht op registreren en op diefstal controleren van tweedehands goederen. De portal StopHeling.nl, een initiatief van de politie, beschikt begin 2022 over een database met informatie over ruim 1,7 miljoen gestolen spullen. In het verleden verliep deze registratieplicht hoofdzakelijk via papier. Dit maakte het lastig om een product dat door een opkoper wordt geregistreerd te matchen met de database met gestolen goederen. Mede daarom zijn in een eerder stadium al een Digitaal Opkopers Loket (DOL) voor de meldplicht en een Digitaal Opkopers Register (DOR) voor de registratieplicht ontwikkeld. Daarnaast is het digitale loket gekoppeld met de registratieapplicatie, wat voor opkopers en handelaren in tweedehands goederen erg efficiënt is, omdat ze geautomatiseerd een account krijgen voor het DOR.

Winvision is ingeschakeld om de ketenintegratie een impuls te geven en de gebruikersvriendelijkheid en efficiency van zowel Stop Heling als de DOL- en DOR-applicatie verder te verbeteren. Doel was een digitaal platform te ontwikkelen dat eenvoudig met verschillende bronsystemen gekoppeld kan worden. Hierbij spelen onder andere schaalbaarheid, stabiliteit en veiligheid een belangrijke rol. Het systeem moet immers grote hoeveelheden gebruikers en nog grotere volumen data kunnen verwerken. Reken op minimaal achtduizend organisaties die moeten communiceren met het cloudplatform. Dit aantal zal alleen nog maar toenemen. Daar komt nog bij dat er zo’n 1400 verschillende productgroepen gedefinieerd moesten worden met daaronder talloze kenmerken, zoals kleur, type, uitvoering en ga zo maar door. De uitdaging voor Winvision lag dan ook vooral in het bouwen van een simpel en efficiënt platform, dat toch robuust en veilig was.

Terug naar de overige genomineerden

Dit artikel delen:


Partners 2023 

Diamond

Gold

Silver

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-07-01T10:00:00.000Z Redactie Computable


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.