Defensie scoort met groene digitale werkplek

Computable Awards 2022, categorie Overheidsproject

Dit artikel delen:

De digitale werkplek bij Defensie groener maken? Dat moet kunnen, dachten ze bij het JIVC. Voor een paar euro extra op de aanschafprijs van een defensie-smartphone haalt het bedrijf Closing the Loop een afgedankt toestel uit Afrika om die duurzaam te verwerken. Zo wordt een nieuw toestel ‘afval-neutraal’. Het resultaat is niet alleen een mooie bijdrage aan mondiale recycling, het zorgt er vooral voor dat de toestellen die iedere medewerker krijgt een symbool worden van waarvoor Defensie staat: een groene bedrijfsvoering. Voor de hoofdjury van de Computable Awards 2022 reden om Defensie te nomineren in de categorie Overheidsproject.

Wegingen en score

Computable-experts hebben alle inzendingen in de categorie Overheidsproject van vier cijfers voorzien. De hoofdjury heeft vervolgens aan deze vier onderdelen wegingen (totaal 100) toegekend om zodoende tot een eindcijfer te komen. De top 10 hoogste cijfers is genomineerd.

Wegingen (totaal 100)
26 (Complexiteit/risico’s)
41 (Toegevoegde waarde)
19 (Originaliteit/innovatieve kracht)
14 (Rol leverancier)

Eindcijfer Groene bedrijfsvoering (Defensie, Joint Informatievoorziening Commando, Dustin en Closing the Loop): 6,74

Om het project te bekostigen was een eenmalige investering nodig. Dat probleem is opgelost door de opbrengst van de eerste duizend afgestoten telefoons hiervoor in te zetten. Bij Defensie liggen nog duizenden gebruikte telefoons te wachten op een mogelijk tweede leven. Voor deze aanpak werkt de leverancier van de telefoons, Dustin, samen met social enterprise Closing the Loop. Dit bedrijf won in 2018 de Circular Award omdat het om een zeer veilige, inclusieve en positieve manier werkt aan afvalreductie in ontwikkelende landen. Closing the Loop haalt voor iedere nieuwe telefoon die Dustin levert, er één uit Afrika. Als Defensie een nieuw toestel aanschaft, zamelt Dustin ter ‘compensatie’ een afvaltoestel in. Dat afval wordt gerecycled, wat resulteert in een afname van de afvalberg.

Closing the Loop zorgt ervoor dat de grondstoffen uit mobieltjes, zoals zware metalen en brandvertragers, niet in het milieu komen en kunnen worden hergebruikt. De retourstroom van gebruikte toestellen is met de recente omruilactie bij Defensie – een aantal modellen was niet meer te beveiligen met updates – een tsunami geworden. Er liggen nog duizenden om te worden verschroot. Doordat het datadragers zijn, moet men wel voorzichtig met de recycling omgaan. Die data moet dus eerst worden gewist vóór de toestellen een tweede leven krijgen. Daarom is er software ingekocht, waarmee het wissen van data in groten getale lukt.

Terug naar de overige genomineerden

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-07-01T10:00:00.000Z Redactie Computable


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.