Schiphol Finance scoort met digitale transformatie

Computable Awards 2022, categorie Partnerproject

Digitale transformatie

Schiphol Finance wilde waarde gaan creëren voor de business, maar liiep tegen achterstallig onderhoud aan binnen Oracle EBS. Omdat het onderhoud tonnen zou gaan kosten, werd de manier van werken kritisch tegen het licht gehouden. De afdeling kon maar lastig bewegen naar kortere verbetercycli waardoor het niet zo wendbaar als organisatie was. Er werd een nieuwe visie en ambitie geformuleerd en er werd besloten om de oude systemen compleet te vervangen door drie nieuwe cloudsystemen voor data en processen. Voor de hoofdjury van de Computable Awards 2022 reden om Schiphol Finance, Oracle, OneStream en GoTransverse te nomineren in de categorie Partnerproject.

Wegingen en score

Computable-experts hebben alle inzendingen in de categorie Partnerproject van vier cijfers voorzien. De hoofdjury heeft vervolgens aan deze vier onderdelen wegingen (totaal 100) toegekend om zodoende tot een eindcijfer te komen. De top 10 hoogste cijfers is genomineerd.

Wegingen (totaal 100)
29 (Complexiteit/risico’s)
25 (Toegevoegde waarde)
17 (Originaliteit/innovatieve kracht)
29 (Rol leverancier)

Eindcijfer De digitale transformatie van Schiphol Finance (Oracle, OneStream en GoTransverse): 6,23

In de scope van de transformatie zitten alle standaard financiële processen: record to report, purchase to pay, order to cash, plan to forecast en plan to asset. Daarbij was wel de hoofdvraag hoe Schiphol Finance zo dicht mogelijk bij standaardoplossingen kon blijven. De erp is van Oracle naar Oracle in de cloud gegaan, het epm (enterprise performance management) ging over naar OneStream en het order to cash-systeem werd ondergrbracht bij GoTransverse. De billing-processen zijn het meest complex, en daarom is heel bewust gekozen voor standaardoplossingen, geen maatwerk. Eenvoud is het doel. De cloudsystemen dicteren de inrichting van de processen, niet andersom.

De overgang naar Oracle in de cloud ging eigenlijk vrij geruisloos. Met deze transformatie heeft Schiphol Finance een grote efficiencyslag gemaakt. Het houdt nu meer tijd en ruimte over om waarde toe te voegen aan de business. Het oogsten moet de komende jaren gaan gebeuren, en daarin moeten nog wel een paar taaie stappen gezet wordenn. Zo heeft het nog de juiste data nodig die het snel in het systeem moet krijgen, zodat de business op basis van nieuwe inzichten en met de scherpe, fact-based management-informatie de juiste besluiten neemt. Met de stap naar de cloud heeft Schiphol Finance het fundament gelegd voor een nieuwe rol van de finance-organisatie

Terug naar de overige genomineerden

Dit artikel delen:


Partners 2023 

Diamond

Gold

Silver

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-07-01T12:00:00.000Z Redactie Computable


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.