De Volksbank scoort met digitalisatie wet- en regelgeving

Computable Awards 2022, categorie Partnerproject

Wet- en regelgeving wetgeving

De Volksbank worstelde met de vraag hoe het zicht kon houden op de snel veranderende wet- en regelgeving waar het als bank aan moet voldoen. Met deze vraag klopte De Volksbank aan bij Ruler compliance software. Samen ontwikkelden zij een gebruiksvriendelijke tool die semi-geautomatiseerd, ondersteund ai-technologie, laat zien waar je als bedrijf aan moet voldoen voor wat betreft wet- en regelgeving. Ruler houdt financiële wet- en regelgeving bij. Hierbij worden een groot aantal (inter)nationale bronnen gescraped. Vervolgens wordt beoordeeld welke nieuws relevant is voor welke klant. Dit wordt gerubriceerd en getoond in het legal framework van een klant. Voor de hoofdjury van de Computable Awards 2022 reden om De Volksbank, Connext Lab, Lifely en Ruler te nomineren in de categorie Partnerproject.

Wegingen en score

Computable-experts hebben alle inzendingen in de categorie Partnerproject van vier cijfers voorzien. De hoofdjury heeft vervolgens aan deze vier onderdelen wegingen (totaal 100) toegekend om zodoende tot een eindcijfer te komen. De top 10 hoogste cijfers is genomineerd.

Wegingen (totaal 100)
29 (Complexiteit/risico’s)
25 (Toegevoegde waarde)
17 (Originaliteit/innovatieve kracht)
29 (Rol leverancier)

Eindcijfer Digitalisatie wet- en regelgeving (De Volksbank, Connext Lab, Lifely en Ruler): 6,67

Om De Volksbank te helpen om alle relevante wetgeving op een gemakkelijke manier binnen te krijgen, heeft Ruler zijn systemen en scrapers aangepast. Hierdoor worden ook ontwikkelingen in de andere, niet-financiële rechtsgebieden gevolgd. Bronnen die De Volksbank voorheen handmatig bijhield worden nu dus automatisch gevolgd. Vervolgens werd een manier gezocht om de inkomende items logisch te rubriceren en de uitkomsten te integreren in de reeds bestaande Ruler-workflow en overzichten. Het resultaat is een legal framework waarin is vastgelegd aan welke wet- en regelgeving moet worden voldaan en hoe daaraan wordt voldaan. Een enorme efficiëntieslag voor De Volksbank (en andere financiële instellingen) die dit voorheen allemaal handmatig bijhielden.

Het scrapen van bronnen was niet het probleem. Dit is iets wat Ruler al lange tijd doet. Echter was het een uitdaging om een manier vinden om de inkomende items logisch te rubriceren en de uitkomsten te integreren in de reeds bestaande Ruler-workflow en overzichten. Samen met Ruler en de ontwikkelaars van Lifely bedachten ze een manier om (inter)nationale bronnen te scrapen zodat deze allen op één plek binnenkomen. Om tot een goed product te komen werd een vijfdaagse designsprint georganiseerd. Onder begeleiding van Connext Lab ging het Ruler-team samen met De Volksbank en Lifely aan de slag om een prototype te ontwikkelen. Tijdens de designsprint hebben de partijen een oplossing uitgedacht in de de vorm van een clickable demo, die direct is getest bij gebruikers. Het concept is verder uitgewerkt in een mvp die het afgelopen jaar is doorontwikkeld en inmiddels al weer ruim een jaar wordt gebruikt door de Volksbank en andere partijen. De design-activiteiten van Connext Lab maken overigens tegenwoordig deel uit van The Next Lab. 

Terug naar de overige genomineerden

Dit artikel delen:


Partners 2023 

Diamond

Gold

Silver

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-07-01T12:00:00.000Z Redactie Computable


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.