KB scoort met verbonden kranten en foto’s

Computable Awards 2022, categorie Partnerproject

Achter elke persfoto zit een verhaal en achter elke krantenfoto gaat meestal een reeks foto’s schuil. Eerder was het zoeken van verhalen en extra foto’s bij persfoto’s handwerk, maar met de zoekmachine Krant-en-foto's.nl is een koppeling zo gemaakt. Inmiddels is een half miljoen persfoto’s gekoppeld aan een kwart miljoen krantenpagina’s. Krant-en-fotos.nl is het resultaat van een samenwerking tussen het Noord-Hollands Archief, de Groninger Archieven, de technologiebedrijven Sioux Technologies en Picturae, en de KB, de nationale bibliotheek. De zoekmachine richt zich vooralsnog op archieven uit de jaren zeventig. Voor de hoofdjury van de Computable Awards 2022 reden om KB, Noord-Hollands Archief, Groninger Archieven, Sioux Technologies en Picturae te nomineren in de categorie Partnerproject.

Wegingen en score

Computable-experts hebben alle inzendingen in de categorie Partnerproject van vier cijfers voorzien. De hoofdjury heeft vervolgens aan deze vier onderdelen wegingen (totaal 100) toegekend om zodoende tot een eindcijfer te komen. De top 10 hoogste cijfers is genomineerd.

Wegingen (totaal 100)
29 (Complexiteit/risico’s)
25 (Toegevoegde waarde)
17 (Originaliteit/innovatieve kracht)
29 (Rol leverancier)

Eindcijfer Krant en foto's verbonden (KB, Noord-Hollands Archief, Groninger Archieven, Sioux Technologies en Picturae): 7,21

De zoekmachine bevat een demonstrator, een beeldbank met een collectie scans van krantenpagina’s en persfoto’s die doorzoekbaar is. De gevonden persfoto’s zijn verbonden aan krantenfoto’s en aan fotoreportages. Dit geeft een compleet beeld van zowel een gebeurtenis als de journalistieke verslaglegging daarvan. De persfoto’s zijn afkomstig uit de archieven van Fotopersbureau De Boer (1945-2004) en Persfotobureau D. van der Veen (1963-1980). Voor de krantenpagina’s is gebruikgemaakt van het Haarlems Dagblad, de IJmuider Courant en het Nieuwsblad van het Noorden.

Volgens de betrokken partijen heeft dit project bewezen dat het mogelijk is met kunstmatige intelligentie in een grote dataset met de gebruikte technieken foto’s aan elkaar te koppelen. Zij verkennen de mogelijkheid of de achterliggende technologie op grotere schaal toepasbaar is, bijvoorbeeld op kleurenfoto’s, illustraties of gedigitaliseerde objecten uit beeldbanken, of het aanbieden van recentere kranten en persfoto’s. Het herkennen van beelden werkt bij computers heel anders dan bij mensen. In feite gebruiken mensen de helft van de kracht van onze hersenen om patronen, vormen en texturen om ons heen te herkennen. Computergestuurde patroon- en objectherkenning begint echter met een reeks geordende pixels (meer dan een miljoen), met kleurenwaarden van nul (donker) tot 255 (helder).

Terug naar de overige genomineerden

Dit artikel delen:


Partners 2023 

Diamond

Gold

Silver

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-07-01T12:00:00.000Z Redactie Computable


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.