Stelling

‘Zonder mission critical-systeem geen business’

Ziekenhuis dokter mri scan onderzoek

Veel bedrijven die het financieel goed doen, blijken leverancier te zijn van systemen die essentieel zijn voor de bedrijfsvoering van klanten. Dat geldt voor verschillende aanbieders van erp-systemen, maar bijvoorbeeld ook Chipsoft met hun software voor ziekenhuizen en SG Automatisering met oplossingen voor woningcorporaties. Wat zeggen de Computable-experts op de stelling: zonder mission critical systeem geen business? Computable-experts reageerden op de stelling 'Zonder mission critical-systemen geen business'.

Iedere stelling roept vragen op. Zo kunnen we ons hier al direct afvragen wat mission critical eigenlijk precies inhoudt. Wikipedia zegt hierover: ‘Mission critical verwijst naar elke factor van een systeem (apparatuur, proces, procedure, software - enzovoort.) waarvan het falen zal leiden tot het falen van de bedrijfsvoering.’ En wanneer is dan wel sprake van falen van de bedrijfsvoering?  Ict-architect Willem Oorschot van Cicade: ‘De beschikbaarheid van een systeem wordt bepaald door de mate waarin een bedrijf zijn missie kan blijven uitvoeren zonder het systeem. In een logistieke dienst kan dit misschien minuten tot een uur zijn, voor een commerciële website (Amazon, Bol.com) zijn dit enkele seconden. Voor financiële transacties zijn zelfs seconden niet acceptabel.’

Externe factoren

Een mission critical-systeem alleen is overigens niet zaligmakend, waarschuwt Oorschot. ‘De beschikbaarheid en betrouwbaarheid van een systeem is niet het meest kritisch, ondersteunende processen en een professionele organisatie zijn de sleutelfactoren voor de business om de missie van de onderneming veilig te stellen.’

Directeur Ronald Knoop van Detron ICT & Telecom Groep: ‘It- of telecomsystemen die uit de lucht gaan, zorgen altijd voor verlies. Of in inkomsten of in reputatie en klanttevredenheid. In de meeste gevallen is het een optelsom van die drie. Belangrijk aspect hierin is ook de verwevenheid van de eigen systemen met die van de buitenwereld. Je kunt het intern zelf optimaal geregeld hebben, als er iets misgaat bij toeleveranciers, providers, openbare netten enzovoort, wordt dat je als bedrijf ook aangerekend.’

Slagroom op de taart

Terug naar de stelling: moet je als ict-leverancier mission critical-systemen leveren om het hoofd boven water te houden? Directeur Kees Plas van Deloitte beantwoordt de stelling bevestigend. ‘Deze systemen zijn minder makkelijk uitwisselbaar dan basisproducten. Bedrijven die zich hierop toeleggen, kunnen dus goede zaken doen. Wel is de markt specifieker en de markt dus weer kleiner.’

Business development manager Michel Bayings van TNO zegt: ‘Als je alleen it-systemen aanbiedt die voor je klanten hooguit nice to have zijn, heb je veel meer overtuigingskracht nodig om ze te verkopen in mindere tijden. Van mission critical-systemen zijn vaak maar een beperkt aantal leveranciers en je weet zeker dat bedrijven ze nodig hebben. In mijn optiek hebben succesvolle bedrijven mission critical-systemen nodig om de andere nice to-have-systemen ook te kunnen verkopen.’ Bayings denkt overigens dat je snel out of business bent als je je beperkt tot  alleen bedrijfskritische systemen. ‘Klanten willen er toch vaak 'iets' bij hebben wat minder mission critical is, maar wel vaak de slagroom op de taart. ‘De slagroom is in deze tijd wel wat dunner, maar hij is wel nodig.’

Gevaar

Al is het goed zaken doen met bedrijfskritische oplossingen, er schuilt volgens managing consultant Mobile Victor van der Hulst van VX Company wel een gevaar in, zowel voor aanbieders als voor klanten. ‘Er is een risico van vendor lock-in. Overstappen is dan een dermate kostbaar (en langdurig) proces dat het innoverende vermogen van deze pakketleveranciers relatief laag is.’ Senior software architect Theo Stolker van VitaHealth Software is het daarmee eens. ‘Het mission critical zijn van deze systemen en applicaties leidt tot verwevenheid ervan met de organisatie. Dat leidt ertoe dat bedrijven niet makkelijk kunnen overstappen, zelfs al zouden ze willen. De aanbieders  drijven dan misschien te makkelijk op hun bestaande klanten, die min of meer vast zitten aan hun leverancier. Een stabiele inkomstenstroom is noodzakelijk om een krachtig bedrijf te worden. Maar deze bedrijven zullen vervolgens meestal minder innoveren, afgeremd door hun bestaande klanten. De vraag die mij blijft boeien is: hoe kunnen nieuwe, innovatieve leveranciers uiteindelijk met succes een plek veroveren in dit bolwerk van gevestigde leveranciers, zonder het drijfkussen van bestaande klanten?’

Computable 100-lijst

Dit artikel verschijnt in de Computable 100-gids 2013. Bekijk hier de volledige lijst. Deze tabel is naar eigen inzicht te sorteren op totaalscore, financiële kracht of het imago als zakenpartnerinnovator of werkgever (klik voor de toelichting). Of kies uit de inhoudsopgave van de gids. Lees hier de achtergronden van het imago-onderzoek.

Dit artikel delen:

Computable 100
ICT Niet-ICT Financieel
1 Microsoft Bol.com Afas Software
2 Apple Philips Mollie
3 Google ABN Amro WeTransfer
4 ASML TU Delft Netrom
5 Amazon Web Services ING Adyen
6 Cisco Ahold Delhaize Odin Groep
7 IBM Belastingdienst Solera
8 Accenture TU/e Infor
9 Capgemini Shell Frontmen
10 Adyen Rabobank Incentro
Meer Meer Meer
Caesar Groep

De mens en de digitale wereld

De menselijke maat, sinds de oprichting hét DNA van de Caesar Groep, krijgt een boost binnen de strategische heroriëntatie. De combinatie van mens en technologie vormt de motor van de digitale transformatie. “We investeren juist verder in deze succesfactor. Onze inspiratiebron is FC Barcelona.”

Lees meer


DICTU

Kies voor de ICT-werkgever met impact

Bij DICTU werk je altijd met de nieuwste ICT-technieken en -tooling. DICTU levert digitale diensten aan de ministeries van Economische Zaken en Klimaat (EZK) en Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en andere overheidsorganisaties. “Hier vervul je een technische en maatschappelijke rol in een digitaliserende samenleving.”

Lees meer


Gemeente Rotterdam

IT'ers maken in Rotterdam echt verschil

De IT’ers bij de gemeente Rotterdam bouwen zelf applicaties, en snel ook. Dat is iets wat tijdens de coronacrisis goed van pas blijkt te komen. Dankzij de investeringen in digitale innovaties en slim gebruik van data kan de gemeente inspelen op nieuwe vraag.

Lees meer


Jeroen Bosch ZIekenhuis

IT-focus ondersteunt hoger gezondheidswelzijn

De zorgsector blijft achter bij de huidige digitale revolutie. Maar het Jeroen Bosch Ziekenhuis vormt hierop een uitzondering, getuige de hoge notering in de Computable 100. “Het concept Positieve Gezondheid speelt een belangrijke rol. Daarbij bewijzen IT-innovaties zich keer op keer: zorg verbetert door in de nabijheid van de patiënt te leveren”, zegt Piet-Hein Buiting, voorzitter Raad van Bestuur.

Lees meer


Bol.com

Leiderschap binnen Bol.com

Linda Bovaird als Director IT Architecture en Wieneke Keller als IT transformation lead geven met plezier leiding binnen de dynamische cultuur van bol.com. Hoe doen ze dat? “Professionals met een dosis optimisme hulp bieden, zodat zij zich kunnen focussen op hun eigen werkzaamheden.”

Lees meer


CBS

'We werken met vernieuwde technologie'

Wat brengt een zelfstandig IT’er ertoe om bij het CBS te gaan werken? Kort gezegd was projectmanager Dennis Sadi toe aan een volgende stap. Hij is zeer te spreken over de manier waarop het CBS de agile transitie ondersteunt en over het werken aan vernieuwende technologie.

Lees meer


Centralpoint

Get it done

Bij de meeste IT-oplossingen zijn meerdere partijen betrokken. Dit maakt IT al snel complex. Het kan beter, bewijst Centralpoint al sinds 2001. Deze singlepoint- of-care-organisatie regelt echt alles en ondersteunt, als value added IT-partner, ambities.

Lees meer


ilionx

'Lokale aanwezigheid is onze kracht'

Door overnames en autonome groei verdrievoudigde ilionx de afgelopen twee jaar. Het portfolio is uitgebreid en extra branchenspecifieke kennis werd in huis gehaald. CEO Jan Veltman deelt zijn strategie en ambities. Over lokale kracht, focus op verticals en een eigen coronadashboard.

Lees meer


Interxion

Bedrijven bundelen krachten in datacenter

Voor de economische infrastructuur worden datacenters van steeds vitaler belang, zeker in deze coronacrisis. Daarbij geldt meer dan ooit dat ‘location matters’, bepleit Enrico de Boer, director sales en marketing van Interxion. “Datacenters groeien uit tot connected community’s.”

Lees meer


Ministerie van Economische Zaken en Klimaat en Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Continu op zoek naar verbinding

De CIO’s van de ministeries van Economische Zaken en Klimaat (EZK) en Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) worden ondersteund door één CIOoffice: een unieke situatie. Beide CIO’s en twee medewerkers van het CIO-office EZK en LNV vertellen over hun organisatie en thuiswerken.

Lees meer


OGD ict-diensten

Outsourcing met betrokkenheid

OGD, een Nederlandse ICT-dienstenleverancier, verzorgt applicatie transformatie services, professional services, software & business intelligence en outsourcing. “We staan hoog op de lijst van outsourcing. Onze betrokkenheid en strategische aanpak van outsourcing onderscheidt ons.” 

Lees meer


ProRail

Ongekend innovatief

De drukte op het spoor neemt flink toe. Aan ProRail de taak om deze groei in goede banen te leiden. ICT zal daarin een centrale rol vervullen. “We zoeken ICT’ers die ons helpen met een radicale vernieuwing van onze werkwijze.” 

Lees meer


Schuberg Philis

Bottomline: Resultaat met IT

Voor Schuberg Philis draait het al lang niet meer om IT-projecten en digitale technologie alleen. Door de kritische bedrijfsprocessen van klanten centraal te stellen kan het veel meer waarde bieden. “Als de wereld verbeteren het doel is, dan is IT ons belangrijkste hulpmiddel.”

Lees meer


SoftwareONE
Sponsored content 

Pijpunten wegnemen met technologie

Begin 2019 heeft SoftwareONE zijn concurrent COMPAREX overgenomen en dit jaar heeft dit ook in Nederland zijn beslag gekregen. Algemeen directeur Michel van Teijlingen legt uit wat de nieuwe organisatie voor haar klanten kan doen, zeker ook tijdens de covidpandemie.

Lees meer


Stichting BKR
Sponsored content 

Vernieuwend & maatschappelijk relevant

Alle ICT’ers werken bij Stichting BKR mee aan het bevorderen van het financiële welzijn van alle Nederlanders. De lijnen zijn kort en ICT denkt mee over de strategische positionering. De overstap naar de cloud maakt het werk extra uitdagend en aantrekkelijk.

Lees meer


VANAD Group
Sponsored content 

Investeren vanuit betrokkenheid

Nieuwe technologie drijft de economie. Het zijn niet de politici of de wetenschappers, maar de ondernemers die hierin het verschil maken. Daarom investeert VANAD Group in een aantal winstgevende en internationaal opererende capaciteits- en technologiebedrijven.

Lees meer


VodafoneZiggo
Sponsored content 

Enjoy the challenge

Digitale producten en diensten hebben nog vaak de tussenkomst van mensen nodig. De digitale transformatie bij VodafoneZiggo is dit aan het veranderen. Omdat slim gebruik van data problemen voorkomt en zorgt voor een nog betere klantervaring. En de organisatie verandert mee.

Lees meer


Aareon
Sponsored content 

Tevreden klanten

“Customer first. Dat zit diep in ons DNA. We zijn continu in gesprek met onze klanten. Zij bepalen in belangrijke mate hoe we onze producten en diensten doorontwikkelen." Aan het woord is Hero de Klaver, Commercieel Directeur van Aareon NL, Europa’s grootste leverancier van software, outsourcing en consultancy voor vastgoedbedrijven (commercieel en sociaal). 

Lees meer


DSW
Sponsored content 

ICT als middel voor betere klantervaring

“In onderzoek naar het klantvriendelijkste bedrijf van Nederland eindigde DSW vorig jaar in de top tien, als eerste financiële dienstverlener. Geen enkele bank of verzekeraar is ooit zo hoog geëindigd”, vertelt adjunct-directeur Jako Papac. De hoge positie past bij het duidelijke profiel van de zorgverzekeraar, vervolgt hij.

Lees meer


Gemeente Utrecht
Sponsored content 

De kansen die digitalisering biedt optimaal benutten

De gemeente Utrecht heeft een visie op de digitale stad ontwikkeld, om nieuwe technologieën op een transparante, betrouwbare en ethische manier in te zetten voor verschillende maatschappelijke opgaven voor de stad. “Gezond stedelijk leven voor iedereen, dat is waar Utrecht voor staat”, vertelt CIO Mariëlle van der Zanden.

Lees meer


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-11-08T08:00:00.000Z Martijn Vet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.