Managed hosting door True

Stelling

‘Zonder mission critical-systeem geen business’

Ziekenhuis dokter mri scan onderzoek

Veel bedrijven die het financieel goed doen, blijken leverancier te zijn van systemen die essentieel zijn voor de bedrijfsvoering van klanten. Dat geldt voor verschillende aanbieders van erp-systemen, maar bijvoorbeeld ook Chipsoft met hun software voor ziekenhuizen en SG Automatisering met oplossingen voor woningcorporaties. Wat zeggen de Computable-experts op de stelling: zonder mission critical systeem geen business? Computable-experts reageerden op de stelling 'Zonder mission critical-systemen geen business'.

Iedere stelling roept vragen op. Zo kunnen we ons hier al direct afvragen wat mission critical eigenlijk precies inhoudt. Wikipedia zegt hierover: ‘Mission critical verwijst naar elke factor van een systeem (apparatuur, proces, procedure, software - enzovoort.) waarvan het falen zal leiden tot het falen van de bedrijfsvoering.’ En wanneer is dan wel sprake van falen van de bedrijfsvoering?  Ict-architect Willem Oorschot van Cicade: ‘De beschikbaarheid van een systeem wordt bepaald door de mate waarin een bedrijf zijn missie kan blijven uitvoeren zonder het systeem. In een logistieke dienst kan dit misschien minuten tot een uur zijn, voor een commerciële website (Amazon, Bol.com) zijn dit enkele seconden. Voor financiële transacties zijn zelfs seconden niet acceptabel.’

Externe factoren

Een mission critical-systeem alleen is overigens niet zaligmakend, waarschuwt Oorschot. ‘De beschikbaarheid en betrouwbaarheid van een systeem is niet het meest kritisch, ondersteunende processen en een professionele organisatie zijn de sleutelfactoren voor de business om de missie van de onderneming veilig te stellen.’

Directeur Ronald Knoop van Detron ICT & Telecom Groep: ‘It- of telecomsystemen die uit de lucht gaan, zorgen altijd voor verlies. Of in inkomsten of in reputatie en klanttevredenheid. In de meeste gevallen is het een optelsom van die drie. Belangrijk aspect hierin is ook de verwevenheid van de eigen systemen met die van de buitenwereld. Je kunt het intern zelf optimaal geregeld hebben, als er iets misgaat bij toeleveranciers, providers, openbare netten enzovoort, wordt dat je als bedrijf ook aangerekend.’

Slagroom op de taart

Terug naar de stelling: moet je als ict-leverancier mission critical-systemen leveren om het hoofd boven water te houden? Directeur Kees Plas van Deloitte beantwoordt de stelling bevestigend. ‘Deze systemen zijn minder makkelijk uitwisselbaar dan basisproducten. Bedrijven die zich hierop toeleggen, kunnen dus goede zaken doen. Wel is de markt specifieker en de markt dus weer kleiner.’

Business development manager Michel Bayings van TNO zegt: ‘Als je alleen it-systemen aanbiedt die voor je klanten hooguit nice to have zijn, heb je veel meer overtuigingskracht nodig om ze te verkopen in mindere tijden. Van mission critical-systemen zijn vaak maar een beperkt aantal leveranciers en je weet zeker dat bedrijven ze nodig hebben. In mijn optiek hebben succesvolle bedrijven mission critical-systemen nodig om de andere nice to-have-systemen ook te kunnen verkopen.’ Bayings denkt overigens dat je snel out of business bent als je je beperkt tot  alleen bedrijfskritische systemen. ‘Klanten willen er toch vaak 'iets' bij hebben wat minder mission critical is, maar wel vaak de slagroom op de taart. ‘De slagroom is in deze tijd wel wat dunner, maar hij is wel nodig.’

Gevaar

Al is het goed zaken doen met bedrijfskritische oplossingen, er schuilt volgens managing consultant Mobile Victor van der Hulst van VX Company wel een gevaar in, zowel voor aanbieders als voor klanten. ‘Er is een risico van vendor lock-in. Overstappen is dan een dermate kostbaar (en langdurig) proces dat het innoverende vermogen van deze pakketleveranciers relatief laag is.’ Senior software architect Theo Stolker van VitaHealth Software is het daarmee eens. ‘Het mission critical zijn van deze systemen en applicaties leidt tot verwevenheid ervan met de organisatie. Dat leidt ertoe dat bedrijven niet makkelijk kunnen overstappen, zelfs al zouden ze willen. De aanbieders  drijven dan misschien te makkelijk op hun bestaande klanten, die min of meer vast zitten aan hun leverancier. Een stabiele inkomstenstroom is noodzakelijk om een krachtig bedrijf te worden. Maar deze bedrijven zullen vervolgens meestal minder innoveren, afgeremd door hun bestaande klanten. De vraag die mij blijft boeien is: hoe kunnen nieuwe, innovatieve leveranciers uiteindelijk met succes een plek veroveren in dit bolwerk van gevestigde leveranciers, zonder het drijfkussen van bestaande klanten?’

Computable 100-lijst

Cover c100 2013

Dit artikel verschijnt in de Computable 100-gids 2013. Bekijk hier de volledige lijst. Deze tabel is naar eigen inzicht te sorteren op totaalscore, financiële kracht of het imago als zakenpartnerinnovator of werkgever (klik voor de toelichting). Of kies uit de inhoudsopgave van de gids. Lees hier de achtergronden van het imago-onderzoek.

Dit artikel delen:

Computable Career Guide
ICT Niet-ICT Opleiders
1 ICT Spirit Martini Ziekenhuis Pink Elephant
2 Xpirit Alliander Info Support
3 Intermax Cloudsourcing Schiphol The App Academy
4 Vosko ProRail Quint Academy
5 Ihomer Groene Hart Ziekenhuis Ictivity Training
6 Group9 Wageningen UR TSTC
7 Parentix Rijkswaterstaat IT Management Group
8 Afas Software NS (Nederlandse Spoorwegen) CAI
9 Praegus Randstad Master it Training
10 Ictivity Kadaster KPN Consulting
Meer Meer Meer
Rijkswaterstaat
Sponsored content 

De innovatie één stap voor blijven

Rijkswaterstaat – de uitvoeringsorganisatie van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat – werkt dagelijks aan een veilig, leefbaar en bereikbaar Nederland. Informatievoorziening is voor de organisatie een tamelijk nieuwe discipline, maar speelt een steeds belangrijkere rol.


ProRail
Sponsored content 

Het bruist bij ProRail ICT

ProRail is verantwoordelijk voor een van de drukste spoornetwerken ter wereld. En voor de bouw van mooie stations, een juiste verdeling van het spoor en het in goede banen leiden van het treinverkeer. Een gigantische 24/7-operatie met een razendsnel toenemende vraag naar digitalisering.


PostNL
Sponsored content 

IT-toppers geven Digitalisering vorm

In 2013 koos PostNL als het eerste grote bedrijf in Nederland voor een fullcloudstrategie. Nu die journey is afgerond, wil PostNL verder digitaliseren en innoveren. “Onze IT’ers staan mooie uitdagingen te wachten.” In 2018 sluit PostNL zijn datacenter. “Hardware, infrastructuur, netwerken: het zijn geen issues meer”, zegt CIO Marcel Krom.


Odin
Sponsored content 

Toekomstbestendig dankzij gezonde basis

De Odin Groep is met eigen middelen uitgegroeid tot een toonaangevende IT-dienstverlener, zoals onder andere blijkt uit de ranking in de C100. Het bedrijf wil zijn marktaandeel verder vergroten. 'Dankzij ons veelzijdige aanbod zijn we ook in de toekomst relevant.'


Conclusion
Sponsored content 

'Nachtrust as a Service'

Conclusion is al twintig jaar een ondernemende, puur Nederlandse IT-dienstverlener. Zij opereert vanuit een ecosysteem van – op dit moment – twintig gespecialiseerde IT-bedrijven. Afzonderlijk zijn zij actief in hun eigen markt en met elkaar helpen zij organisaties om digitaal te transformeren.


UWV
Sponsored content 

'Van medewerkers verwacht ik dat ze zich blijven vernieuwen'

UWV ruimt de oude IT-systemen systematisch op en focust op de vernieuwing van zijn digitale infrastructuur en applicatielandschap. Er wordt elk jaar voor € 100 miljoen verbouwd en dat vraagt onder andere om een verscheidenheid aan IT’ers. Vooral IT-vrouwen zijn welkom om met UWV het gesprek aan te gaan.


QNH
Sponsored content 

Succes door goed te luisteren naar klant en medewerker

QNH doet het erg goed. Omzet en werknemersbestand zijn in vier jaar tijd met de helft gestegen. Dit succes komt natuurlijk niet zomaar uit de lucht vallen. CEO Hen Snackers en CFO Erwin van den Bosch stellen dat goed luisteren naar de - trouwe - klanten en de eigen medewerkers cruciaal is. Daarnaast doet een dynamische markt- en technologiefocus ook een duit in het zakje.


ING
Sponsored content 

Digitale transformatie dankzij gedreven vakmensen

Bij de digitale transformatie van ING staat vakmanschap voorop, vertelt Peter Jacobs. De inzet en passie van vakmensen helpt de bank om snel en slagvaardig relevante diensten te ontwikkelen die echt toegevoegde waarde hebben voor de klant.


Hot ITem
Sponsored content 

Privacy beïnvloedt gepercipieerde waarde van data

Big data is de hypecycle inmiddels voorbij. We gaan nu de voordelen oogsten, maar er zit een lelijke adder onder het gras. Rob Honing, commercieel directeur van de Amsterdamse dataspecialist Hot ITem, schetst dat de aanstaande invoering van nieuwe Europese privacywetgeving veel bedrijven een stuk zwaarder zal vallen dan gedacht, en een hoop bigdatavoordelen neutraliseert.


Experis Ciber
Sponsored content 

IT-benadering vanuit businessmindset

Ciber heeft, na de overname door ManpowerGroup, forse stappen gezet in het ontwikkelen van een nieuwe strategie en focus. En dat terwijl de core competences van Ciber zichtbaar intact blijven. Een boeiende exercitie, omdat vooral de meerwaarde van IT bij klanten centraler komt te staan.


DUO
Sponsored content 

Alles draait hier om hoogwaardige dienstverlening en ICT'

Werken als ICT’er bij een overheidsorganisatie als DUO kan bijzonder interessant zijn. Je krijgt te maken met een breed scala aan hoogwaardige ICT-projecten en je kunt eventueel ook bij andere overheidsorganisaties aan de slag om het werkveld nog verder te verbreden.


Motiv
Sponsored content 

Nederland veiliger maken

Motiv ICT Security levert cybersecurity services aan (middel-)grote ondernemingen en overheidsinstellingen. “Vanuit ons Security Operations Center (SOC) bewaken we 24x7 de systemen en data van onze klanten”, vertelt directeur business development Bastiaan Bakker.


Aareon
Sponsored content 

Join Forces: sterker door krachtenbundeling

De afgelopen jaren heeft de Aareon Groep Nederland een aantal dochterondernemingen aan zijn portfolio toegevoegd. Investeringen in de breedte én diepte, vertelt commercieel directeur Peter Hanen. “Van oudsher zijn we actief in de markt van corporaties, overheid en zorginstellingen. Met de meest recente acquisitie van Kalshoven staan we nu ook sterk in de commerciële vastgoedmarkt.


Sentia
Sponsored content 

Innovatief Technologiebedrijf is er voor de klant

Wij hebben een enorme drive om onze beloften aan klanten waar te maken”, aldus Paul van der Marck, Commercieel directeur bij Sentia. Al bijna 20 jaar levert het technologiebedrijf bedrijfskritische IT-outsourcing, private- en publieke cloud-oplossingen en technisch applicatie beheer voor de top van het Nederlandse bedrijfsleven en Zorg- en Overheidsinstellingen.


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-11-08T08:00:00.000Z Martijn Vet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.