Quantum computing

Sinds 2010 voert Supply Value jaarlijks een onderzoek uit over de belangrijkste trends binnen het inkoopvakgebied. Sinds dit jaar voegen we daar het IT trends onderzoek aan toe. Het doel van dit onderzoek is het ondersteunen van Informatie management en technologie professionals bij het stellen van de belangrijkste prioriteiten en de juiste focus. In deze blog geven we een eerste doorkijk op de achtste trend van het onderzoek: Quantum computing.

Disclaimer

Dit is een samenvatting in het later gepubliceerde Trend onderzoek. Wilt u het volledige trendsonderzoek ontvangen? Laat het ons weten.

Het gebruik van data binnen organisaties groeit exponentieel, maar lang niet al deze data wordt daadwerkelijk gebruikt. Klassieke analysemethoden zijn vaak niet meer toereikend gezien de hoeveelheid data die er verwerkt kan worden. Daarom worden er nieuwe manieren gezocht om steeds groter wordende databronnen, beter te kunnen analyseren. Quantum computing is hiervan een veelbelovend voorbeeld. Echter, makkelijk toepasbaar is het niet; IBM heeft pas begin dit jaar (januari 2019) zijn allereerste quantumcomputer voor commercieel gebruik onthuld. Breed beschikbaar of toepasbaar is het dus nog lang niet. Dat is waarschijnlijk ook de reden dat de respondenten nog niet zo bekend zijn met deze trend. Meer dan 80% van de respondenten gaf namelijk aan totaal onbekend of slechts enigszins bekend te zijn met quantum computing.  Dat zo’n groot percentage er totaal onbekend mee is, is wel opvallend, omdat juist deze trend enorm veel media aandacht heeft gehad, en quantum computing als een enorme doorbraak wordt gezien.

Wat is quantum computing?

De klassieke blik op informatieopslag op een normale computer is dat de informatie is opgebouwd uit 1’en en 0’en. Data is hierbij opgebouwd uit zogenaamde ‘bits’ waarbij elke bit een 1 of een 0 is. De waarde van een bit kan dus twee staten aannemen, vergelijkbaar met bijvoorbeeld een aan/uit schakelaar van een computer of het antwoord op een ja/nee vraag. Een traditionele computer slaat getallen op door lange combinaties te maken van 0’en en 1’en. Dit is vrij gemakkelijk voor de getallen 0, 1 en 2. Dit zijn namelijk combinaties van 2 bits: 00 is nul, 01 is één en 10 is twee. Echter, wanneer je het getal 250.000 wil maken heb je al een combinatie van 18 bits nodig! Met andere woorden, een reeks van 18 1’en en 0’en. Wanneer je grote hoeveelheden data wil opslaan, legt dit dus een flink beslag op de opslagruimte van een computer. Hierdoor leidt een combinatie van een grote hoeveelheid data met veel gevraagde berekening tot een trage verwerking op traditionele computers. Hiervoor biedt quantum computing mogelijk een oplossing!

 Quantumcomputers verschillen van traditionele computers doordat ze met qubits werken voor dataopslag in plaats van met bits. Het voordeel van qubits is dat ze niet alleen een waarde van 0 of een 1 kunnen hebben (en dus aan of uit staan), maar ook alle mogelijke combinaties daarvan tegelijkertijd. Omdat een qubit tegelijk een 0 en een 1 kan zijn (bijvoorbeeld voor 70 procent 0 en voor 30 procent  1), is het mogelijk om twee berekeningen parallel aan elkaar uit te voeren. Doordat hiermee de rekenkracht van quantumcomputers enorm veel groter is, zijn ze ook ontzettend veel sneller dan traditionele computers. Hoe veel sneller precies hangt af van het aantal qubits in het systeem.

Dit klinkt tot dusver als een ‘no-brainer’, waarom gaat niet iedereen nu quantum computing toepassen? Dat is omdat het werken met qubits een zeer delicaat proces is. Qubits kunnen namelijk hun eigenschappen (tegelijk een 0 en 1 kunnen zijn) verliezen als ze beïnvloed worden door een ‘meting’. Een meting kun je zien als een ‘foto’ of momentopname van de staat van een qubit op een bepaald moment, en op deze momentopname zal de qubit altijd 0 óf 1 weergeven, ondanks dat de qubit meerdere waarden kan aannemen. Hierdoor vervalt juist de bijzondere eigenschap van de qubit en is deze eigenlijk ‘waardeloos’ geworden. Het opschalen van quantumsystemen is dan ook lastig omdat er een manier gevonden moet worden om meerdere qubits aan elkaar te kunnen koppelen, zonder dat ze elkaar beïnvloeden en daarmee uit hun quantumtoestand raken.

Trendontwikkeling

Hoewel quantum computing momenteel nog maar nauwelijks beschikbaar is, zal dit zich de komende jaren steeds breder beschikbaar worden. Bijvoorbeeld door de commerciële quantumcomputer van IBM waarbij berekeningen kunnen worden ingekocht via het internet.

De potentie ervan zal steeds meer uit de praktijk moeten gaan blijken en er zal veel mee worden geëxperimenteerd de komende tijd. Een brede en toegankelijke inzet van quantumcomputers zal echter nog wel even duren.

Dit artikel delen:

Computable Career Guide
ICT Niet-ICT Opleiders
1 RedLogic Groene Hart Ziekenhuis Ctrl Improve
2 Group9 Randstad Pink Academy
3 Proact HMC Improve Quality Services
4 mStack ProRail TSTC
5 ICT Spirit Martini Ziekenhuis HZ University of Applied Sciences
6 Uniserver DSW Zorgverzekeraar Cibit Academy (Inspearit)
7 ACES Direct Wageningen UR Ictivity Training
8 PeopleWare KLM (Air France-KLM) Peak-IT Academy
9 Xebia Rijkswaterstaat Fast Lane Benelux
10 Legian Kadaster Open Universiteit
Meer Meer Meer
Goud partner

Achmea

Meebouwen aan een topbedrijf
Wie als nieuwsgierige IT’er graag werkt met state of the art technology, uitkijkt naar grote IT-uitdagingen samen met vooraanstaande leveranciers en liever agile werkt, denkt niet direct aan een grote verzekeraar als werkgever. Toch is dit, ook door de keuze voor cloud, exact wat Achmea biedt.

Lees hier het hele artikel


Goud partner

Group9

Het beste uit jezelf en collega's halen
Consultants komen bij GROUP9 op de eerste plaats. Een filosofie die de basis vormt voor het succes van het eigenzinnige IT-bedrijf. Drie consultants vertellen waarom ze al jarenlang met veel plezier bij GROUP9 werken. Lees meer

Lees hier het hele artikel


Goud partner

Randstad

HR-dienstverlener moderniseert IT
Randstad Groep Nederland wil de relatie met werkenden en werkzoekenden liefst een leven lang vasthouden. Geavanceerde IT is nodig om de vereiste data inzichtelijk te maken; de huidige applicaties moeten daarom gemoderniseerd worden. Chief Information Officer Frank Coster en ICT directors De Jong en Van den Heuvel lichten toe.

Lees hier het hele artikel


Goud partner

RedLogic

Opleidingen sleutel tot beste werkgever
De Houtense IT-infrastructuurdienstverlener RedLogic scoort al jaren in de top beste ICTwerkgevers in de Computable Career Guide. Naast een goede werksfeer zijn de omvangrijke opleidingsmogelijkheden én het partnership met VMware belangrijke sleutels tot dit succes.


Lees hier het hele artikel


Zilver Partners

DSW
Lysanne Merkestein & Willem-Jan Rensink, ICT bij DSW Zorgverzekeraar
Lees het artikel

Gemeente Amsterdam
Mark Crooijmans, CIO en lid van het gemeentelijk managementteam bij Gemeente Amsterdam
Lees het artikel 

ilionx - ICTZ
Ruben Faber, vestigingsdirecteur bij ICTZ
Lees het artikel

Legian
Nisar Habieb & Patrick Fodor, HR-lead & Corporate Recruiter bij Legian
Lees het artikel

NTT
John Zwanepol & Peter Brandenburg, Director HR & Manager Services Development bij NTT
Lees het artikel

ProRail
Arjen Boersma & Diana Binnenpoorte, Directeur a.i. & Manager ICT Assets & Bedrijfsvoering bij ProRail 
Lees het artikel 

RDW
Gert-Jan Theuwissen, Ian Matroos & Joël Coster, Divisiemanager ICT & Data Scientists bij RDW
Lees het artikel 

Rijkswaterstaat
Allard Baronner & Amrita Chahal, Software Delivery Manager & Product Owner Verkeer- en Watermanagement bij Rijkswaterstaat
Lees het artikel 

SoftwareONE
Sven Lap, PyraCloud Engagement Lead bij SoftwareONE
Lees het artikel

Sogeti
Karlijn Böhmer & Kay Cordewener, Careermanager & Data-analist bij Sogeti
Lees het artikel 

Strict
Wouter Borremans, Managing Director bij Strict
Lees het artikel

The DOC
Renske Veugen & Jacqueline van Voorden, HR-adviseur & Manager Operations bij The DOC
Lees het artikel


Brons partners

Ctrl Improve 
Richard Hoedeman & Taco Voorman, founders bij Ctrl Improve
Lees het artikel 

Logius
Yvonne van der Brugge, Algemeen Directeur bij Logius
Lees het artikel

Open Universiteit
Prof. Dr. Marko van Eekelen, Decaan Faculteit B1eta-wetenschappen bij Open Universiteit
Lees het artikel


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-06-13T16:00:00.000Z Supply Value
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.