Dit zijn de winnaars van de Computable Awards 2019!

Winnaars Computable Awards 2019

Tijdens een spectaculaire awardsshow in het Beatrix Theater in Utrecht zijn op 29 oktober de winnaars bekend gemaakt van de Computable Awards 2019. Dit jaar was er niet echt één grote winnaar, de Awards werden mooi verdeeld over de verschillende genomineerden. Alleen Mendix en Microsoft wisten twee Computable Awards in de wacht te slepen. De avond werd gepresenteerd door journaliste en tv-presentatrice Dionne Stax. De Computable Awards 2019 stonden in het teken van digitalisering, dat als vijfde basiselement werd gekoppeld aan aarde, lucht, vuur en water.

Ook dit jaar werkte Computable weer met een algemene jury die meekeek in alle Awards-categorieën. In dit team zaten Jeroen Aris, Bart van der Mark, Reza Sarshar, Marjolein Schuurhuis en Fred Streefland. Onder de uiteindelijke winnaars wisten Mendix en Microsoft dus ieder twee Awards naar zich toe te trekken. Mendix won net als vorig jaar in de categorie Softwareleverancier van het Jaar en ceo Derek Roos won als CxO van het Jaar. Microsoft won met zijn Azure in de categorie IaaS-/PaaS-leverancier van het Jaar en ook in de categorie Partnerproject van het Jaar deelde het mee in de winst.

Verrassingen en usual suspects

Naast deze twee dubbelwinnaars zijn er in de overige zeventien categorieën alleen nog maar winnaars die met één award naar huis zijn gegaan. Daaronder bevingen zich wel een aantal verrassingen. Zo in de categorie Hardware- & Infrastructuurleverancier van het Jaar. Daarin wint Dell EMC en laat het de gedoodverfde favorieten Cisco en HP Inc. vlak achter zich. Unit4 verslaat in de categorie Digital- & E-commerceleverancier van het Jaar een serieuze concurrent als Mirabeau en Amazon steekt KPN de troef af als leverancier aan het mkb. In de as a service-categorieën waren de winnaars iets minder verrassend maar visten toch enkele andere grote namen achter het net. Zo won Salesforce als saas-leverancier en liet het andere grote jongens als SAP en Oracle achter zich. Microsoft Azure behaalde in iaas en paas een glansrijke overwinning op Amazon Web Services en Google Cloud.

Maar er waren meer verrassingen, bijvoorbeeld in de categorie Service-integrator van het Jaar. Daarin versloeg Pink Elephant alle grote genomineerde dienstverleners in die categorie. Ook de winnaar bij de detacheerders was verrassend. Dit jaar geen iSense ICT Professionals, ze waren niet genomineerd, maar dat betekende niet dat een andere grote detacheerder hier er met de winst vandoor ging. Sterker zelfs, David verslaat hier Goliath; ITvitae wint van detacheerders als Peak-IT en Brunel. Verder waren er geen echte verrassingen meer: Fox-IT werd voor de vijfde keer in zes jaar tijd uitgeroepen tot Securityleverancier van het Jaar, Unisys wordt Serviceleverancier van het Jaar, Opleider van het Jaar is HBO-ICT Windesheim en Envision werd uitgeroepen tot Nederlandse Startup van het Jaar.

Projectcategorieën

Ook dit jaar is er weer een zwaar inhoudelijk jurytraject doorlopen in de vijf projectcategorieën van de Computable Awards. De top tien per categorie werd uitgenodigd om hun project te komen presenteren aan een vakjury, waarna de top vijf werd genomineerd. Op 29 oktober 2019 zijn vervolgens in deze projectcategorieën de vijf winnaars bekendgemaakt. Cyberwerf van Bedrijventerrein ZKD, ROC Mondriaan, The Hague Security Delta, Kenniscentrum Integrale Veiligheid (Security Field Lab) en Economic Board The Hague won in de categorie ICT-project van het Jaar in het MKB en ABN Amro, Universiteit van Amsterdam en de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid deden dat in de categorie ICT-project van het Jaar in het Grootbedrijf met hun big data tegen uitbuiting en mensenhandel.

Ook hebben we drie projectcategorieën in de publieke sector. VUmc en Pacmed wonnen in de categorie ICT-project van het Jaar in de Zorg met hun machine learning op de intensive care. In de categorie ICT-project van het Jaar in het Onderwijs won het project HackShield Future Cyber Heroes  van SIDN Fonds, Flavour en KraBé Academy. Het Ministerie van Justitie en Veiligheid was in de categorie ICT-project van het Jaar bij de Overheid maar liefst twee keer genomineerd en wist samen met IDEMIA, ICTU en de Dienst ICT van de Politie te winnen met het project Biometriesysteem voor de migratieketen.

Overige projecten en thema

Tot slot waren er nog drie projectcategorieën waarin de jurering iets anders is verlopen. In de categorieën Digital Innovatie van het Jaar en Digitale Transformatie van het Jaar bepaalde een groep Computable-experts de genomineerden en bepaalde juryoordeel en publieksstemming ieder voor de helft de winnaars. De digitale innovatie Hydro & Meteo data met IoT van Havenbedrijf Rotterdam, IBM, Cisco, Esri en Axians won, net als de digitale transformatie Smart Patrol van Rijkswaterstaat. De redactie van Computable bepaalde de genomineerden in de categorie Partnerproject van het Jaar, waarbij publieksstemming uiteindelijk volledig bepaalde dat het project SAP-migratie naar Azure van Eneco, Microsoft en Conclusion won.

De vier basiselementen aarde, lucht, vuur en water stonden centraal tijdens de Computable Awards 2019. Zonder deze elementen geen leven. Tegenwoordig is er ook bijna geen leven meer voor te stellen zonder technologie en digitalisering, en dat is waarom Computable digitalisering met deze vier basiselementen heeft gekoppeld. Het toonde tijdens de avond vier video’s waaruit blijkt dat technologie hard nodig is om deze elementen te bedwingen of om ervan te profiteren doordat er digitalisering aan wordt toegevoegd. Deze vier video’s zullen de komende tijd ook op Computale.nl worden gepubliceerd, tezamen met interviews met betrokkenen.

Bekijk ook alle cijfers en percentages achter de uitslag van de Computable Awards 2019!

Winnaars Computable Awards 2019


Hardware- & Infrastructuurleverancier van het Jaar: Dell EMC

Softwareleverancier van het Jaar: Mendix

Securityleverancier van het Jaar: Fox-IT

Digital- & E-commerceleverancier van het Jaar: Unit4

Leverancier van het Jaar voor het MKB: Amazon

IaaS-/PaaS-leverancier van het Jaar: Microsoft Azure

SaaS-leverancier van het Jaar: Salesforce

Service-integrator van het Jaar: Pink Elephant

Serviceleverancier van het Jaar: Unisys

Detachering- & Recruitmentspecialist van het Jaar: ITvitae

Opleider van het Jaar: HBO-ICT Windesheim

CxO van het Jaar: Derek Roos, Co-founder en CEO, Mendix

Nederlandse Startup van het Jaar: Envision

ICT-project van het Jaar in de Zorg: Machine learning op de intensive care (VUmc en Pacmed)

ICT-project van het Jaar in het MKB: Cyberwerf (Bedrijventerrein ZKD, ROC Mondriaan, The Hague Security Delta, Kenniscentrum Integrale Veiligheid (Security Field Lab) en Economic Board The Hague)

ICT-project van het Jaar in het Onderwijs: HackShield Future Cyber Heroes (SIDN Fonds, Flavour en KraBé Academy)

ICT-project van het Jaar in het Grootbedrijf: Big data tegen uitbuiting en mensenhandel (ABN Amro, Universiteit van Amsterdam en de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid)

ICT-project van het Jaar bij de Overheid: Biometriesysteem voor de migratieketen (Ministerie van Justitie en Veiligheid, IDEMIA, ICTU en de Dienst ICT van de Politie)

Digitale Innovatie van het Jaar: Hydro & Meteo data met IoT (Havenbedrijf Rotterdam, IBM, Cisco, Esri en Axians)

Digitale Transformatie van het Jaar: Smart Patrol (Rijkswaterstaat)

Partnerproject van het Jaar: SAP-migratie naar Azure (Eneco, Microsoft en Conclusion)

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-10-29T22:30:00.000Z Sander Hulsman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.