Gekeurde XP-pc's Nederland voor 28 procent illegaal

Dit artikel delen:

Van de 2,8 miljoen Nederlandse exemplaren van Windows XP die de afgelopen zes maanden zijn gecontroleerd in het kader van Microsofts Genuine Advantage-programma, blijkt 28 procent illegaal.

Wereldwijd ligt dat percentage op 22 procent, van in totaal honderd miljoen gebruikers die hun versie van XP hebben laten valideren. Volgens Microsoft is nu één op de vijf XP-systemen op legaliteit getest.

Het Windows Genuine Advantage-programma geeft gebruikers de mogelijkheid om hun versie van Windows XP door Microsoft zelf als authentiek of echt ('genuine') te laten aanmerken. Dit verificatieproces vindt plaats wanneer XP-gebruikers iets willen downloaden van het Microsoft Download Center of wanneer zij de optie Automatische Updates hebben aangevinkt.

Als wordt vastgesteld dat de betreffende kopie van Windows XP illegaal of onvolledig is, kan de Automatische Update-service niet langer gebruikt worden. Daarnaast kan er ook geen gratis software meer worden gedownload, zoals Windows AntiSpyware. Kritieke beveiligingsupdates voor Windows XP vallen overigens buiten dit verificatieproces en kunnen dus gewoon worden gedownload.

Illegale gebruikers ontvangen een melding waarin hen wordt gevraagd een 'legalisatiekit' aan te schaffen, waarmee zijn hun illegale versie kunnen converteren naar een legale.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik denk dat het aantal legale versies van windows een stuk zal stijgen als de prijs van de software een stuk zal dalen. Het is voor de gewone burger ook niet te betalen in mijn ogen.
Snap heel goed dat ze dit doen, maar de meeste "gebruikers" hebben waarschijnlijk geen idee waar hun versie windows vandaan komt.
Blijft een heet hangijzer in mijn ogen.

Daar ben ik het dus niet mee eens, als mensen via het legale cicuit een pc kopen staat er dus ook al een legale versie van windows op, dat zou dus ook zo moeten werken als je die pc doorverkoopt.
De illegale versies zijn m.i. dus bewust illegaal gekopieerd.

Afgelopen week heb ik ook een dergelijk check uitgevoerd via de microsoft update site. Ik heb een volledig legale corporate versie thuis in gebruik van Windows XP professional, die in de met ons bedrijf en Microsoft afgesloten contracten voor IT personeel ook thuis gebruikt mag worden.

Tot mijn verbazing geeft Microsoft, waarschijnlijk omdat de check vanaf een gewone thuswerkplek uitgevoerd wordt, aan dat mijn versie illegaal is. Wat dus je reinste flauwekul is. Dus ik vraag mij even af wat de waarde is van de check en de waarde van de constatering van het aantal illegale installaties.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-02-08T16:50:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.