Microsoft virtualiseert Linux via alliantie met Xen

Microsoft verstrekt details over de samenwerking met XenSource voor de virtualisatie van Xen-aangepaste Linux-installaties bovenop Windows. De samenwerking voorziet erin dat virtuele machines uitwisselbaar zijn tussen de virtualisatietechnologie van Xen en die van Microsoft.

Analisten interpreteren deze samenwerking niet zozeer als een acceptatie van Linux als wel van een tegenzet tegen virtualisatie-marktleider VMware. Microsoft en die zelfstandige dochter van opslagleverancier EMC zijn al enige tijd in een groeiende concurrentiestrijd verwikkeld. Daarbij worden basale virtualisatieproducten gratis aangeboden aan gebruikers. Meest recente daarin, na de wederzijdse serverproducten en VMware's Player, is het desktoppakket Virtual PC 2004 van Microsoft.

De nu onthulde samenwerking met Xen moet vrucht dragen in de volgende versie van Windows Server. Die tegenhanger van de aanstaande nieuwe client, Vista (codenaam Longhorn), moet tegen het einde van volgend jaar op de markt verschijnen. De geavanceerde nieuwe virtualisatiemogelijkheden, waaronder Microsofts eigen hypervisor (virtualisatie-beheersoftware), komt zo'n drie maanden daarna uit.

UPDATE: De samenwerking was begin april al bekendgemaakt. Nu zijn er details, zoals de planning voor begin 2008, bekend.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-07-19T09:30:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.