Sun's ceo Schwartz gokt op nieuwe techbubbel

Jonathan Schwartz' eerste honderd dagen als ceo van Sun zijn voorbij. Analisten blijven ondanks winst in marktaandeel sceptisch over Suns kansen. Woensdag was Schwartz in New York om Wall Street en mediabedrijven aan zijn kant te krijgen.

Sun won in de servermarkt volgens IDC het afgelopen kwartaal 15,5 procent in omzet terwijl rivalen HP, IBM en Dell marktaandeel verloren. Volgens Gartner is Sun opgeschoven naar de derde plaats in de servermarkt (voorbij Dell).

Schwartz kwam in New York 'de verbijsterende groei verklaren'. Niet iedereen was onder de indruk. Sun leidt nog steeds verlies. De serverfabrikant verloor dit jaar tot nu toe 846 miljoen dollar. Met verkoopgroei en kostenbesparingen, met name in de vorm van ontslagen bij het vorig jaar overgenomen StorageTek, hoopt Schwartz volgend jaar zomer duurzame winstgevendheid te bereiken.

Schwartz concentreert zich op klanten die it zien als 'wapen in de concurrentiestrijd', niet als kostenpost. In een ingestudeerd onderonsje met Accentures cto Don Rippert keek Schwartz terug op de eerste dotcomgolf. “Veel van de euforie rond het internet kwam neer op een website in plaats van echte businesstransformatie”, zei Schwartz. “Het internet is niet meer eenrichtingsverkeer. We staan aan het begin van het participatietijdperk en werkelijke transformatie.”

Eerder wenste Schwartz de verzamelde New Yorkse financiële wereld 'een nieuwe bubbel' toe. “Want bubbels zijn dolle pret”, aldus Schwartz. “Ik geloof dat we in de fase voor een bubbel zitten, een wereldwijde uitbouw.”

Sun hoopt van die uitbouw te profiteren met een strategie die openheid benadrukt. Vorig jaar heeft Sun de broncode van Solaris vrijgegeven. Tot nu toe zijn van OpenSolaris zes miljoen licenties verkocht. Bijna 70 procent van die implementaties is op hardware van IBM, Dell, HP en andere concurrenten. Sun wordt daar financieel niet rechtstreeks veel wijzer van, maar 'acceptatie van Solaris geeft een belangrijke indicatie voor omzet- en margecijfers' volgens Schwartz.

Sun presenteerde in New York een alliantie met Accenture. Het adviesbureau gaat Sun helpen bij ontwikkeling en verkoop van software voor beveiliging en identiteitsmanagement. De bedrijven gaan een gezamenlijk onderzoekscentrum inrichten, het Accenture Innovation Center for Sun Solutions. Sun presenteerde ook Solaris Trusted Extensions en Sun Java System Identity Manager 7.0. Identiteitsmanagement is een sleutelelement in webdiensten en service oriented architectures (soa).

Sun onthulde ook een serie nieuwe server en opslagproducten, waaronder Sun Fire UltraSparc servers, een Sun Ultra 25 Workstation en een CoolThreads Netra insteekserver. De Sun Fire X4500, een combinatie van server en opslag, heeft als bijnaam 'Thumper'. De reden daarvoor was volgens Suns software cto John Fowler 'te genant' om op in te gaan. Web 2.0-goeroe Tim O’Reilly heeft de Thumper de 'web 2.0 server' genoemd.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-09-15T11:13:00.000Z Peter Verkooijen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.