Vista-kortingen snijden in omzet Microsoft

Analisten verwachten dat Microsoft in het lopende kwartaal uitkomt op een lagere omzet door de kortingsacties die het wil bieden voor Windows Vista. De omzet komt naar verwachting uit op 12,6 miljard dollar in plaats van de eerder geschatte 13,4 miljard.

De Windows-producent wil consumenten kortingsbonnen bieden zodat de pc-verkoop in het normaliter drukke Kerstseizoen een minder grote klap krijgt door het uitblijven van de nieuwe Windows-versie Vista. Dat besturingssysteem zou eerst voor het Kerstseizoen uitkomen, maar dat is voor de consumentenmarkt opgeschort naar januari. Hetzelfde geldt voor de aanstaande nieuwe Office-versie 2007.

Niet alleen de kortingsbonnen zelf, maar ook boekhoudregels zorgen er dan voor dat de omzet lager uitkomt. Een deel van de Vista-omzet, voortkomend uit de coupons, mag namelijk pas in het volgende kwartaal worden geboekt. Een slordige vijfhonderd miljoen tot een miljard dollar zou hiermee doorgeschoven worden naar de volgende twee kwartalen.

Ondertussen moet Microsoft ook aparte Vista-uitvoeringen maken voor de Europese en Koreaanse markten. Die uitvoeringen ontberen aanvullende applicaties zoals mediaspeler- en messaging-software. Ceo Steve Ballmer stelt dat de nieuwe Windows-versie gewoon op tijd uitkomt in de Europese Unie. Vorige maand liet Microsoft nog weten dat de lancering mogelijk vertraging zou oplopen door de eisen van de EC.

Vista is al ruim vier jaar in ontwikkeling en het conflict met de antitrusttak van de Commissie loopt al vijf jaar. In 2004 werd het bedrijf al gedwongen een EC-uitvoering van Windows XP uit te brengen zonder de meegeleverde Media Player-applicatie.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

"with rebate*..... * US and Canada only" het is de (in mijn ogen) arrogantie van amerikaanse bedrijven om alleen in amerika en (meestal) canada van die kortingen te geven.

Komen aanzetten met "het is te complex om het rechtssystemen in andere landen door te nemen om het ook in die landen te kunnen doen" en vinden dat de kous af is. Hallo? regiokantoren? Laat die het voor het betreffende land regelen.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-10-19T12:11:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.