Zal Linux Windows inhalen?

Dit artikel delen:

Het aantal applicaties voor Windows daalt en voor Linux neemt dat aantal juist toe. Zullen er ooit meer applicaties voor Linux zijn dan voor Windows en zal Linux dan ook meer gebruikt worden?


Reacties

Misschien wel, maar ik heb het idee dat het wel van de hardware-leveranciers moet komen. Zolang retail-PC's standaard met Windows geleverd worden stapt "de massa" niet over.

Of het ooit windows helemaal zal overnemen is de vraag. Na de flop die Vista heet zijn de kansen volgens mij wel groter voor Linux. Persoonlijk hoop ik dat Linux sterker gaat worden, want als het alleen windows wordt is het wel erg saai in 'OS'-land. Linux heeft wel een aantal sterke punten voor op Windows, het beveiligingsmodel is gewoon veel beter, geen gezeur met WGA-troep, virusscanner is bijna niet nodig en de hardwareondersteuning wordt gewoon veel beter op dit moment. Wat Windows dan wel weer voor heeft, is dat het gewoon een eenduidige pakket is, Windows is Windows geen verschillende distro's, geen verschillende windowmanagers enz. Linux heeft gewoon wel een heel sterk potentieel en als er geen Windows geweest was dat draaiden we allemaal een Linux want er is alles om een goede server/desktop enz. mee te maken. Zolang we nog Windows door onze strot krijgen gedrukt bij aankoop van elke nieuwe PC en de heren hardwareleveranciers Linuxdrivers nog niet serieus nemen zal Windows/Microsoft nog wel even hoge ogen gooien als het gaat om percentages. Mede door dit zal het lijken alsof flop-product Vista het goed gaat doen maar bij veel gebruikers is er nu wel een keerput.

Het moge duidelijk zijn dat mijn computers thuis 100% Linux zijn, voor de lezer van dit stuk wil ik zeggen, download eens een live cdtje Ubuntu, Mepis of PClinuxos en verbaas u wat er mee kan en hoe simpel het eigenlijk allemaal gaat. (live wil zeggen er niets veranderd aan de PC of harde schijf)

Helemaal inhalen? Hmz ... ik denk het niet. Dat komt uiteraard door de marketingstrategen die Microsoft wel heeft en de Linux 'bedrijven' duidelijk niet hebben. Echter, de zinsnede die mij opviel in het artikel met de vraagstelling was: "Zullen er ooit meer applicaties voor Linux zijn dan voor Windows...".

Nou, men zal zich verbazen hoeveel applicaties er al niet zijn voor Linux en andere gratis unix-varianten. Alleen al de portstree van bijvoorbeeld FreeBSD herbergt pakweg 17000 verschillende utilities, libraries en applicaties, waarvan de meesten zich in kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid niet onderdoen voor een 'Windowspakket'.
Voor Linux zijn er al veel meer applicaties beschikbaar. Ook de bekende office applicaties kunnen gemakkelijk 'vervangen' worden door een variant die compatible is met de officiele Windows versies.

Daar komt ook nog bij dat er verschillende zeer goede windows emulators zijn om bepaalde windows applicaties te kunnen runnen onder de verschillende Linux varianten en unices (denk aan wine, of vmware).
De grote bottleneck op dit moment is dat men 'gewend' is aan Windows, en een overstap naar een relatief ingewikkelder systeem is natuurlijk niet de eerste keus voor de gemiddelde thuisgebruiker.

Gelukkig zien we al veel meer bedrijven die de overstap naar een Linux desktop hebben gemaakt, zodat de mensen die daar werken ook sneller thuis hun desktop zullen aanpassen of in ieder geval een dual-boot zullen installeren op den duur.

Zal Linux Windows inhalen? Waarschijnlijk nooit helemaal. Maar ze zullen een heel eind komen, vermoed ik zo ...

Op deze manier haalt Linux Windows zeer waarschijnlijk in!

De trend bij Microsoft is: toenemende kosten, meer buitenkant, minder binnenkant en minder vrijheid.

De trend bij Linux is: lagere kosten, meer buitenkant, meer binnenkant en maximale vrijheid.

Het is niet de vraag OF Linux Windows zal inhalen, maar WANNEER!

Zeker niet zolang niet alle populaire games standaard (dus zonder dat aanvullende/speciale software nodig is) ook op Linux draaien.

Het ligt helemaal aan op welk front Linux Windows zal gaan inhalen,

Servermarkt ?
Hier draagt Linux al geruime tijd een behoorlijk steentje aan bij.
Lage kosten, hoge beschikbaarheid.

Zakelijke desktopmarkt ?
Hier maakt Linux op dit moment al een inhaalslag, zeker gezien MS niet wil afzien van het verzenden van info naar hun eigen servers vanuit Windows-domeinen. In Duitsland wordt door diverse overheden hierom gekozen voor Linux-oplossing in plaats van Windows.

Privdesktopmarkt?
Hier zal Linux nooit terrein winnen als ze geen games gaan ondersteunen. Zodra de games goed te spelen zijn, zal MS ook gratis Windows moeten aanbieden. Dit is voor velen nog de enige reden dat ze Windows gebruiken.

Het zou niet verkeerd zijn als de grotere distributies zich er meer op zouden toeleggen om samen te werken. Ze onderschatten de kracht van de thuisgebruikers, want zakelijke gebruikers zijn ook thuisgebruikers en waarom zouden ze twee OS'n willen gebruiken? Waarom zou je op je werk een ander OS willen gebruiken, dan kun je minder makkelijk thuis werken. Dan toch maar het 'duurdere' Windows?

Altijd dat gezeur over Linux en Windows ... Waarom wordt Mac OS er nooit bij gehaald? Bestaat dat opeens niet meer? En iedereen die zegt dat Linux veiliger is dan Windows heeft het fout! In een test van vorige maand tussen Windows Vista/Red Hat Enterprise/OS X, hieruit is gebleken dat Vista de beste beveiliging had van de 3. En Lindows is ook niets origineels, hebben Microsoft en Apple al lang geleden gedaan! Apple - Unix naar MacOS (KDE), en MSDOS naar Windows (Gnome). Ik draai op dit moment 4 OS-en (Vista, XP, OSX en Ubuntu). Daarvan gebruik ik Vista/XP voor games, Programma's en Internet/Email. Ik gebruik OSX voor vooral grafische applicaties en internet. En Ubuntu gebruik ik voor ehmzz... Alleen internet, want er is amper iets specials voor (behalve slappe aftreksels van Office 2000 - OpenOffice.org - en Corel Draw - GiMP). Linux is leuk voor de standaard gebruiker maar niet voor de allesdoener, die kan beter doorgaan met OSX en Windows.
Ps. Als Windows Vista al zo veilig is, hoe zal Windows 7 dan over 3 jaar zijn? :P

En nog even wat over de prijs: Red Hat Linux Enterprise (1 Licentie) - Minimale prijs: $ 349 Microsoft Windows Vista Business - Minimale Prijs: $282.99 Is linux echt goedkoper?? Hmmm... Zo zal het dus ook gaan als Linux populair wordt. Dan gaan de andere distro's net zo werken als Red Hat. Ze gaan geld vragen voor de "Service", yeah right, Het is meer: 'Hoe kom ik onder de OpenSource regels uit?'.

"Red Hat Enterprise Linux (often abbreviated to RHEL) is a Linux distribution produced by Red Hat and targeted toward the commercial market, including mainframes. "

Dit is een operating systeem voor servers, inclusief mainframes .... en je vergelijkt dat met Windows Vista wat een PC operatingsysteem is ....

Een vergelijking tussen RHE en Windows 2003 ware een iets eerlijkere vergelijking geweest ...

Linux kan altijd gratis geleverd worden. Kijk maar eens op www.linuxmint.com en www.pclinuxos.com voor goede desktop linux versies. Iedereen komt altijd meteen met Ubuntu op de proppen, maar ik denk dat dat niet aan te raden is voor beginners. Vooral omdat ondersteuning voor codecs en prop drivers out-of-the-box ontbreekt.

Ik verwacht zeker dat Linux MS gaat domineren.

Gebruikers van computers zijn meestal geen techneuten. Computers moeten 'gewoon' werken en alles moet het doen, zoals 'men' gewend is. Alle nieuwigheden in Vista dragen er toe bij dat het werken met een Linux distributie met alle andere Open Source Sofware, meer lijkt op wat men gewend was dan het nieuwe Vista.

Op dit moment zouden de meeste mensen dus makkelijker met Linux kunnen werken dan met de huidige Windows versie. Zolang het echter nog toegestaan is om merkcomputers uitsluitend inclusief het voorgeinstalleerde Windows te verkopen, zal de overstap langzaam gaan. De consument heeft hierin immers nauwelijks een keuze en blijft doormodderen met hetgeen men duur heeft gekocht.

Ook worden in ons huidige onderwijssysteem vrijwel alle jongeren nog steeds met Windows geindoctrineerd. En welke partijen maken zich nu echt hard voor open standaarden in software land? Denk dat hier binnen de EU en onze eigen overheid nog veels te weinig eisen aan worden gesteld.

Uiteindelijk zal het Open Source concept, waaronder Linux het gaan winnen. Wellicht wordt Windows wellicht ooit nog Open Source maar daar gaan nog vele jaren overheen. Dat ligt niet aan Linux maar aan onze eigen onkunde, gebrek aan principes en angst voor het onbekende.

Misschien niet, maar ik verwacht zeker dat het een behoorlijk marktaandeel zal halen, waarmee ik al heel tevreden zou zijn; dit bevordert namelijk de concurrentie. En ja, dit betekent natuurlijk ook dat Mac OS X een groter marktaandeel zal behalen, wanneer mensen *zelf* op zoek gaan naar een OS. En hopelijk zullen ook de verschillende Linux-distributies onderling flink concurreren, zodat er weer flink wat innovatie plaatsvindt.

En Nils, je reacties zijn mijns inziens heel slecht onderbouwd:

"En iedereen die zegt dat Linux veiliger is dan Windows heeft het fout!" - Natuurlijk, dat ene onderzoek heeft gelijk... Er zijn vele onderzoeken geweest, en de ene helft daarvan spreekt de andere tegen, dus zo betrouwbaar is het niet. Feit is wel dat het gewoon mogelijk is met een Linux distributie als OS te functioneren, en ja, daarvoor moet je concessies doen. Maar geen enkel OS is goed voor "de standaardgebruiker", want bij elk nieuw OS zit een leercurve.

En dat er "amper iets speciaals voor is" is meer een kwestie van persoonlijke voorkeur. Voor jou is het misschien niet aantrekkelijk genoeg, maar ik zou niet zonder de software-beheertools kunnen, en de vrijheid die het levert is ook geweldig. Verder kent Bluefish zijn gelijke niet op Windows voor webdevelopment (ja, Eclipse bijvoorbeeld is zeer goed, maar te traag voor mijn voorkeuren...). En de Gimp werkt prima voor mijn behoeften. Dat iets voor jou niet voldoet betekent niet direct dat het ook "slecht" is.

En wat betreft de prijs kan ik me ook niet aan de indruk onttrekken dat je er juist een dure Linux distributie bij hebt gezocht met een heel andere doelgroep, zoals Peter al zei. Persoonlijk gebruik ik Xubuntu, en die is nog altijd gratis. Ja, je zou Windows kunnen kraken oid, maar goedkoper wordt het nooit, tenzij ik geld toe krijg om het te gebruiken, wat ik niet echt verwacht...

Ik heb Linux en dus geen windows xp/vista meer nodig!!!!!!!

Onder Linux brand ik dvd's cd's, converteer ik video bestanden. internet ik, gebruik ik amsn, luister naar muziek, download en kijk films en meer.

En ik game lekker op mij ps31!!!!!!!!

Daaaaaaaaaaaaaaaaaag widows. Xbuntu gaat als een trein, op mijn quad!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Hallo, ik denk dat Windows nooit echt weg zal gaan, want Windows is gebaseerd op Unix en dat zal altijd een onderdeel blijven van Windows ,BSD en Linux. Wel denk ik dat Linux de meeste kans maakt, ook wat beveiliging betreft, maar ik denk dat Opensolaris, Linux en BSD samen op de top gaan zitten. Uiteindelijk zal men toch voor de beste beveiliging gaan en dat is zeker Linux . De andere consumenten zullen voor interactief gaan en dan in plaats van Macintosh voor Opensolaris gaan. Uiteindelijk zal BSD ook het loodje leggen, denk ik. Al moet ik zeggen dat sommige BSD-distributies erg mooi zijn, maar uiteindelijk zal het verdwijnen, denk ik. Linux gaat uiteindelijk de strijd aan met Opensolaris, maar ik voorzie een samenwerking tussen beiden waaruit dan een extra veilig en interactief OS uit onstaat bijv Solex :P

Hoi, ik denk dat Linux zeker windows gaat inhalen qua markt aandeel. Om een idee te geven. Ik heb net een Laptop gekocht met Vista echter dat liep zo traag in de 3GB geheugen dat ik er Ubuntu 9.04 op heb gezet. Hij start nu in 30sec op incl netwerk (Wifi) draaid dan. Geintalleerd heb ik Picasa (jawel dat is er nu ook voor linux), SKYPE en mijn development omgeving voor Android. Alles draaid fluitend! Voor mij geen windows meer. Beveiliging geregeld met host file en firewall.

linux zal zeker windows gaan inhalen alleen niet als microsoft maar door blijft gaan met pc leveren met windows. dan krijgt bijna niemand een kans. eigenlijk zou je als je bij een computer winkel een computer gaat kopen de vraag moeten krijgen. en welk OS wilt u? ipv alleen maar windows

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-07-06T13:48:00.000Z Niels Lipmann
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.