Microsoft erkent lauwe verkoop Vista

Microsoft erkent toch dat zijn nieuwe besturingssysteem Windows Vista een minder groot succes is dan gehoopt. De softwareleverancier laat Wall Street-analisten weten dat het uit 2001 stammende Windows XP een groter aandeel in zijn omzet vormt dan de nieuwe versie.

Microsoft heeft zijn financiële resultaten voor afgelopen boekjaar (lopend tot 30 juni) en de verwachtingen voor komend boekjaar onthuld. Terwijl de Amerikaanse softwaremaker wel degelijk groeit, dankt het dat nauwelijks aan de nieuwe versie van zijn marktdominante besturingssysteem. Cfo Chris Liddell geeft nu toe dat de omzet uit Windows Vista zo'n 20 tot 30 miljoen dollar lager is dan Microsoft zelf had verwacht.

Het aandeel van Windows XP is weliswaar gedaald van 85 naar 78 procent van Microsofts omzet uit client-besturingssystemen, maar Liddell noemt dat toch nog een erg hoog getal. De financieel directeur ontkent echter dat de zakelijke markt wacht op het eerste Service Pack voor Vista, dat volgens huidige planning pas volgend jaar verschijnt.

De omzet voor het afgelopen boekjaar is 15,6 procent gegroeid naar 51,1 miljard dollar, waarbij de winst 12 procent toenam tot 14 miljard. Dat is echter ongeveer gelijk aan de resultaten van de afgelopen drie boekjaren, vóór de lancering van Vista. De omzet in het vierde kwartaal, dus de drie maanden vóór 30 juni waarbij Vista algemeen verkrijgbaar was, groeide 13,3 procent naar 13,37 miljard dollar, met een 7,44 procent toegenomen winst van 3,03 miljard. De afgelopen drie jaar was het slotkwartaal van Microsofts boekjaar goed voor omzetgroei variërend van 9 tot 16 procent.

Bovendien verwacht de Windows-producent voor het komende boekjaar geen enorme verandering in de Vista-verkoop. De groei daarvan zal voornamelijk door consumenten komen. Microsoft schat dat zijn omzet groeit naar 56,8 tot 57,8 miljard, wat een toename van 11 en 13 procent is. Wederom in lijn met voorgaande boekjaren.

Eerder bleek al dat de door Microsoft voorspelde snelle overstap naar Vista nog niet bepaald op gang is gekomen. De nieuwe, fors verbouwde Windows-versie is eind november vorig jaar gelanceerd voor bedrijven en in januari dit jaar voor consumenten. Zakelijke gebruikers nemen een afwachtende houding aan vanwege de hogere systeemeisen van de nieuwe Windows-versie en vanwege onzekerheid over compatibiliteit met huidige applicaties. De nieuwe beveiligingsfuncties in Vista, waaronder het wat omstreden en soms ongewenste User Account Control, vereisen in veel gevallen aanpassingen.

CORRECTIE: Windows XP vormt geen groter aandeel in Microsofts omzet dan Windows Vista. Verder betreft de bijstelling van het omzetaandeel naar 78 procent (in de 2e alinea) een verwachting, die bovendien voor Vista geldt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-07-20T14:30:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.