SP3 voor Windows XP op valreep uitgesteld

Dit artikel delen:

Microsoft werkt al geruime tijd aan het derde pakket lapmiddelen (SP3) voor Windows XP, maar de komst daarvan is een dag voor verschijnen plots toch uitgesteld. Er blijkt een compatibiliteitsprobleem te zijn, met Microsofts eigen kassasoftware Dynamics Retail Management System.

Service Pack 3 voor Windows XP had op 29 april moeten verschijnen, in de Engelstalige uitvoering in ieder geval. Gelokaliseerde uitvoeringen, zoals de Nederlandstalige, volgen altijd wat later. Microsoft heeft echter een dag voor het geplande uitbrengen een compatibiliteitsprobleem ontdekt. SP3 voor Windows XP kan niet goed overweg met de kassasoftware Dynamics Retail Management System. Van leverancier Microsoft. De databases in die software lopen het risico van datacorruptie door SP3.

Hetzelfde geldt voor het onlangs uitgekomen eerste pakket lapmiddelen en verbeteringen voor XP-opvolger Windows Vista. Het kassasysteem voor middelgrote en kleine ondernemingen blijkt niet goed meer te werken als SP3 op XP of SP1 op Vista is geïnstalleerd. De automatische installatie van SP1 is nu tijdelijk uitgeschakeld.

Daarnaast is de distributie van SP3 naar het algemene publiek nu voor onbepaalde tijd opgeschort. Dit betreft dus de beschikbaarheid via Automatische Updates, maar ook de installatie vooraf op pc's met Windows XP én de verkrijgbaarheid in winkels van Windows XP met SP3 dan geïntegreerd. Overigens wil Microsoft vanaf 30 juni Windows XP niet meer leverbaar hebben op nieuwe pc's van oem-fabrikanten. Pc-producent Dell heeft al iets verzonnen om deze 'pensioenering' van het besturingssysteem te omzeilen. Er blijkt namelijk nog wel vraag te zijn naar de Vista-voorganger.

Wel al verkrijgbaar

SP1 voor Vista is al enige tijd uit. SP3 voor XP is ook al verkrijgbaar, maar dan alleen voor mensen die naar Windows Update gaan en daar het pakket zelf selecteren en installeren. Klanten met een software-abonnement, ofwel volume licensing, hebben ook al de beschikking over SP3 voor Windows XP. Automatische download en installatie, via Microsofts Automatic Updates-systeem, was nog niet geactiveerd.

Microsoft voegt nu een controle toe aan Windows Update, die dan kijkt of een computer de Dynamics-kassasoftware draait. Indien dat het geval is, wordt SP3 niet geïnstalleerd. Zodra die controle is toegevoegd, zal het pakket wel online algemeen verkrijgbaar zijn.

Nieuwe functionaliteit

SP3 was eerder gepland om in 2006 uit te komen, wat later is uitgesteld naar eind 2007 en dat is weer opgeschoven naar begin 2008. Het pakket bevat alle patches en fixes die zijn verschenen sinds SP2, wat vier jaar geleden uitkwam. Daarnaast bevat het derde pakket lapmiddelen ook enkele verbeteringen en zelfs nieuwe functionaliteit. Die zorgen in bepaalde gevallen voor een prestatieverbetering en voor betere aansluiting op functies in Windows Vista.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik vind het een beetje onprofessioneel om te spreken van lapmiddelen. Tuurlijk zitten er updates bij die lekken dichten maar het servicepack bevat o.a. ook ondersteuning voor nieuwe technologieen en verbeteringen aan XP zelf. Helaas zie je deze stijl van schrijven over Microsoft steeds vaker op nieuws-sites maar meestal niet van het niveau dat Computable in mijn ogen dient aan te houden.

Ik denk dat de auteur hier niet bedoeld heeft denigrerend te zijn, maar dat het gewoon de vertaling van het Engelse "patches" naar het Nederlandse "lapmiddelen" is geweest, hetgeen wat knullig of, zo u wilt, wat onprofessioneel overkomt. Zo las ik laatst ook een artikel waarin geschreven werd over "brandmuur programmatuur", waarbij ik firewall software toch een stuk duidelijker vind.

Mijn voorkeur is over het algemeen ook gewoon het gebruik van de Engelse vakterm.

Mijn voorkeur gaat uit naar het gebruik van vertaalde termen. Vuurmuur en webpagina zijn veel mooier dan die Engelse termen

Wat een slap geouwehoer, helemaal niet waar, gewoon downloaden, je moet alleen wel weten waar:

English (US):
http://tinyurl.com/3f7pm8

Duits:
http://tinyurl.com/4oszbr

"Klanten met een software-abonnement, ofwel volume licensing, hebben ook al de beschikking over SP3 voor Windows XP"

En juist die (software-abonnement), hebben en kunnen dat niet! Anders had ik die link al lang ontdekt. Of ik had een bericht ontvangen via weblog, e-mail, of nieuwsgroep.

Check eerst de inhoud alvorens je iets plaatst:
http://tinyurl.com/4fg2vc

@Mark Peter, 02-05-2008 12:42
Misschien moet je wat beter lezen voordat je met schuttingwoorden strooit. Het gaat om de verspreiding via de auto update en niet om die op de downloadpagina's.

@Jan, beste heer, Computable heeft mijn URL's geconverteerd naar kleinere URL's d.m.v. Tinyurl.com te gebruiken, dat is hun goed recht, maar als je zelf kijkt en ze uitprobeert, zijn ze NIET van de Microsoft-downloadpagina's, zie hier:
=
download.windowsupdate.com/msdownload/update/software/svpk/2008/04/
Dat is namelijk de URL van Microsoft Windows Update, ik heb alleen de techniek in handen om ze bloot te stellen.
Vandaar mijn publicatie, puur om mensen eventueel een eigen keuze te kunnen laten maken.
Maar men moet niet beweren dat het niet bestaat, en ze bestaan dan toch weer wel, het Internet staat er nu na drie dagen wel 'vol' van.... (ik ben niet de enige die dit zegt)

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-05-01T10:10:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.