SP3 voor XP struikelt over nieuw probleem

Dit artikel delen:
xp desktop

Windows XP krijgt SP3 niet zonder problemen.

Het derde service pack (SP3) voor Windows XP kampt met een nieuw probleem. Het pakket lapmiddelen bevat ook een dll-bestand dat niet compatibel blijkt met uitvoeringen van webbrowser Internet Explorer 7 die zijn aangepast door internet providers.

Microsoft biedt al sinds de browseroorlog met Netscape de mogelijkheid om zijn webbrowser Internet Explorer te voorzien van een eigen logo en titelbalk. Dit is bedoeld voor internet providers en pc-leveranciers die dan hun eigen merk prominenter kunnen uiten. Service Pack 3 (SP3) voor Windows XP heeft hier echter moeite mee.

Installatie van SP3 voor de voorganger van Windows Vista brengt een nieuwer dll-bestand met zich mee wat oudere versies van Internet Explorer versie 7 (IE7) frustreert. Die oudere versies zijn veelal de aangepaste uitvoeringen. De aanbieders daarvan blijken niet alle IE7-updates van Microsoft weer mee te nemen in hun 'IE7-pakket'. Het gaat om XMLLite.dll.

Niet vlekkeloos

De komst van het langverwachte SP3 voor Windows XP, dat nog altijd veelgebruikt wordt, heeft nogal wat problemen opgeleverd. Eerst was lange tijd niet duidelijk of en wanneer het derde pakket lapmiddelen zou komen voor het oudere besturingssysteem. Toen bleek dat het pakket ook nieuwe functionaliteit bood, wat ict'ers dwingt meer evaluatie en tests te verrichten. Lichtpuntje waren de berichten op basis van een proefversie van SP3 dat Windows XP er iets vlotter van werd. Een verbetering die vooral verwacht werd voor SP1 voor opvolger Windows Vista.

Toen SP3 gereed was, bleek er toch nog een probleem en werd de brede uitgifte op de valreep uitgesteld. Er is namelijk een compatibiliteitsprobleem met Microsofts eigen kassa- en winkelbeheer-software Dynamics. Gebruikers van dat pakket krijgen SP3 vooralsnog niet aangeboden, om dit probleem te voorkomen. SP3 controleert vóór installatie of Dynamics is geïnstalleerd en weigert installatie als dat het geval is. Microsoft werkt nog aan een oplossing.

Reboot-probleem

Daarnaast hebben sommige types pc's ernstig te lijden onder SP3. Installatie van dat pakket kan eindeloze reboots opleveren. In tegenstelling tot wat diverse online-berichten melden, ligt dit niet aan AMD-processoren, maar aan drivers voor bepaalde Intel-chips die onterecht met SP3 worden meegeïnstalleerd. Aangezien die chips niet aanwezig zijn in pc's met AMD-chips, treden er problemen op.

Dit raakt bepaalde modellen pc's van onder meer HP. Die producent belooft een patch en biedt in de tussentijd een handmatige oplossing. Microsoft werkt ook aan een hotfix, die dan geïnstalleerd moet worden vóór SP3. Ondertussen biedt techneut en voormalig Microsoft-medewerker Jesper Johansson op zijn blog al een tool die de dwarsliggende driver verwijdert.

De twee ict-leveranciers zijn er nog niet uit wie van hun de veroorzaker is van dit probleem. Het ligt namelijk ook aan drivers die zijn vervat in systeemimages die computerleveranciers als HP gebruiken voor hun pc's. Normaliter is dat een image per model, maar soms 'bestrijkt' één image verschillende configuraties.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Mensen met een OEM-licentie en AMD-processor blijken ook betroffen, dus al Microsoft zelf de images op AMD-PC's maakt ...
Het is natuurlijk onzin een driver te gaan herinstalleren die in eerste instantie niet geinstalleerd was en ook niet nodig is voor het betreffende systeem.

Wie gebruikt er nou een IE versie van z'n provider...? Is dat iets wat met namen in Amerika gebebeurt? Ik kan me niet voorstellen dat je nog steeds een speciaal aangepaste browser gaat installeren als je een abo afsluit bij een provider.

Zoals al eerder beschreven in Computable is testen een vak apart dat Microsoft blijkbaar niet zo goed beheerst. Zoveel geld en niet in staat een behoorlijke test door te voeren is een staaltje van de manier waarop Microsoft met zijn klanten omgaat.

Ik vind het weer fabuleus hoe Microsoft met zijn klantjes omgaat. Waaromwaaromwaarom heeft deze inferieure reus nog zoveel volgelingen? Dit pik je als computergebruiker op gegeven moment toch niet meer?! Zoveel poen en dan zulke halfaffe producten leveren, schande! En bijna niemand die protesteert, dat is verbazingwekkend. Trots Op Apple!

Ga hier niet Apple afkraken, maar kan me nog een aantal zaken herinneren met safari, itunes, mac's die niet meer wilden starten na een update van OS X... Apple is dus zeker niet heilig.

Microsoft kan nooit alles zelf testen. Ze zijn in de beta periode voor een groot gedeelte afhankelijk van anderen om hun producten te testen.
Helaas blijkt dus dat ISP's, HP, etc. hier niet echt aan meewerken, anders was dit al eerder boven komen drijven. Als je MS spul customized, zorg dan dat je ook meetest als het product wat jij aanpast en naar klanten toebrengt, ook even test op het moment dat er een update uitkomt.

Als je dan na gaat dat HP hierin een fout heeft gemaakt,
en dat het niets met AMD te maken heeft, en de slordigheid van MS in dit geval, weet je wie je aan kan kijken, zeker niet AMD

quote "...kassa- en winkelbeheersoftware Dynamics." /unquote

Pardon??? http://tinyurl.com/5xdfnx

Microsoft Dynamics voor accounting- CRM- en ERP-software, toch niet echt iets voor de reguliere retailer om de hoek. Slordig hoor.

Zoals ik al eerder schreef: meerdere PC's met OEM-schijf direct van Microsoft met XPSP2 update naar SP3 en in reboot-cycle komen, dan lijkt me dat niet alleen probleem van HP maar ook van Microsoft. Om dat dan aan HP toe te schrijven lijkt me dan voorbarig.

Gelukkig, ik heb een HP pc met AMD (M8190.nl Quadcore) maar geen problemen met sp3.
Of het sneller is weet ik niet. Niet merkbaar in ieder geval.

Nog veel meer problemen hier, kon o.a. vanuit het configuratiescherm niet eens meer Windows onderdelen aanpassen of verwijderen. Oplossing : Uninstall SP3 en het werkt weer.

Jammer dat zo veel mensen door de commerciele media verkeerd worden voorgelicht, dat blijkt wel uit de teksten die hier verschijnen. Microsoft heeft met Windows XP-SP3 een duidelijke fout gemaakt: Microsoft Dynamics hebben ze niet goed genoeg getest!
-
Wat betreft de AMD processor, geld dit all een voor OEM-HP Desktop machines, met een voor geinstalleerde OEM-XP-image van HP, gemaakt door HP, geamblesseerd door HP, de fout die hier gemaakt is, is dus door HP gebeurd, dat staat letterlijk op zo veel Internet Websites, die ik hier niet ga noemen.
-
Microsoft's Internet Explorer 7.0 van een willekeurige Internet Provider die hier een willekeurige .DLL aanpast om zijn eigen ISP-Logo te laten zien, zou moeten worden ge-upgrade zodra er fixes van die bewuste .DLL van IE7.0 uitkomt. De ISP-providers hebben hierin gefaald, niet Microsoft.
Microsoft heeft netjes alle IE7.0-HotFixes op de 3e dinsdag van elke maand, op minimaal 5 verschillende manieren gepubliceerd: WSUS/SUS/WU/MSWUCorp/MsDownloads/TechNet/MSDN
-
Het is zo makkelijk met z'n allen de vinger te wijzen naar een schuldige; 'Microsoft'. Terwijl dat weer ligt aan de berichten van de commerciele media die onvolledige nieuws publiceerd, omdat louter het geld moet binnenstromen.
Zo hier dan ook: Zie je iemand iets zeggen over de plek waar de goede .DLL te halen is, of hoe je die kan vervangen, upgraden? Nee.
Maw: Computable is mede schuldig.
Het is weer de commerci?le media die de feiten verdraait.

Mijn reactie gaat niet over het artikel an sich maar over de teneur van de reakties op het artikel.
Als oud mainframespecialist kon ik het me veroorloven (net als de fabrikant) om elke update van het OS en/of componenten te testen Het was n.l. meestal maatwerk.
Softwareproducenten als Microsoft bouwen een OS voor veelal onbekende systeemconfiguraties waarvan er (bijna)net zoveel zijn als er gebruikers zijn. Drivers voor componenten die door anderen geschreven toch door het OS ondersteund moeten worden en zo kun je nog wel even doorgaan. Het is ONMOGELIJK alle combinaties die er te vinden zijn te testen. Het merendeel van de SP3 installaties/updates verloopt desondanks probleemloos.
De soms kinderachtige kritiek die ik zo hier en daar aantref op problemen met software en updates lijkt meer ingegeven door gebrek aan inzicht van de kritikasters dan op een afgewogen beoordeling van de oorzaak van een probleem en of het voorkomen had kunnen worden.
Ook bij Computable tref ik dit soort reacties in toenemende mate aan, hetgeen me meer ergert dan de onderhavige problemen.


Tja wellicht dat een wankel SP3 voor XP de mensen stimuleert om op Vista over te stappen...

@Ton van der Wegen

In principe is dit juist ware het niet dat MS zijn produkten al sinds DOS, Win 3.11, Win 95, Win 98, Win ME,
Win XP en Win Vista op de markt smijt zonder fatsoenlijk e testen. Dat moeten de gebruikers maar doen. De prijzen zijn echter zo dat men een gedegen test mag verwachten.
Als de mainframe-programma's net zo "goed" getest waren als die van MS had geen enkele ook maar bij benadering gefunktioneerd.

Het is volkomen terecht dat men van de marktleider kwaliteit verlangt, die levert MS in onvoldoende mate en dat al sinds vele jaren.

Ik heb inmiddels 30 installs met sp3 voorzien en nog geen enkel probleem. En nee dit waren geen clean install/zelfde type machine`s.

"vista" nog even niet.

Ik heb twee PC's (van de 5) met het probleem. Ik heb ontdekt dat de PC geen problemen heeft totdat ik het draadloos modem aankoppel. Dan crasht de PC. Terug naar een herstelpunt blijkt geen oplossing te bieden.

Gewoon netjes SP3 via MS-update geinstaleerd. Daarna geen toegang tot laptop, geen mogelijkheid van een herstelpunt of veilige modus. Enige optie; recovery cd van mijn HP DV 5000 laptop erin en schone Windows erop zonder de updates die erna nog moetsen worden geinstaleerd en ook alle DLL.files weg van de geinstaleeerde programma's.

Conclusie: geen SP3 voorlopig totdat er een hotfix van MS komt.

Marcella ik denk dat je hier even moet kijken.

http://h10025.www1.hp.com/ewfrf/wc/genericSoftwareDownloadIndex?cc=nl

Beeldschermresolutieproblemen. Ik weet niet wat ik eraan moet doen. :S

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-05-22T10:36:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.