'Vista is onbetrouwbaar'

Dit artikel delen:

Volgens Gerard Holzmann, maker van de SPIN model checker, is de betrouwbaarheid van Vista zo laag dat klanten uit wanhoop XP blijven gebruiken of overstappen op open source besturingssystemen zoals Linux. Holzmann: “Voor een zware gebruiker is Vista gewoon niet acceptabel: het is te groot en complex.”

Gerard Holzmann, maker van de SPIN model checker, een softwaretool voor het controleren van de betrouwbaarheid van gedistribueerde softwaresystemen: "De omvang van de Vistacode heeft de magische grens gepasseerd waar voorbij het mogelijk is een systeem echt betrouwbaar te maken. Bovendien gebruikt Vista buitensporige hoeveelheden geheugen en laat weinig over voor de gebruiker. Een gewone gebruiker merkt daar misschien niet zoveel van, maar voor een zware gebruiker is Vista gewoon niet acceptabel: het is te groot en complex."

Ontwikkelaars mijden Vista

"Microsoft is aan het ontdekken dat ze een grens bereikt hebben: veel klanten blijven XP gebruiken in plaats van over te stappen. Dat is nog niet eerder op deze schaal gebeurd, voor zover ik weet. Linux wint enorm aan kracht en ik denk dat we op een keerpunt zijn aangekomen: gebruikers keren commerciële besturingssystemen de rug toe en adopteren open source besturingssystemen. Open source producten zijn betrouwbaarder. In de eerste plaats omdat ze kleiner zijn, verder omdat ze op een meer open manier ondersteund worden door een erg grote gebruikersgemeenschap. Open source software is transparanter: je hoeft niet meer blindelings te geloven in de software die iemand anders aan je verkoopt zonder je te vertellen hoe het werkt."

Eerder deze maand bleek al dat slechts 8 procent van de Noord-Amerikaanse ontwikkelaars applicaties schrijft voor besturingssysteem Windows Vista. Het grootste deel van de programmeurs schrijft nog steeds applicaties voor Windows XP.

Verificatie van softwaresystemen

Gerard Holzmann deed zijn uitspraken aan Computable na afloop van een lezing die hij vrijdag 23 mei bij het CWI gaf ter ere van het vijfentwintig bestaan van de SEN2 groep. Deze groep houdt zich sinds 1982 bezig met het ontwikkelen van algebraïsche technieken voor de specificatie en verificatie van softwaresystemen.

Gerard Holzmann

Gerard Holzmann promoveerde in 1979 als informaticus in Delft. Tussen 1980 en 2003 maakte hij binnen Bell Labs deel uit van de Computing Science Research groep, waarbinnen onder andere de programmeertalen C en C++ ontwikkeld werden. Holzmann werkte er tien jaar aan de SPIN model checker, een softwaretool voor het controleren van de betrouwbaarheid van gedistribueerde softwaresystemen. Hiervoor ontving hij in in 2002 de Software System Award van de Amerikaanse Association for Computing Machinery. Vanaf 2003 werkt Holzmann bij het Jet Propulsion Laboratory van NASA aan het verbeteren van de betrouwbaarheid van de software voor ruimtevaartuigen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Niet alleen de grootte maakt Vista onbetrouwbaar: ook diepgewortelde DRM maakt dat je dit OS beter niet voor serieuze zaken kunt gebruiken. MS heeft allerlei technieken in Vista ingebouwd die kunnen voorkomen dat je bij je bestanden kunt komen, omdat MS 'denkt' dat het mogelijk wel eens inbreuk zou kunnen maken op iemands intellectuele eigendom. MS zal maar net voor een deadline besluiten dat de signature jouw belangrijke rapport wel erg lijkt op die van de nieuwste Harry Potter film ...

Vista ansich heeft alleen een DRM platform, software die op het systeem draait kan het platform gebruiken om snel en makkelijk licenses e.d. te verifieren. Vista zelf zal dus -nooit- je bestanden blokkeren.

Nee, Vista heeft de mogelijkheden om actief toegang tot bestanden te blokkeren, of bestanden op een lagere kwaliteit te laten zien dan de daadwerkelijke kwaliteit van dat bestand en de technische mogelijkheden van de hardware.
Leesvoer:
http://tinyurl.com/2opwuo
http://tinyurl.com/2mftby
http://tinyurl.com/5eyys7
http://tinyurl.com/yvb8e7
en mocht dat nog niet genoeg zijn, zelfs MS zelf geeft toe dat Vista deze mogelijkheden heeft:
http://windowsvistablog.com/blogs/windowsvista/archive/2007/01/20/windows-vista-content-protection-twenty-questions-and-answers.aspx
(Alleen volgens MS is dit uiteraard een voordeel: "Windows Vista includes content protection infrastructure specifically designed to help ensure that protected commercial audiovisual content, such as newly released HD-DVD or Blu-Ray discs, can be enjoyed on Windows Vista PCs.")

En, MS heeft al laten zien niet te beroerd te zijn hun klanten inderdaad te laten stikken in hun DRM:
http://tinyurl.com/6bj2b7

Gerard praat net zoveel onzin als er mensen zijn die na 2 jaar cd2 nog zeiken dat games zulke hoge eisen hebben. Kap met janken en doe niet zo vreselijk schraal en ga met je tijd mee. Geheugen kost geen flikker evenals een c2dtje cheap plankie erbij en je kunt naar hartenlust vista gebruiken wat veel fijner werkt dan xp. Alleen al het search gebeuren is zo'n ontzettende vooruitgang, amen to that. Ook me games draaien niet trager dan op xp en onzin dingen als je kan niks draaien vanwege drm blabla ...je kan alles draaien. Je moet alleen wel ff in het begin het waarschuwingen systeem uitflikkeren want dat werkt echt niet en de rechten van de hd weer op eigen naam zetten en dan werkt het gewoon super. En voor de simpel minds die anders denken, kijk maar terug: Iedereen heeft altijd commentaar op een nieuw systeem, xp was bagger en je moet 2000 blijven gebruiken etc etc . Dezelfde dombo's die dat riepen zijn nu xp aan het verdedigen enz enz. Moraal niks met Vista alleen als ik bill was zou ik het niet in mijn hoofd halen om binnen 3 jaar een nieuw os op de markt te zetten!

Vista = dood en je moet wel erg debiel zijn om driehonderd euro's voor een os te betalen waar geen drivers voor zijn. XP of Linux is the way to go. Mijn twee eurocenten ...RE: Harry Potter

XP was ten tijde van de introductie ook bagger... En 2000 was destijds wel aardig doorontwikkeld (SP2 op dat moment)...
Het zou ze niet misstaan om hun producten wat beter te testen en door te ontwikkelen voordat ze het op de markt brengen...
Er is overigens afgelopen februari nog een nieuw OS uitgekomen: Windows server 2008. Zelf zie ik wel heil in Windows 7, waarbij Microsoft met een schone lei is begonnen.

Weer eindeloos gezeur over wat het beste OS is. Als je er niet uitkomt koop dan gewoon een Playstation voor spelletjes, een Mac voor je plaatjes, en een dual boot X86 systeem voor de rest lekker dual booten als je wilt. Als pipo de clown een tool uit 1980 wilt loslaten op een OS veel plezier er mee, maar een test uit 1980 loslaten op een nieuwe auto gebouwd in 2008 heeft weinig nut. Als meneer de programmeur een beetje met de tijd was mee gegaan had hij dit ook geweten. Misschien moet hij een keer terug naar school i.p.v. in 1980 blijven leven. En kijk eens naar de foto van die vent, waarschijnlijk sandalen met geitenwollen sokken onder die baard

is dit nieuws?

@Whatelse: wel wat bot geformuleerd maar een waarheid als een koe! Draai zelf al vanaf maart 2007 met Vista; werkt gewoon prima in mijn kantoorautomatiseringsomgeving. Je moet het inzetten waar het vooral voor bedoeld is en er niet dingen mee willen doen die op andere manieren veel beter gaan. Je loopt toch ook niet op je handen door de stad als je gaat shoppen ....?

Echt waar, ik heb dezlefde ervaring. Vista heeft me het afgelopen jaar dagen arbeid gekost door onwilligheid, traagheid e.d. Na het niet meer normaal kunnen opstarten vorige week maar alles opniew geinstalleerd. Had wel via safe upstart bestanden e.d. kunnen redden, maar kon na het installeren van XP (ik heb een Vsita upgrade cs vanaf XP) kon ik mijn voorkeuren e.d. niet meer terughalen. Uit arre moede dan maar weer Vista geinstalleerd om het tijdverlies te beperken. Ondanks de schone install begint ie nu alweer super traag te reageren als ik een handeling doe enzo.

Ik ben een zeer ervaren PC gebruiker en heb een zwaar systeem. Daar ligt het dus niet aan. Kon ik maar terug naar XP (zonder al teveeel tijdverlies) of waren de Adobe programma's er maar voor Linux. Dan was ik zo weg.

Hoe is het toch mogelijk dat een zo'n groot bedrijf zulke bagger aflevert. En dan is het nog duur ook.

Jij draait Adobe onder Windows..?? HAHAHAHA..!!!

@Marc

Niet bot bedoeld maar in hoeverre kun je gebruikersfouten toeschrijven aan een besturingssysteem. Ook is bekend dat Vista na de installatie langzaam is i.v.m. het indexeren van de harde schijven om het search gebeuren goed te laten werken, dit kun je ook uitschakelen. Het probleem van ieder besturingsysteem zijn altijd de zogenaamde "power users", ze hebben de klok horen luiden maar weten niet waar de klepel hangt. In de praktijk blijkt dan ook dan de reguliere gebruiker geen problemen heeft met welk OS dan ook maar dat de "power users" vaak de dienst uitmaken en de andere gebruikers proberen te helpen.

Voor jouw probleem met Vista heb ik echter niet een snel antwoord maar ik denk dat je gebruik maakt van een brakke driver welke je systeem langzaam laat lopen. Mijn advies is dan ook draai een windows update en kijk of er driver updates bijzitten.

Ik ben betatester bij Microsoft, ik draai al Vista, voordat het woord 'Windows Longhorn' gepubliceerd was. Ik vind dit een heel typisch verhaaltje van de reguliere "Unix/Cobol Guru Programmer" wat hier uitgesproken wordt, typisch..., heel typisch.

Als je het bovenste plaatje bekijkt zie je twee gekken staan dansen. Waar doet mij dat nou aan denken .. Oh ja dictator Jeltsin stond dat ook te doen om aandacht voor zijn monopoly te halen.

@snelle popey: Helaas kan ik het niet laten om hier op te reageren. Wie zijn geschiedenis niet kent maakt dezelfde fouten is correct. Echter vraag ik me af of het opsluiten in een ivoren toren ver weg van de realiteit je nog een correct beeld geeft van de realiteit. Dat is meer mijn definitie van geitenwollen.

Geschiedenis is goed maar je moet niet in het verleden blijven leven, dat gaat nooit goed neem de opkomst en ondergang van alle oude wereldmachten (Grieken, Romeinen, Azteken, Inca's etc.) als je je niet aan kan passen ben je gedoemd om uit te sterven.

Trek je conclusie tot welke groep jij behoort

Ik ben het helemaal eens met whatelse, Windows Update gaat het probleem van de traagheid vast en zeker oplossen! Ook ik heb daar last van gehad, na het draaien van de update ging ie een stuk sneller!

Probeer het eens!

Jan

@JanVanDoorn

Kan je die Windows Update op een FTP server zetten, ik ben daar ook wel benieuwd naar..

Thanks!!

@Sjarrel
Het is veel makkelijker dan dat. Zit gewoon in het startmenu (Start -> Windows Update). Echt een geweldig systeem!

Maar je kunt natuurlijk ook gewoon overstappen op OSX. Verfrissend, stabiel en veeeel prettiger om mee te werken...

@hondehok

Zit die ook in het Startmenu..??

@de knuppel in het hoenderhok

jouw opmerking slaat als een tang op een varken......

Als doorgewinterde XP-gebruiker overgestapt op Vista. Ik ben zeer tevreden over Vista. Veiliger: IE protected mode, UAC enz. Mooier: Aero. Oud spul, zoals mijn IOmega 250 par. zipdrive, werkt niet meer. So what?

Als je in het verleden wilt blijven hangen dan moet je vooral nooit je hardware en OS upgraden. Als ik alles optel en aftrek, het beste OS wat er op dit moment is (ja, ik heb ervaring met Apple en Linux, maar ik word gek van het configureren en van de applicaties die je moet missen).

@VistaVlerk
Je hebt helemaal gelijk dat Vista het beste van het moment is. Je hoeft ook niet meer in het verleden te leven want Windows Update houdt je gewoon bij de tijd.

Apple en Linux heb ik het ook niet zo op. De apple muizen zijn echt ruk en Linux vind ik de interface niet mooi van. Dan houden we toch echt weinig over....

Wie niets weet van Linux kan niet oordelen, het heeft ook een live-update, ook mogelijkheden zoals Aero en nog veel meer.
Vista? Misschien na SP5.

Jan

Hoi Jan (van Leeuwen),

Je hebt me helemaal omgepraat ik ga meteen weer een nieuwe Ubuntu downloaden. Vooral dat van dat live-update gaf de doorslag.....
@Janvandoorn: "De Apple muizen zijn ruk" Wat is dat nou voor argument? Je hoeft toch geen Apple muis te gebruiken? Je kunt al sinds 10 jaar gewoon je standaard pc-usb-muis gebruiken op een mac, en ja, de rechtermuisknop werkt ook gewoon. Misschien moet je je basiskennis omtrent de Mac en Linux eens wat updaten Jan!

Maar volgens mij werkt dat update systeem niet over poort 80 toch?

Anders moet ik firewalls gaan aanpassen en dat lijkt me niet gebruikelijk voor een dergelijke functionaliteit...

Het ergste van Linux is dat out of the box niets werkt. Alles moet worden ingesteld en als je daar mee klaar bent......kon je net zo goed Vista installeren

Is dat zo Klaas? Ik heb vorig jaar op het punt gestaan een Mac te kopen en bij de winkel werd gezegd dat dat niet werktte. Ik heb daarom toen maar een pc gekocht, waar ik overigens geen spijt van heb hoor want Vista ben ik echt tevreden over!

Het grootste gemis van Linux is het ontbreken van de setup.exe. In beginsel is het dan eigenlijk al gedoemd te mislukken. Elke kuukel snapt toch wel dat er gestart met worden met setup.exe, al is het alleen maar om de initi?le opstart van een installatie aan te kunnen zwengelen. En begin nu niet over het Soduko commando want dat is een broodje aap verhaal. Daarnaast is het ook niet mogelijk om vanuit Vista een Linux Live Update te starten in de Aero-shell. Al met al bestaat Linus niet..!!

Ik maak gebruik van een blackberry, maar update knop niet kunnen vinden.

@Transporter

Als je niet weet hoe en syteem in elkaar zit zeg dan ook niks. Een blackberry is een device wat centraal beheert kan worden. Een eventuele updateknop zou het centrale proces alleen maar verstoren!

@ Harry Potter,

"Je moet alleen wel ff in het begin het waarschuwingen systeem uitflikkeren want dat werkt echt niet en de rechten van de hd weer op eigen naam zetten en dan werkt het gewoon super."

Je mag verwachten dat een leek daar dus geen klap van snapt en dat ook niet hoeft te snappen, als alles dan zo mooi is zou het wel werken.

Voorlopig verkoop ik en velen met mij niet ��n pc met Vista, tenzij ze voor eigen risico gaan ik kom daarna de problemen bij hen thuis echt niet oplossen.

@Jeroen Ghuijs

Ik denk dat de consument zelf moet kunnen bepalen welk OS zij willen, zij het XP/Vista, Linux of een ander half derivaat van Unix. Betuttelend optreden naar de consument is denk ik geen goed iets, je verkoopt ze bewust een oud OS volgens jouw stuk.

Iedereen is natuurlijk een consument en niemand wil de krant van gisteren kopen simpelweg omdat het niets nieuws biedt. Hetgeen wat ik wel mis bij de aanschaf van een nieuwe computer is een handleiding en dan niet alleen voor het aansluiten van de hardware maar ook een basis instructie voor het OS. Echter kun je je hierbij ook wel afvragen of dit nut heeft aangezien veel mensen de handleiding nooit lezen (ikzelf maak me hier ook schuldig aan).

Ik vraag me ook af of je het bovenstaand stuk "Vista is onbetrouwbaar" begrijpt vanwege je reactie, maar dat laat ik dan ook in het midden. Zoals wij vaak zeggen RTFM (Read The Fucking Manual)

@whatelse

Je geeft aan dat consumenten zelf de keuze moeten kunnen bepalen wat voor OS men wil gebruiken. In veel winkels is het echter zo dat als je een nieuwe PC koopt je Vista opgedrongen krijgt. Probeer maar eens een nieuwe laptop te kopen zonder OS. Dat gaat bij de meeste winkels niet zo makkelijk, aangezien het voor ge?nstalleerd is op de laptop. Je moet dus betalen voor de vista OS. Terwijl sommige mensen deze niet eens willen gebruiken.

Zucht, iedereen moet zelf maar weten wat hij of zij doet. Wel of geen Vista. Echter wat ik erg irritant vind is dat allerlei oem o/s-en bij diverse pc merken standaard Vista versies zijn en dat de gemiddelde koper alleen met veel extra moeite ( en tegen vaak "meer" prijs van de aanbieding m�t Vista) kan kiezen voor b.v. XP versies of Linux als O/S. Daar zou nou die Neelie Smit Kroes mededinging EU commissie eens iets aan moeten doen in plaats van MS belachelijke boetes geven. Dat doet MS namelijk veel meer pijn, want, daarmee verdwijnt hun markt penetratie daadwerkelijk.

Hey Harry Potter,

Misschien kun jij Vista in een goed werkend OS omtoveren?

@Jeroen Ghuijs en Harry Potter:
De irritatie over die "waarschuwingen", komt voort uit onwetendheid. De meeste gebruikers zijn in XP altijd ingelogd met admin-rechten, wat om te beginnen al helemaal fout is vanuit security-oogpunt. In Vista ben je standaard ingelogd als gewone gebruiker en pas als je iets admin-achtigs gaat doen, moet je dat even bevestigen en krijg je tijdelijk meer rechten. De bevestiging is nodig om te voorkomen dat malware stiekem iets kan doen. Zou je in XP als normale gebruiker zijn ingelogd (wat dus bijna niemand doet) en iets admin-achtigs willen doen, dan zou je eerst opnieuw moeten inloggen als admin of runas moeten gebruiken. M.a.w. het is een enorme verbetering. Het enige minpunt dat ik aan Vista kan ontdekken, is dat sommige hardware niet werkt. Maar ik snap dan weer niet waarom Microsoft daar de schuld van moet krijgen; in mijn ogen moet de febrikant van die hardware ervoor zorgen dat die drivers er zijn. Bovendien is het geen groot probleem. In mijn geval: overstappen van een zipdrive naar een USB-stick of externe hd voor backups. En onboard audio disablen en nieuw geluidskaartje plaatsen, omdat Asus geen Vista driver voor het moederbord uit 2004 levert. Een verkoper die geen Vista wil verkopen heeft het gewoon niet begrepen (sorry).

Ik heb naar dat SPIN gekeken en zie dat het niet voor Vista beschikbaar is. Hoe kun je het dan het Vista OS testen????

Het is jammer dat mensen zoveel moeite steken in het klagen over een besturingsysteem. Microsoft kijkt al jaren naar Apple voor haar uiterlijke features, maar XP was NT en Vista is ook gewoon WINDOWS NT met een andere schil. Een zware en logge in de geval. Wil je het beste van 3 werelden, neem dan Ubuntu en leer andere pakketen kennen. Dat gezeur altijd. Het is al jaren niets ander... Hoe stoer is het om te vermelden dat je zware PC hebt, maar wat doe je er mee? Een beetje schrijven en een spreadsheet hier en daar. Misschien wat Internet en af een toe een spelletje? Hou eens op met zeuren oven een besturingsysteem en doe wat met je leven!

Vreemd dat in vele van bovenstaande reacties slechts de eigen ervaring centraal staat, ipv. die van MS-klanten in het algemeen. Elke klantgerichte leverancier weet dat de ervaringen van klanten doorslaggevend zijn. En helaas voor MS hoor ik in de privesfeer heeel veel consumentenklachten over Vista. Dat krijg je niet weg met wat de Duitsers "ein Glaubenskrieg" noemen. MS is overigens ook al geen bedrijf dat gewend was om naar klanten te luisteren, nu moet men wel. (Ik begrijp wel dat zij qua planning het Longhorn-proces maar een keer konden overdoen en niet twee keer opnieuw konden beginnen. Maar nu gebeurt dat met Windows 7 alsnog ...)

@vistavlerk
Ontwikkelen met een Vista machine lukt toch echt alleen als je admin rechten hebt.

Helaas denk ik niet dat de meeste posters hier bij de "standaard" gebruikers behoren, ik denk ook dat een persoonlijke ervaring hier het enige is waar mensen op kunnen afgaan.

Ook het verkopen van hardware met een OS, hier is apple natuurlijk heer en meester in, en niemand die dat aanvalt.

Het verkopen van hardware in combinatie met software is denk ik voor de meeste consumenten een goed iets. Voor ons zijn er meer mogelijkheden, bv. het zelf samenstellen van een systeem zowel met of zonder OEM licentie

Maar het is toch juist alleen maar een goede zaak dat Microsoft zorgt voor een goed besturingssyteem op de systemen die in de winkel liggen.

Ik zit hier bijvoorbeeld achter een pc met een stikker 'Designed for Windows XP' erop. Dan zou het toch zonde zijn om er linux of osx op te gaan draaien.

Ik zou inderdaad wel eens onderzocht willen zien wat "normale gebruikers" die een nieuwe pc incl. Vista gekocht hebben er nu van vinden. Ik vermoed dat de tevredenheid zeer hoog zal zijn. Alle huilverhalen zijn voornamelijk afkomstig van IT-professionals, heb ik het idee. En dan speelt vaak een algehele afkeer van Microsoft mee in de beoordeling.

@ViezeVlep

Daar ben ik ook benieuwd naar... Tevens rust daar ook een stukje irritatie van mij aangezien ik als it-prof niet eens een pc met Vista m?g kopen..!! "Daar krijgen we alleen maar gezeur van.." zei dat ettertje achter de balie... Hoe kom ik nou aan mijn Vista..??!!

Wat een gezwets over Vista OS.
Bij introductie van XP was windows98 ook veel beter.
Vooruitgang gaat niet zonder slag of stoot.
Kijk naar positieve zaken voor de toekomst.
Vista bevindt zich nog in de kinderschoenen.
Over 3 jaar praat niemand er meer over.
Dan hebben we Linux-Win2010.
En dan niet zeggen dat Vista zo goed was.

Euhmmm...

Over 3 jaar is het 2011...

Ik heb dus een Vista pc via de werkgever om op te ontwikkelen. Dat is niet altijd een onverdeeld genoegen. Waar je bij XP nog controle had, wil Vista gewoon iets anders. Neem het maken van setup bestanden: waar je in XP nog een bstand kon plaatsen dat wellicht al aanwezig was (en dus niet wordt ge?nstalleerd), begint Vista allerlei meldingen te produceren bij gebruikers die in alle onwetendheid de setup installeren. Je moet dan wel weten dat je Admin rechten moet 'pakken', anders werken bijv. update op een database van de net ge?nstalleerde applicatie niet. Bedankt Microsoft, dat ik nu dagenlang meg helpdesken naar de gebruikers om uit te leggen dat de fout geen fout is, maar dat ze de boel nog maar een keer moeten installeren als Admin.

@vistavlerk

Jij slaat de spijker op zijn kop, een hele website van de ombudsman geopend vanwege de vele fouten in Vista.....jawel 1000 klachten in totaal

En nu tellen hoeveel klachten er zijn over Linux.....volgens mij zijn alle forums over *nux alleen maar gevuld met klachten....Goed OS zeg ik dan op mijn beurt

@Paurum:
Inderdaad! En wie A zegt moet ook B zeggen. Dus als je Vista niks vindt, wees dan ook een vent en ga terug naar DOS 4.01 WP. Dat waren pas tijden!
(Dit is een poging tot humor.)

Ik denk meer aan een Commodore 64, lekker veel herrie, veel spel en geen virussen! 8-)

Ik gebruik Vista dagelijks op mijn werk, geen problemen maar het enige dat ik doe is netten, mailen en office dingetjes.

een vriend van me die 16 uur per dag spelletjes speelt houdt dit ook 16 uur vol op vista, het draait dus goed. Deze noob vriend heeft wel een probleem met zijn updates, er staan er nu zo'n 25 klaar die niet automatisch geinstalleerd worden. Hij zou ze ??n voor ??n met de hand moeten doen maar omdat het een noob is ziet hij daar het nut niet van in.

Vista is dus niet veiliger.

@Jaap:
Dat de user en de admin rollen strikt van elkaar gescheiden zijn, noem ik vooruitgang. Tenzij je van mening bent dat je in Unix ook altijd als root ingelogd moet zijn.

@Mark
Die noob zou natuurlijk zijn updates automatisch kunnen laten installeren, dat kun je gewoon instellen....

Dan heeft je vriend de updates in ieder geval klaar staan. Bij mij werkt Windows Update helemaal niet meer dus heb ik WU maar gedeinstalleerd, ik kon er echt helemaal niets mee!

@Mark

Je kunt natuurlijk ook gebruik maken van een VBS script met impersonation, of nog beter kijk eens naar softgrid. krijg je voor 10 euri extra bij Vista als je een SA hebt.....en nee dit is geen reclame

@(j)Aap

Jij legt dus nu precies uit waarom het juist wel belangrijk is dat er zo'n Admin-feature aanwezig is om setup tegen te houden... Setup is namelijk 1 van de gevaarlijkste bestandsnamen (als het al niet de gevaarlijkste is) die ooit bedacht is...
In XP was dat juist de setup-block-feature die het grootste gemis was... Ikzelf heb dit meerdere malen als feature-request bij Microsoft ingediend en ben er dan ook best wel trots op dat mijn request is ingewilligd... Mijn gebruikers kunnen dus nu niet meer luckraak een setup installeren maar moeten, zoals normaal, setup eerst hernoemen... Daarna loopt het als een zonnetje..

@ Theo

Dat werkt dus niet, dat staat aan! komen enge foutmeldingen uit. Ik heb wel eens een avondje voor hem gezeten, die updates hebben blijkbaar een bepaalde volgorde, 1 voor 1 krijg je ze wel geinstalleerd. fijn als je elke x de pc opnieuw moet opstarten.

@ whatelse

Softgrid voor 10 eurie heb ik nog nooit gehoord, wel een toffe tip!

@Sjarrel
Waar kun je zo'n feature request indienen? Ik wil namelijk graag de mogelijkheid hebben om de startbalk vast te zetten. Ik word echt helemaal gek van die balk die automatisch onderin het beeld verdwijnt :-(

@VistaVlerk
Dat die admin functionaliteit in Vista anders is geregeld is alleen niet door Microsoft aan de 'gewone' gebruiker duidelijk gemaakt. Zelf vind ik het een stuk veiliger, maar ook lastiger. Een gewone gebruiker die een pc met Vista erop koopt wil daarop ook nog wel wat software plaatsen. Als dat software is die of wat ouder is, maar wel geschikt voor Vista, of het is een pakket dat niet helemaal aan de Vista normen voldoet (daar kom je dus later achter), kunnen problemen optreden. Soms is het zo dat het allemaal prima lijkt te draaien en dan toch werkt er iets niet zoals het moet.
Zelf heb ik na installatie van Corel Paintshop Pro X2 (Systeemvereisten: Microsoft? Windows Vista? of Windows? XP, met de meest recente servicepacks ge?nstalleerd) dat Windows Verkenner af en toe blijft hangen en opnieuw opstart. Ik kreeg dit probleem direct na installatie van PSP X2. Op een XP machine heb ik dat probleem niet.
Toch zou ik Vista niet meer willen missen, al was het maar vanwege een aantal technische verbeteringen die het gebruik van de pc veel aangenamer maken.

Ik heb zelf een mediamarkt laptop aangeschaft en ondervindt de hele tijd problemen met Vista. De bluetooth kan geen contact krijgen met het internet, waardoor office niet meer kan booten. Kan iemand mij helpen de website van de ombudsman wordt tegengehouden door de firewall heb ik het idee. Het is allemaal gekomen toen ik de wireless GPS kaart heb geupdate met liveupdate.

@Mark

Probeer de updates eerst 's in de juiste volgorde te zetten... ff zoeken bij Google en je vind het juiste KB-artikel hoe dat moet, known error bij bepaalde installaties..

@Sjarrel
Eh, mijn setup heet natuurlijk niet setup.exe, ik kijk wel uit ...

@Theo
vastzetten startbalk:
rechtsklik startknop
kies eigenschappen
knop Taakbalk
vinkje uit bij Taakbalk automatisch verbergen

Mark: heb ik ook last van gehad maar tegenwoordig heb ik geen problemen meer. Ik sorteer nu de updates op datum en dat werkt echt perfect!

@Jaap:
Als je in XP als user zonder adminrechten bent ingelogd, dan kun je toch ook geen software installeren? Dan moet je eerst opnieuw inloggen, of runas gebruiken. Beide vind ik lastiger dan wat Vista nu biedt. Het probleem is echter, dat XP-gebruikers gewend zijn om standaard admin-rechten te hebben. En dat is iets wat je Microsoft w?l kunt aanrekenen. Het is dus verkeerd aangeleerd.

Wat nu eigenlijk nodig is, is een radicale breuk met het verleden. Daarmee bedoel ik dat de volgende versie van Windows zich helemaal niks meer moet aantrekken van het verleden, maar vanaf nul opnieuw opgezet moet worden. Als ik het goed heb, denkt Microsoft ook in die richting.

@Theo

Ik wil graag ook windowsupdate deinstalleren, maar ik kan hem niet vinden bij add/remove programs. Onder XP staat dat er wel, ik wil ook de updates removen. Of heb je hiervoor een aparte remove.exe gedownload? Ik snap er niks meer van, wat een rot OS.

Ligt het nu aan mij of zijn hier heel erg veel mensen Vista aan het verdedigen als ontwikkel-systeem terwijl ze helemaal geen softwareontwikkelaar zijn? (En nee, Visual Basic op zolder maakt je geen ontwikkelaar).

Ik werk op vrij veel verschillende projecten en in sommige sectoren mag dat niet met mijn eigen laptop, daarbij zie je in de meerderheid een mix van Windows XP, Vista en Red Hat Linux workstations. De laatste paar keer dat ik een Vista systeem had (en dat gaat dan over een C2D met 4GB geheugen) was alles gewoon merkbaar trager.

Ik zeg dus niet dat iedereen die hierboven begint over de leuke kleurtjes van Vista ook zou moeten overstappen op Linux, maar dat is ook niet wat het artikel stelt. In het artikel spreekt men ook van "zware gebruiker" (dat zijn dus geen gamers in deze context), en het lijkt mij toch overduidelijk dat zware gebruikers gebaat zijn bij een stabieler en sneller OS dan Vista.

Jaap ik zie alleen een knop 'OK' en 'Annuleren'. De knop 'Toepassen' is daarentegen grijs. Waar zit die taakbalk knop dan?

@theo
Ik heb inderdaad een apart bestandje gedownload om Windows Update te deinstalleren, volgens mij heette die wsusuninstall.exe. Na het starten van dat programmatje werkt alleen m'n toetsenbord niet meer. Even hard uit- en aanzetten je pc en het werkt weer. En ik ben van Windows Update af!

@Theo

Leuke suggestie maar mijn Mighty Mouse heeft geen rechtermuisknop :-$
Nu weet ik wel dat als je de Vista installatie dvd gebruikt, je wel weer een Startbalk terug kan krijgen maar het is wel omslachtig..

@(j)Aap
Dream on, het wordt nog leuker:
http://bink.nu/news/microsoft-breaks-silence-on-windows-7-no-new-kernel.aspx

@Thomos
Bedankt voor de opheldering, schept een wat helderder beeld van deze "discussie"... Alleen jammer dat je met je laatste zin al je zgn kennis weer teniet doet..

Jaap ik zie alleen een knop 'OK' en 'Annuleren'. De knop 'Toepassen' is daarentegen grijs. Waar zit die taakbalk knop dan?

@theo
Ik heb inderdaad een apart bestandje gedownload om Windows Update te deinstalleren, volgens mij heette die wsusuninstall.exe. Na het starten van dat programmatje werkt alleen m'n toetsenbord niet meer. Even hard uit- en aanzetten je pc en het werkt weer. En ik ben van Windows Update af!

@VistaVlek
Windows 7 zou toch van begin af aan herschreven worden? Maar zeiden ze dat ook niet over Vista?
Ik zou het een prima idee vinden als ze breken met het verleden. Maar dan moet het wel radicaal anders. Uiteraard moet er wel een mogelijkheid zijn om bestaande software te blijven gebruiken.

@theo
Oeps, dat is de XP manier. Microsoft zegt:
1. Open Taskbar and Start Menu Properties by clicking the Start button , clicking Control Panel, clicking Appearance and Personalization, and then clicking Taskbar and Start Menu.

2. Clear the Auto-hide the taskbar check box.

@ViezeVlek
Mav, gaarne iets compleet nieuws als het maar helemaal compatible is met alle ouwe meuk...

@Sjarrel: Tomas zonder H en met een a ipv een o ;-)

"Alleen jammer dat je met je laatste zin al je zgn kennis weer teniet doet."

Ik koos niet specifiek voor ??n OS. Ik heb veel collega's die laaiend enthousiast worden van OS X, zelf gebruik ik thuis afwisselend Linux en Windows XP (en dat zal best bij een nieuwe PC Vista worden). Maar ik blijf wel bij de stelling dat Vista gewoon niet geschikt is voor bijvoorbeeld serieus ontwikkel-werk zoals in het artikel ook gezegd wordt.

@Sjarrel
Dus de MinWin kernel komt er niet, dus Windows 7 wordt een geoptimaliseerde Vista?

@tomas

Vista verdedigen is een groot woord natuurlijk.

Bij jouw voorbeeld zijn er een aantal onbenoemde variabelen met betrekking tot de installatie waardoor het een vergelijking van appels en peren is. Zowieso vind ik vergelijkingen van OS'en met elkaar nooit een eerlijke vergelijking. Zowieso kan ik moeilijk bevatten dat de configuratie welke jij schetst "merkbaar" trager is. Meningen zijn geen feiten. Maar iedereen heeft wel recht op mijn mening ;-)

Ja dat werkt Jaap, echt super bedankt! Kun je trouwnes ook nog de positie wijzigen want hij staat aan de linkerzijde van m'n scherm in verticale stand? Is nogal irritant. Of zou dit via zo'n feature request aangevraagd kunnen worden?

@(j)Aap
Mav, gaarne iets compleet nieuws als het maar helemaal compatible is met alle ouwe meuk...

@(j)Aap
Met andere woorden: gaarne iets compleet nieuws, als het maar helemaal compatibel is met alle ouwe meuk ...

@tomas

Vista verdedigen is een groot woord natuurlijk.

Bij jouw voorbeeld zijn er een aantal onbenoemde variabelen met betrekking tot de installatie waardoor het een vergelijking van appels en peren is. Zowieso vind ik vergelijkingen van OS'en met elkaar nooit een eerlijke vergelijking. Zowieso kan ik moeilijk bevatten dat de configuratie welke jij schetst "merkbaar" trager is. Meningen zijn geen feiten. Maar iedereen heeft wel recht op mijn mening ;-)

@Sjarrel: Tomas zonder H en met een a ipv een o ;-)

"Alleen jammer dat je met je laatste zin al je zgn kennis weer teniet doet."

Ik koos niet specifiek voor ??n OS. Ik heb veel collega's die laaiend enthousiast worden van OS X, zelf gebruik ik thuis afwisselend Linux en Windows XP (en dat zal best bij een nieuwe PC Vista worden). Maar ik blijf wel bij de stelling dat Vista gewoon niet geschikt is voor bijvoorbeeld serieus ontwikkel-werk zoals in het artikel ook gezegd wordt.

@Sjarrel: Tomas zonder H en met een a ipv een o aand het eind ;-)

"Alleen jammer dat je met je laatste zin al je zgn kennis weer teniet doet."

Ik koos niet specifiek voor ??n OS. Ik heb veel collega's die laaiend enthousiast worden van OS X, zelf gebruik ik thuis afwisselend Linux en Windows XP (en dat zal best bij een nieuwe PC Vista worden). Maar ik blijf wel bij de stelling dat Vista gewoon niet geschikt is voor bijvoorbeeld serieus ontwikkel-werk zoals in het artikel ook gezegd wordt.

@Sjarrel: Tomas zonder H en met een a ipv een o ;-)

"Alleen jammer dat je met je laatste zin al je zgn kennis weer teniet doet."

Ik koos niet specifiek voor ??n OS. Ik heb veel collega's die laaiend enthousiast worden van OS X, zelf gebruik ik thuis afwisselend Linux en Windows XP (en dat zal best bij een nieuwe PC Vista worden). Maar ik blijf wel bij de stelling dat Vista gewoon niet geschikt is voor bijvoorbeeld serieus ontwikkel-werk zoals in het artikel ook gezegd wordt.

@tomas

Vista verdedigen is een groot woord natuurlijk.

Bij jouw voorbeeld zijn er een aantal onbenoemde variabelen met betrekking tot de installatie waardoor het een vergelijking van appels en peren is. Zowieso vind ik vergelijkingen van OS'en met elkaar nooit een eerlijke vergelijking. Zowieso kan ik moeilijk bevatten dat de configuratie welke jij schetst "merkbaar" trager is. Meningen zijn geen feiten. Maar iedereen heeft wel recht op mijn mening ;-)

Jaap dit werkt. M'n startbalk staat nu vast! Kun je trouwens ook de positie wijzigen want hij staat nu in de linkerzijde van m'n scherm in verticale positie. Of kan ik dit als zo'n feature request indienen?

@Theo

Perfect, ik kan weer gewoon surfen, ik mag dan wel 77 zijn maar opa is nu wel weer bij de tijd. Zoals mijn kleinzoon zegt, dankjewel lauwe mattie

@(j)Aap
Mav, gaarne iets compleet nieuws als het maar helemaal compatible is met alle ouwe meuk...

Henk, geen dank. Op Uw leeftijd zal het lichamelijk allemaal niet meer zo vlotjes verlopen dus het internet is dan toch een bron voor vermaak mag ik aannemen.

Veel plezier!

Ik snap werkelijk niet dat Linux er steeds bijgesleept wordt op de desktop, Linux is leuk om mee te spelen voor nerds en geeks, en op een server om een beetjhe website te spelen, maar niet als desktop OS of als werkstation in professionele omgevingen waar de computer puur als gereedschap gebruikt wordt. Wat dat betreft gaat er niets boven de Mac. Heerlijk en sereen werken is dat; geen onderhoud of virussen, geen gedoe met drivers en professionele software in overvloed, voor wetenschappers, en van grafici tot tiepmiepen. En daarbij oogt het ook nog eens fantastisch. Om mij heen zie ik iedereen tevreden over stappen!

@Toto

Dat was een geautomatiseerd bericht kuukel...

@Theo
Kun je de balk niet gewoon verslepen. Ik heb hier alleen XP op deze werkplek, Vista staat op een andere, niet beschikbare machine.
Ik vond dit nog:
The Windows Vista taskbar doesn't have to stay the same size or at the bottom of your screen. This guide shows you how to resize and move the taskbar.

Unlock the Taskbar
Before you can move the taskbar you need to make sure it's unlocked.

Right-click the sidebar, make sure Lock the Taskbar is not checked.

Move the Taskbar
Point at the taskbar, click and hold down the left mouse button. While holding down the left mouse button, drag the taskbar to any side of your screen.

Resize the Taskbar
The taskbar can be resized by pointing to the top edge of the taskbar and dragging it up or down just like you dragged the taskbar to a different area of the screen in the section above.

Maar ik heb hem net vastgezet, moet ie nu weer geunlocked worden?

@Sjaak

Linux voor nerds.....hmmmm gevaarlijke uitspraak (maar zeker wel waar, je herkent ze vooral door hun bleke gelaat doordat zij weinig zonlicht krijgen en hebben vaak T-Shirts aan met opzwepende teksten, hun haar dragen zij vaak ongewassen en veelal ook in een staart) Als U zo'n persoon ziet roep dan onmiddelijk INIT 0 waardoor zij zichzelf uitschakelen. Vaak rijden dit soort mensen in aftandse auto's en begeven zij zich onuitgerust op de nederlandse snelwegen waar zij vele ongelukken veroorzaken, de auto's zijn te herkennen aan de Pinguin sticker genaamd Tux. Heeft u een persoon gezien of herkent u een persoon welke voldoet aan de bovenstaande kenmerken, neem dan contact op met uw lokale linux gebruikersgroep om een missend lid te melden.

@Thomos

In het artikel wordt een tool aangehaald die A) niet Vista compatible is, B) *off-topic* een geitenwollensok-fabrikaat is en C) zie A)...
Daarnaast zou Vista helemaal nieuw geschreven zijn en kan dus nooit met XP vergeleken worden...

Dus alle programmeurs moeten 's stoppen met blaffen, wegwijs met Vista gaan worden en normaal aan het werk gaan..!!

@theo
Na het verplaatsen moet je 'm gelijk weer locken.

Excuus,
PC bleef hangen, netwerk hik of zoiets.

@theo
Na het verplaatsen moet je de taakbalk pas weer locken.

@whatelse
Beetje kort door de bocht dit, he! Ikzelf heb ook een paardenstaart en heb een visje achterop m'n auto. Vandaag heb ik toevallig m'n lievelings T-shirt aan met de tekst: 'Nog een keer dronken en mijn vrouw schopt me op straat, ik zal haar missen!' en ik ben toch echt een Vista-fan!

@theo

uitzonderingen bevestigen de regel

Goed voor de statistieken dit, Jaap! Maar ik snap hem en hij staat nu precies waar ik het wilde. Zal kijken of ik het feature request nog kan intrekken, want het zit er dus standaard in ...

@whatelse

Ha, ha, ha, hij maakte een grapje... "Visje" achterop en "Vista"-fan... Snapje 'm..??!!

Tsjonge, zat ik hier toch ff te helpdesken...
Gelukkig is Theo er mee geholpen.
Maar ook dit bewijst weer dat van sommige dingen de logica bij Vista niet zo duidelijk is: ik vind de omweg via Control Panel wel wat ver om even iets aan de taakbalk aan te passen. Dat zat in XP (zie mijn eerste antwoord aan Theo) veel handiger 'verstopt'. Zo zijn er veel instellingen in Vista die veel moeilijker zijn te vinden. 'Klik je rot' zullen ze bij MS wel gedacht hebben.

Je hebt helemaal gelijk want zelfs een zoektocht op de knowledgebees (?) van Microsoft kwam ik er niet uit. Dus bedankt, Jaap. Maar zo zijn er veel meer dingen te noemen die onlogisch zijn, zo moet ik bv elke keer bij het aanzetten van Vista het geluid opnieuw aanzetten. Na een herstart staat 'ie gewoon uit ...

@(j)Aap

Dat hebben ze dus veel makkelijker gemaakt in Vista. Check ff de eigenschappen (properties voor de Engelstaligen onder ons (voordat Theo weer gaat geiten)) van Taskbar.bmp. Zal je zien dat je daar gewoon alle instellingen in een keer netjes kan configureren. Niks klikkerdiekliek, gewoon netjes op 1 plek.

@Sjarrel
Inderdaad zeg, en je kunt hier zelfs instellen aan welke zijde van het scherm hij moet komen te staan! Ik vind het alleen wel jammer dat als ik de taskbar aan de korte zijde plaats hij wel erg in elkaar gedrukt wordt waardoor het moeilijk leesbaar is... Maar bedankt voor de tip Sjarrel!

'Vista is onbetrouwbaar'
Deze Post is nu 3x met de Computable Nieuwsbrief verstuurd, blijft hij aanhouden tot de jaarwisseling ofzo?
Is 105 meningen in de reactie-kolom niet genoeg? Wat moeten we doen om dit artikel te killen? Een nieuwe 'Hoax Vista Service Pack 2' laten uitbrengen?

Moet je eens proberen om een Windows-update uit te voeren op een superdure Dell-laptop met Vista Business: lachen! Twee uur herstel van de originele configuratie! Hasta la vista!

@Jerom

Zegt dit nu iets over Vista of over de configuratie van Dell. Dit klinkt weer als incident waarvan de oorzaak nog niet herleidt is, althans ik lees het niet in je opmerking. Zat de fout ook in de software of was het handelen van de gebruiker in deze, bv. gereboot terwijl er stond zet de computer niet uit gedurende de install van de updates?

Het klinkt allemaal nogal dubieus

@Jerommeke

Ook hier weer een onwetendheid over Vista gebruik.. Business is ook helemaal niet gemaakt/bedoeld voor prive-versie van Windows Update... Dit is een zakelijke editie van Vista die via een zakelijke (netwerk) versie van Windows Update (WSUS) geupdate hoort te worden die je op een eigen netwerk hebt draaien.. Heb je dat niet voor elkaar, dat kan de boel in de soep draaien..
Het is niet voor niets dat er verschillende smaakjes zijn. Dat zit 'm uiteraard niet alleen in de naam maar ook in de features per versie. En de manier van updaten is daar 1 van.

Beetje research voordat je wat aanschaft mensen.

@Markiemark P: Zolang er nog genoeg geitenwollen sokken zijn die af toe uit hun winterslaap komen en met hun oer-ideeen het hedendaagse dagen benaderen, zal je dit soort postings houden.

@iedereen

Sinds Vista uit is gebruik ik het al zonder problemen. Natuurlijk is het (zeker bij x64) in het begin lastig om je weg te vinden m.b.t. drivers, maar dat is inmiddels grotendeels opgelost (voor relatief nieuwe hardware natuurlijk).

Aangezien Vista dusdanig zwaar draait, zou ik met een systeem dat ouder is dan 1,5 jaar gewoon niet gaan voor Vista. Bij nieuwe systemen zie ik niet in waarom mensen er zo over mekkeren! Zou het stiekem grotendeels niet onkunde zijn?

Een serieus ICT'er-gerelateerd probleem heb ik tot nog toe kunnen ontdekken: als je Vista Ultimate NL draait, krijg je automagisch al je foutmeldingen bij .NET software ontwikkelen in NL te zien. Als je Vista instelt op EN, gaat het gelukkig wel goed. Dit vind ik best slecht, omdat je op basis van de NL meldingen niet erg veel hits krijgt bij je zoektocht op Google ;)

Ik gebruik Vista (business) meer dan een jaar. Ook gebruik ik XP (Pro en Home).
De verschillen zijn niet dusdanig dat ik dus zeg dat de een beter dan de ander is, maar wel dat sommige functies op een heel andere plek zijn verstopt. OK, @Sjarrel heeft wel gelijk dat nu alles, bijv. voor de Taakbalk, in een scherm is te regelen, maar om dat instelscherm te bereiken moet ik me een weg zoeken door het Configuratie scherm. Dat vindt ik dus onlogisch.
Overigens kan ik heel gewoon met rechts op de taakbalk klikken in Vista en dan kiezen voor Eigenschappen, waarbij dan een scherm met vier tabbladen verschijnt. Dat is in XP ook zo, alleen daar krijg je twee tabbladen. In Vista heb je daar echter niet de mogelijkheid om de balk ergens anders neer te zetten, dat zit ergens anders. En dat is dan weer niet logisch.

Om even in te stappen op de algemene discussie die hier gaande is over het wel/niet overstappen op vista en waarom wel/niet.

Het is te vergelijken met het kopen met een nieuwe auto, je bent gewend aan het voertuig waar je nu al een paar jaar mee rijdt, je kent 'm door en door, weet alle knopjes blind te vinden, en als ie eens niet start weet je wel hoe je het weer oplost.

Maar als je een nieuwe auto koopt, heeft die nog steeds veel van de functies die je oude ook had, alleen zitten sommige knopjes op een andere plaats, en er zijn functies bijgekomen met nog meer knopjes of menu's, daar moet je even aan wennen, en anders de manual lezen / garage bellen, als er iets fout gaat is het net zo, ff de manual lezen of bellen met iemand die het wel weet.


Dat je nieuwe auto ietwat verschilt van je vorige in z'n plaatsing van knopjes en het moeten wennen aan nieuwe functies weerhoudt de gemiddelde nederlander er ook niet van een nieuwe te kopen.

En je moet wel met je tijd meegaan anders raak je achter, of heeft iemand daadwerkelijk wel eens een echte oldtimer 120 km/h zien gaan op de A1 ?
Vast niet, daarom hebben we ook nieuwere auto's, het verkeer is sneller geworden en veranderd, dus ga met je tijd mee en mekker niet dat er iets veranderd is aan een vernieuwend product ten opzichte van het voorgaande, dat noemt men vooruitgang !!

Om dan nog even te reageren op meneer geitenwollen-sokken figuur met z'n stone-age test programma:

GET REAL !!


Om even een schepje bovenop alle anderen te doen, ik werk nu zelf ook al ruim 8 maanden met Vista Ultimate, ik werk erop (Mail, Surfen

@BrotherMarcus

Je vergelijking met een auto is makkelijk, maar gaat niet helemaal op. Je geeft het ook zelf al min of meer aan trouwens, waar je spreekt dat de nieuwe auto nog steeds 'veel' van de functies heeft die je oude ook had. Veel, niet alle dus.

Als jij vorig jaar een nieuwe caravan hebt gekocht, maar je nieuwe auto heeft geen trekhaak en k?n ook geen trekhaak krijgen (voorlopig), dan accepteer jij dat? Dan denk jij bij jezelf: ach, dan ga ik maar niet op vakantie of pak ik maar het vliegtuig, want ik moet met m'n tijd meegaan en een nieuwe auto hebben?
Als jij in je vorige auto een radio had, maar in de nieuwe niet, dan accepteer jij dat ook?

Wat ik wil zeggen is dat iedere vervangingsaankoop gewenningsverschijnselen met zich meebrengt. Tuurlijk zitten de knopjes van auto's onderling niet op dezelfde plaatsen, tuurlijk hebben nieuwere auto's nieuwere functies. Is allemaal niet erg, kwestie van wennen en klaar is Kees. Tot zover ben ik het met je eens: maar, als een nieuwe auto dingen niet KAN die ik eerder wel kon en als essentieel beschouw, dan hoef ik niet zonodig met mijn tijd mee te gaan en een nieuwe auto aan te schaffen. Oftewel, als ik met Vista essentiele dingen niet kan die ik met XP wel kan, dan zie ik het nut echt niet in om over te stappen naar Vista. Ik stap niet naar Vista over omdat ik met mijn tijd mee moet gaan, of omdat Vista misschien wel de nieuwe OS-standaard wordt. Vista is grafisch mooi, maar heeft een aantal beperkingen die voor mij nog niet overkombaar zijn. NOG niet.

@all

Ik denk dat de gehele discussie een beetje uit de hand begint te lopen en totaal niets meer heeft te maken met het artikel. Let wel ik vind het grappig om te horen wat de pro's en con's zijn van een OS. Echter hoor ik niemand meer reppen over de inhoud van het bovenstaande artikel en wordt het meer en meer een helpdesk thread.

Kort samengevat denk ik dat we allemaal wel de mening delen dat geen enkel OS zaligmakend is en dat iedere flavour zijn sterke en zwakke punten heeft. De stelling in het artikel dat het OS onbetrouwbaar zou zijn vanwege zijn omvang is betwistbaar en naar mijn mening een uitlating welke niet met feiten kan en is onderbouwd.

Voor de mensen welke gelukkig zijn met de installatie van Vista.....leuk. Voor de mensen welke blij zijn met de XP installatie.....leuk. Voor de mensen welke gebruik maken van een *NIX installatie....upgrade eens naar Windows voordat je iets post;-) of nog erger een artikel zoals bovenstaande gaat schrijven

voor iedereen die vista ook zo beu is, en voor whatelse (die al jaren niet om zich heen heeft gekeken en dus ook niet heeft opgemerkt dat Linux een behoorlijke ontwikkeling door heeft gemaakt): installeer eens Ubuntu (of een andere distro naar keuze) en zie hoe gemakkelijk het allemaal is, en hoe het allemaal WERKT. geen gezeik met draadloze verbindingen die er om de haverklap mee stoppen, geen "er zijn updates - herstarten - er zijn nog meer updates die niks oplossen - en weer herstarten", geen bloated overload aan features waar niemand op zit te wachten, iets minder eye candy maar altijd snel en stabiel. En ohja, alle software gratis tot je beschikking!
Ieder zijn voorkeur, maar heb geen oordeel voordat je weet waar je het over hebt.

Ik heb mij kostelijk kunnen amuseren met al deze reacties. Van oogkleppenfiguren tot verdwaalde helpdesk medewerkers. :)

Mijn moeder draait Vista op haar laptop. (ik was te lui het eraf te halen) Ze doet alleen email en webbrowsen.
Het is soms wel erg traag. Ze is nieuw met computergebruik en zegt dan.. "Huh? Hij doet niets"

Zelf speel ik graag PC spelletjes, dus blijf ik bij XP.

Geklungel met drivers voor Vista, updates, MS Knowlegdes bases en andere knullig computergehobby heb ik allemaal geen zin in of tijd voor.

Je koopt een frikandel.. je probeert die te eten, maar je stikt er half in. Een week later als je uit het ziekenhuis komt, ga je als eerste terug naar de snackbar om die frikandel op een andere manier te eten. Deze keer stik je er misschien niet in..

Sorry, maar ben een beetje melig geworden van deze posts.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-05-26T07:33:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.