Apple eist terugvorderen Mac-klonen

Apple wil niet alleen de levering van imitatie-Macs door de Amerikaanse pc-producent Psystar tegenhouden. De echte Mac-maker eist ook dat reeds verkochte exemplaren worden teruggehaald.

Apple is na enige tijd toch begonnen aan het juridisch aanpakken van de Amerikaanse pc-producent Psystar. Die jonge onderneming levert pc's - desktops en servers - met daarop Mac OS X voorgeïnstalleerd. De Mac-kloonmaker heeft daarmee niet alleen de gebruikersovereenkomst (EULA) van Apples besturingssysteem geschonden, die immers installatie op niet-Apple hardware verbiedt. Psystar heeft ook OS X aangepast én er eigen updates voor uitgebracht. Het zou daarmee het auteursrecht op die software hebben geschonden.

Via de nu aangespannen rechtszaak wil Apple niet alleen dat Psystar zijn activiteiten met onmiddellijke ingang staakt. Apple heeft in de aanklacht (PDF-document) ook de eis opgenomen dat de kloonmaker alle reeds verkochte systemen terugvordert. De kloonmachines, Open Computer en OpenServ, zijn sinds april dit jaar te koop.

Alleen Apple

In de jaren negentig bestonden er ook al Mac-klonen, maar dat waren legale kloonmachines. Apple had toen namelijk een licentieprogramma om het Mac OS en Apple-eigen ROM-chips (read only memory) te leveren aan andere bedrijven. Mede-oprichter Steve Jobs heeft na zijn terugkeer bij Apple dat programma geannuleerd, dat niet zonder horten of stoten ging.

Het licentieprogramma betrof het oude Mac OS, ver vóór het op Unix gebaseerde OS X. Enthousiaste hackers hebben de hedendaagse uitvoering van Apple's besturingssysteem weten te hacken om het op algemene pc-hardware te draaien. Inmiddels is dat ook mogelijk zonder technische hacks. Dergelijke Hackintosh-computers zijn vooral mogelijk dankzij Apples overstap naar Intel-processoren. De daarop draaiende - niet legale - variant van OS X heeft de woordgrap OSx86 als naam.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ja Ja en als een snor hebt mag je alleen maar in een engelse auto rijden.

Tamelijk ziek. Ik zou zeker OSX kopen als het een minimale mogelijkheid van vrijheden biedt, maar zo zeker niet.

Ja.. en toevallig waren deze "Macs" zeker een heel stuk goedkoper dan dat mac ze levert.

Pas nog voor een laptop gekeken, en serieus over nagedacht om een mac laptop aan te schaffen.

Tot ik naar de prijs/inhoud verhouding ging kijken.
Voor hetzelfde geld dat ik een normale apple laptop had,
had ik ook een laptop met:
-2 gigabyte meer ram geheugen
-betere videokaart
-FULL HD scherm op me laptop
-Blueray

dus ja dan is voor mij de keus al snel gemaakt.

Image is everything!

Vast ook geen Ipod maar een andere stoere MP3/4 player!!

Weet gewoon dat die mac gelevert wordt met veel innovatieve tools, neem de touchpad, kijk hoe die mac pro is opgebouwd van binnen.

En tuurlijk kun je zo'n saaie doos kopen waar windows op draait, want binnenkort hebben ze de innovaties wel weer gekloond.

Helaas blijft het zo dat MacOs zakelijk nog niet echt alles is.
Als je van centraal beheer af ilt koop dan een aantal macs.
Kwestie van tijd en dan is er zakelijk gezien ook een mooie tegenhanger.

En als je kleine kinderen hebt dan is die mac helemaal toppie!

Mac OS X rules ! Ik heb zelf een hackingtosh en alles draait perfect behalve aperture en final cut pro maar dat komt door m'n videokaart. Binnenkort ga ik toch maar eens een 15'' macbook pro aanschaffen.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-07-18T14:37:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.