'Aantal mobiele besturingssystemen neemt af'

Dit artikel delen:

Waarschijnlijk zijn er over een paar jaar minder besturingssystemen voor mobiele telefoons. Vooral de verschillende opensourcevarianten zullen uiteindelijk worden samengevoegd, zegt een topvrouw van Motorola. De telecomaanbieders beslissen welke systemen overblijven.

Deskundigen verwachten een consolidatie op de markt van besturingssystemen voor mobiele telefoons. "Er komt een duidelijke afname van het aantal platformen", voorspelt onderdirecteur Christy Wyatt van mobieltjesfabrikant Motorola. "Het zal er niet uiteindelijk één worden, maar bijvoorbeeld misschien wel één consistente versie van Linux." De topvrouw deed haar uitspraak tijdens een grote conferentie in San Francisco.

Op dit moment zijn zowel Google als stichting LiMo bezig met de ontwikkeling van niet-compatibele opensourcebesturingssystemen voor mobiele telefoons. Ook Symbian maakte kortgeleden bekend de broncodes van zijn platform open te zetten. Tijdens de conferentie lieten ook marktanalisten zich uit over een toekomstige consolidatie.

Bedrijfseigen systemen

Als de verschillende opensourcesystemen uiteindelijk ineensmelten, zal nog steeds een positie verworven moeten worden ten opzichte van de bestaande bedrijfseigen besturingssystemen zoals Microsoft Windows Mobile, Apple OS X voor de iPhone en de diverse kleinere platforms.

Waarschijnlijk hebben de mobiele telecomaanbieders, zoals KPN, AT&T en Verizon, hierbij een flinke vinger in de pap. Vodafone liet eerder al doorschemeren uiteindelijk alleen mobieltjes te willen verkopen die op maximaal drie soorten besturingssysteem draaien. Andere telecomaanbieders bieden voorlopig nog een veelvoud van besturingssystemen aan.

Belemmering

Zolang er veel verschillende systemen naast elkaar bestaan, zal dat volgens sommigen de ontwikkeling van mobiele toepassingen belemmeren. Anderen zien dat probleem niet: "Ontwikkelaars van applicaties zullen hun producten zodanig aanpassen dat ze op verschillende platformen werken zodat ze een grotere markt bedienen", zegt Oren Levine van Nokia.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

"De telecomaanbieders beslissen welke systemen overblijven."

Dit lijkt me oud gelul. De consument zal meer en meer bepalen wat er geleverd mag worden.

Het lijkt mij eerder de combinatie. Mensen kiezen uiteindelijk een mobiel en niet een mobiel besturingssysteem.
Er zullen hier en daar uitzonderingen zijn natuurlijk.

Het meest robuuste en meest eenvoudig te bedienen systeem met de meest zinvolle (gratis) gebruikersapplicaties krijgt uiteindelijk het grootste deel van de koek.

Jammer voor de telefoonnetaanbieder die dat niet verkopen wil.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-09-11T11:35:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.