Symbian OS krijgt pas in 2010 update

De overname van Symbian door Nokia moet eind dit jaar rond zijn, waarna het mobiele besturingssysteem begin 2009 overgaat naar een stichting. Die heeft een nieuwe versie gepland voor begin 2010.

De markt voor smartphone-besturingssystemen blijft flink in beweging, met nieuwkomers Android van Google en de iPhone van Apple. Veteraan Symbian komt in handen van Nokia en gaat vervolgens over naar een stichting. Die Symbian Foundation verleent dan royalty-vrije licenties voor het Symbian OS.

Een compleet nieuwe versie van dat besturingssysteem moet in de eerste helft van 2010 uitkomen. Die versie is compatibel met het huidige Symbian OS 9. Dit blijkt uit de planning die de reeds opgerichte Symbian Foundation heeft bekendgemaakt. Ondertussen werkt Google door aan zijn smartphone-platform Android, terwijl de eerste toestellen met die Linux-variant nu op de markt komen.

Ontwikkelaars lokken

Android is open source, maar de huidige licentieverlenende organisatie voor Symbian heeft al laten weten de broncode voor zijn platform ook open te stellen. Het licentiebedrijf Symbian wil hiermee meer ontwikkelaars aantrekken voor zijn platform.

Daarnaast moet de stichting - en de royalty-vrijheid - ervoor zorgen dat verschillende toestellen van verschillende fabrikanten niet langer elk andere versies van het Symbian OS gebruiken. Die fragmentatie van het mobiele besturingssysteem noopt softwareontwikkelaars tot extra werk om hun applicaties op die diverse toestellen te laten draaien.

Niet alleen Nokia

Na de overgang naar Nokia is dat bedrijf de eigenaar en daarmee in staat de ontwikkeling van het platform te sturen. Vice-president Kai Öistämö zegt dat Nokia weliswaar de grootste bijdrage levert, maar dat het platform zeker niet het bezit is van een enkele partij. De Symbian Foundation moet daar op toezien. De Finse telefoonfabrikant was al een tijd bezig was de overige aandeelhouders in het voormalige Symbian-consortium uit te kopen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-10-27T08:53:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.