Vooraf testen levert fiscus 550.000 euro op

Dit artikel delen:
Belastingdienst fiscus

De Belastingdienst bespaarde 550.000 euro door vooraf controles op ict uit te voeren. De fiscus voerde een aantal maatregelen door, omdat het in 2008 misging toen particulieren en ondernemers hun aangiften instuurden. Een van die maatregelen is het gebruik van de testmethode Tmap.

Omdat de Belastingdienst vooraf controles heeft uitgevoerd zijn er zes problemen aan het licht gekomen. Dit heeft de fiscus 550.000 euro bespaard. Dat schrijft de Belastingdienst in een halfjaarrapportage.

Er zijn een aantal maatregelen ingevoerd om ict-problemen bij de organisatie te voorkomen. Dit zijn vooralsnog tijdelijke maatregelen die op korte termijn konden worden ingevoerd. Totdat er structurele verbeteringen in het testproces zijn ingevoerd, blijven deze maatregelen van kracht.

Een van de structurele maatregelen waar de Dienst aan werkt is het invoeren van de testmethode Tmap. De komende maanden zullen de domeinen Douane en Aanslagbelastingen deze methode gaan gebruiken.

Mis

Vorig jaar ging het mis met de aangiftes voor particulieren en ondernemers. De aangiften werden in 2008 verwerkt door een niet getest systeem. Daardoor werden 730.000 aangiften onbruikbaar.

Naar aanleiding van deze problemen heeft staatssecretaris Jan Kees de Jager een aantal maatregelen doorgevoerd bij de Belastingdienst. Een van de maatregelen daarvan is dat de organisatie nu de cio Wim Sijstermans heeft. Daarnaast gaan alle managers van de fiscus op ict-cursus. Over deze cursus is echter nog geen duidelijkheid.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Tenzij ik het erg mis heb... maar testen gebeurt toch per definitie vooraf (en dan neen ik aan: voorafgaand aan in productiename)?

@Cpt
Was het maar zo. Ik heb in vijftien jaar als tester zoveel incompetente projectleiders, sjoemelende systeemintegrators en ronduit radeloze IT-managers gezien dat ik er een boek over zou kunnen schrijven. Misschien doe ik dat ook.

De cirkel is rond: TMap is immers ontstaan uit de testmethodiek van ... de Belastingdienst.

Dank voor de reactie H. van der Goot. Ik heb het in de tekst aangepast.

@Theo, hoezo v/d Belastingdienst?
TMap, wat staat voor Test Management Approach, is een softwaretestaanpak ontwikkeld door het Nederlandse ICT-bedrijf Sogeti
(bron:http://nl.wikipedia.org/wiki/Test_Management_Approach)

Klopt toch echt. Martin Pol, een van de schrijvers van de eerste uitgave van het TMap-boek heeft in de tijd dat hij bij de Belastingdienst werkte zijn ervaringen op papier gezet en later, toen hij bij het toenmalige Interprogram/IP/Iquip en nu Sogeti werkte, gebruikt voor het schrijven van het boek.

@M3: Soms een andere bron dan Wikipedia raadplegen schept duidelijkheid. De oorsprong van TMap ligt in het handboek testen van de Belastingdienst.

Ik ben benieuwd van wie deze uitspraak komt. Zoals eerder vermeld is Tmap gebaseerd op de ontwikkelde testaanpak bij het toenmalige Belastingdienst Automatiserings Centrum, nu B/CICT.

De gehele B/CICT gebruikt al jaren Tmap dus bovenstaande uitspraak is pure onzin, ik zou betere factchecking willen adviseren.

http://www.computable.nl/artikel/ict_topics/development/1311261/1277180/testen-is-een-vak-apart.html

Inderdaad, bovenstaand artikel is van voor tot achter volstrekte kul.
TMap is inderdaad onstaan uit de B/CICT testmethodiek Geintegreerd Testen, en B/CICT breed wordt al jaren GT of TMap als testmethodiek gehanteerd.

Gebruik van een methodiek garandeert echter nog geen geslaagd testtraject. En een geslaagd testtraject garandeert nog niet altijd een bruikbaar product.

De problemen met de ICT bij de belastingdienst hadden niets te maken met het ontbreken van een testmethodiek, maar waren veel meer te wijten aan onhaalbare opdrachten vanuit het ministerie, slecht projectmanagement en slechte communicatie tussen B/CICT en haar opdrachtgevers.

TMap is wel degelijk onder de vlag van Sogeti (toen nog IP / Informatica Projectgroep) ontwikkeld. De schrijver van het boek komt kennelijk van de Belastingdienst en heeft daar inspiratie opgedaan.

Besparen is toch iets heel anders dan verdienen?

Het klopt dat TMap niet onder de vlag van de belastingdienst is 'ontwikkeld' maar TMap is in de eerste plaats een knappe verzameling 'bestpractices' die wel degelijk voor een groot deel zijn opgedaan/ ontwikkeld binnen de belastingdienst.

Voor zover ik weet is dit ook nooit ontkent door de originele auteurs.
Daarom snap ik bovenstaande reacties ook niet helemaal. Niemand valt Sogeti af, er wordt alleen gewezen op (een deel van) de oorsprong van de methodiek.

Bedrijven moeten hun geld zien te verdienen door prestaties te leveren waar men geld voor over heeft. Als de overheid ook zo moest werken, dan waren ze al vele malen failliet geweest. Maar door het systeem van burgertjes uitkloppen vervalt de voorwaarde van het moeten leveren van een prestatie die men waardevol vindt. Dan blijft alleen het middel geld roven nog over, en daar zijn ze helaas bovenmatig goed in.

@Tester
Doe dit alsjeblieft. Dit soort informatie kan niet vaak genoeg worden uitgedragen.

Getuige de eerdere opmerkingen, lijkt het mij gepast dit artikel te herzien.
Hierin staat dan dat er een extra test is toegevoegd. Geeft inzicht in welke 6 fouten het zijn.
Weglaten dat TMap nu gebruikt wordt.

Heeeel vreemd artikel. Toen ik in 2003 bij de Belastingdienst werkzaam was, werd er al gewerkt met en conform de TMap methodiek. Er werd bij het project waar ik werkte niet altijd even strak gestuurd op het naleven van de methodiek. Maar de mensen die er zaten waren professionals. Veelal externe professionals die weten hoe ze een methodiek moeten hanteren. Het gebeurde dus wel.

Al met al, het bied geen garanties voor de toekomst. Het is geen wondermiddel. Maar ik denk dat het ook geen kwaad kan om alle neuzen even dezelfde kant op te krijgen. Als ze de aanpak (weer) goed integreren in de organisatie, dan kan het alleen maar extra voordelen opleveren.

In de media en ook in dit artikel wordt de indruk gewekt dat de testtrajecten van de belastingdienst een lage kwaliteit hebben. De manier waarop in dit artikel de maatregel "testen volgens TMap" wordt beschreven gaat volledig voorbij aan de gigantische technische en organisatorische complexiteit van het testen van de verwerking van de inkomstenbelasting. Er wordt wel degelijk zeer grondig getest, waarbij ook al jaren volop gebruik wordt gemaakt van de fasering zoals beschreven in TMap en testtechnieken zoals beschreven in TMap. Aspecten die de kwaliteit van de computersystemen be?nvloeden zijn o.a. de moeite waarmee consistente en correcte specificaties kunnen worden samengesteld door de opdrachtgever. Ook het op elkaar afstemmen van de ontwikkel- en testtrajecten van de vele systemen en ketens die interactie hebben met elkaar is een zeer grote uitdaging.

Oordeel niet te snel en te makkelijk als je de systemen en organisatie niet van binnenuit kent.

De overheid/regeringen zou in sommige bedrijfstakken (medisch, levensbedreigende of -kritische software) SOFTWARE TESTEN verplicht moeten stellen.

Ik deel de mening met insider. Het zijn complexe omgevingen. Met systemen die mogelijk al ontwikkeld zijn voordat sommigen van ons geboren zijn wordt het alleen maar moeilijker. Je kan je afvragen waarom nog zo oud? Da's vij gemakkelijk. Veel van onze tegenwoordige "leiders" willen graag 'scoren' dus veel nieuwe systemen. Die oude troep sterft vanzelf uit... helaas....

Dan komt de overheid die beslist dat er wel gekort kan worden.. en btw u moet nog wel even deze maatregelen effe gauw invoeren..
De gevolgen waren duidelijk. En dan als overheid roepen.. "hoe is het mogelijk...."

Of de Fiscus er handig aan doet om dit te publiceren? Ik denk het niet. Ten eerste vind ik een besparing van slechts 550.000 euro matig uitgaande van de suggestie die gewekt wordt. Ik zou het sterker vinden als ze zeiden dat ze weer intensiever gingen testen voordat een systeem ingevoerd wordt. En dat ze daar de ruimte voor krijgen. En dat ze gebruik gaan maken van TMAP als middel.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-01-21T10:56:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.