XP-modus Windows 7 werkt niet voor iedereen

Dit artikel delen:

De XP-modus van Windows 7 werkt op een groot deel van de huidige generatie pc’s niet. Vooral laptops hebben problemen met het ondersteunen van de modus, die Microsoft introduceerde om de overstap voor bedrijven makkelijker te maken. De meeste oudere en een groot deel van de huidige systemen is niet uitgerust met een processor die voorzieningen voor virtualisatie biedt.

Met de XP-modus kunnen applicaties die niet overweg kunnen met nieuwere versies van Windows alsnog gedraaid worden met het nieuwe besturingssysteem. De modus maakt gebruik van virtualisatietechnieken, zoals AMD-V of Intel Virtualization Technology. Het aantal processoren dat de mogelijkheid biedt tot virtualisatie is vrij laag. Vooral goedkope laptops en netbooks missen die mogelijkheid.

Computersystemen die virtuele machines zoals Virtual PC, Parallels of VirtualBox kunnen weergeven, zullen geen problemen hebben met de XP-modus. Die modus is vooral handig voor bedrijven die werken met op maat gemaakte software, die specifiek op Windows XP gericht is en nog niet is doorontwikkeld voor de nieuwe versie van het besturingssysteem.

Microsoft kent het probleem, maar doet verder geen uitspraken over mogelijke oplossingen, volgens een woordvoerder. In de tussentijd heeft de Gibson Research Corporation een gratis applicatie gebouwd waarmee gebruikers kunnen testen of hun systeem geschikt is voor de XP-modus van Windows 7. Of de problemen met de XP-modus zich ook voordoen met Microsoft Enterprise Desktop Virtualization (MED-V), de tweede manier om XP-producten te draaien met Windows 7, is nog niet bekend.

Expert Windows 7?

Ben je ook helemaal thuis in Windows 7 of een willekeurig ander besturingssysteem? Meld je dan nu als expert voor het Topic Besturingssystemen aan! Stuur een e-mail met contactgegevens en een korte motivatie waaruit de expertise blijkt naar besturingssystemen@computable.nl.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Windows 7 RC draait goed op systemen die gemaakt zijn voor Windows XP. Maar waarom moeilijk doen als je hard- of software niet op een normale wijze door Windows Vista of 7 ondersteund wordt? Gewoon XP blijven gebruiken.

Trouwens, welke applicaties hebben perse Vista of 7 nodig?

@Jacob, heeft u zelf wel door hoe "onhandig" deze uitspraak van u is? Windows XP is/wordt uitgerangeerd door Microsoft op den duur zal support komen te vervallen. Drivers zullen niet meer worden ontwikkeld voor nieuwe hardware etc. Als je niet mee gaat dan ga je in de toekomst grote problemen krijgen.

Overgens spreek ik uit ervaring zelf ben ik gedetacheerd bij een bedrijf welke nog altijd Windows 2000 Pro SP4 op de werkstations heeft staan. Ook zij hebben gedacht, waarom overgaan alles werkt toch nog?,

Nu zijn er dus grote problemen met bedrijfscritische applicaties welke na een update niet meer onder Windows 2000 draaien. Daarnaast worden nieuwe werkstations niet meer ondersteund, simpel weg omdat er geen drivers meer beschikbaar zijn om de hardware aan te sturen. Zelf niet iets simpels als een VGA driver.

Aangezien ik hier niet over een kleine onderneming spreek ga je ook niet zomaar even over op een ander besturing systeem. Met andere woorden dergelijke zaken moet je goed over na denken en plannen en zeker niet denken "Windows XP werkt nu toch nog?, gewoon XP blijven gebruiken". Je zult toch als bedrijf de overgang moeten maken, anders kom je in de toekomst gegarandeerd voor grotere problemen te staan.

@ ICTer

Klopt, iedere update van Windows is een ramp, XP wordt echter tot 2014 ondersteund, voorlopig geen zorgen dus en tijd om naar alternatieven te kijken.

@ handige ICTer, kan jij aangeven welk organisatie de komende jaren perse van XP moet overstappen op Vista of op Windows 7? Geef eens een voorbeeld. Ik ken ze niet.

Waarom zouden organisaties niet een paar jaar kunnen wachten en dan het nieuwe besturingssysteem gaan invoeren zonder een Windows 7 met XP truckendoos? Veel applicaties die alleen in een XP omgeving willen werken, kunnen in die periode aangepast worden aan Windows 7 of vervangen worden door andere applicaties die wat moderner zijn.

Als je als groot bedrijf nog bedrijfskritische applicaties hebt die afhankelijk zijn van een bepaalde oudere Windows versie, dan ben je toch wel heel raar bezig. De meeste grote bedrijven zijn overgegaan op web based applicaties of zijn daar druk mee bezig. Bij web based applicaties voldoet een moderne browser op allerlei besturingssystemen.

Ik kan jouw Win2k frustraties wel begrijpen, maar dat nu veel grote bedrijven voorlopig bij XP blijven is echt niet zonder redenen. Zij gebruiken Vista in een testomgeving om alvast relevante ervaring op te kunnen doen t.b.v. een migratie naar bijvoorbeeld Windows 7. Juist bij Windows Vista en 7 zijn er veel driver problemen.

Handige ICTer, als jij thuis voor Windows Vista of 7 met XP emulatie wilt kiezen om applicaties te kunnen blijven draaien die juist problemen geven met native Vista of 7, dan mag je het zelf weten. Ik heb ook zo mijn hobby's die soms van veel nut blijken te zijn. Maar bij een bedrijf, kies ik er voor om tijdens de voorbereiding van de migratie naar een ander platform/besturingssysteem, dit soort afhankelijkheden meteen structureel op te pakken.

@Jacob
Moest even lachen. Maar ik kan je vertellen dat Shell overschakelt naar Vista in de loop van het jaar of begin volgend jaar.

"Waarom zouden organisaties niet een paar jaar kunnen wachten en dan het nieuwe besturingssysteem gaan invoeren zonder een Windows 7 met XP truckendoos?"
Omdat sommige bedrijven (zoals Shell) nog werken met Windows 2000 en daarvan vervalt spoedig support. Shell is al zeer lang bezig om Vista om te bouwen naar iets dat compatible is met hun netwerk (idioot netwerk kan ik je trouwens vertellen).
En ook webbased applicaties zitten er bij Shell bijvoorbeeld niet in.


Zelf gebruik ik leuk Vista (los gekocht, bewuste keuze dus) en ik ben er uitermate tevreden mee. Helemaal geen driver problemen of iets dergelijks gehad, werkt erg snel en is naar mijn mening een waardige opvolger van XP. Moet er wel bij zeggen dat dat alleen op gaat voor Vista met SP1 en 4GB RAM is een vereiste. Heb het ooit eens met 2GB geprobeert en dat is dan wel een ramp.

@Jace, Shell gebruikt dus Windows 2000 en geen XP; je zegt het zelf al. Dus heb ik nog steeds geen voorbeeld van een organisatie die van XP naar Vista moet overstappen. Wie kan me zo'n voorbeeld wel geven?

Ik zeg ?Gewoon XP blijven gebruiken? en adviseer dus geen bedrijven om bij Windows 2000 te blijven. Er zijn veel redenen om te gaan upgraden bij Windows 2000. Ben wel verbaasd dat een bedrijf als Shell niet alleen voor een fat client kiest, maar er ook van afhankelijk wil zijn. Dat hadden ze vroeger anders geregeld. Was dat een voorstel van Getronics of van Shell zelf?

Zelf heb ik nu een paar jaar ervaring met Vista en 4 maanden met Windows 7 (Beta en RC). Ervaar bij Win2k en XP duidelijk minder driver problemen (en stabiliteitsproblemen).

Op een typische XP hardware configuratie kan goed gewerkt worden met Windows 7 RC in combinatie met office en wel vanaf 1 GB RAM. Heb ook Vista 32 met Aero gebruikt bij 1 GB RAM. Dat lukt goed met hardware van pakweg de laatste drie jaar. 2 GB RAM, SATA II en een snelle videokaart is dus wel aan te bevelen.
Wil je veel schermen tegelijkertijd open hebben, filmpjes bekijken, Virtual PC's gebruiken, gamen, et cetera, ja dan wordt het een ander verhaal.

Reden waarom ik steeds serieuzer kijk naar Fedora, Suse en Ubuntu Enterprise met gedegen ondersteuning.

Linux is op het gebied van oude hardware dan ook nog eens milieuvriendelijker. Omdat oudere apparaten mee kunnen draaien totdat ze op zijn i.p.v. om software technische redenen vervangen te worden.

Het milieu heeft hier nou eenmaal een hogere waarde dan iemands miljoenenvilla (no offense).

Waarom deze discussies? Laat meneer Gates eindelijk eens een product leveren dat niet de voorgaande generatie besturingssystemen frustreert en dat in een keer redelijk foutloos is. Al deze "noodzakelijke" verbeteringen zijn pure geldklopperij. Onder de motorkap van al deze besturingssystemen van MS klopt nog steeds een zeer groot stuk oude NT achtige software. Dus maak het maar downwards compatible. Maar dat doen ze niet, ze verkopen liever, daar zit het hele probleem.

@ whoever it mays concern ;-). Ik ben blij dat M$ zo lekker bezig is op het Desktop vlak, hopend het op te lossen met Windows7 bla bla bla.. ben na een Vista ervaring met tranen en onbegrip heel snel over gestapt op Linux. de pest blijft wel dat vele apps gebouwd zijn op een MS omgeving, maar zoals MS al een voorbeeld geeft in Windwos7, compabiliteit kan gegarandeerd worden dmv virtualisatie. maakt dus niet echt meer uit wat voor host OS je gebruikt, kan dus ook binnen een Linux variant icm een virtualisatie product, zoals bv het gratis en zeer efficiente virtualbox, etc. Ik werk nu al 6 maanden met ubuntu, en gebruik XP binnen een VM. perfect. ga wel stiekem even kijken naar de Windows7RC. al zal ik mijn huidige setup blijven toepassen en mijn gaan buigen over een opensource oplossing binnen ons bedrijf gebruik makend van virtualisatie (VDI)voordat XP support van het toneel verdwijnt. of.. mischien is W7 de moeite waard. VISTA ZEER ZEKER NIET! M$ WTF!

Afgeven op Microsoft? Mij best. Maar het blijft echter een feit dat de meeste bedrijfsapplicaties nu eenmaal op een Windows platform draaien. Ik zie bedrijven als Shell en, noem eens een zijstraat, Randstad echt niet overstappen op een Linux versie of variant. Zelf heb ik priv? ervaring met Vista, XP en W2000. Verschil? Nauwelijks. Driver problemen? Nauwelijks, en die er waren, zijn inmiddels opgelost. Overstappen op Linux geeft je ook een grote kans op driver problemen. De ergens gelezen uitspraak om zo'n probleem in een forum te dumpen en om een driver te vragen: sorry, leuk voor de amateur maar beslist onvoldoende voor de prof's.
Ik geloof meteen dat Windows 7 stukken beter presteert dan Vista. Dat kennen we van W98 en W98 SE, ME en XP en nu weer dus.
Jammer dat de virtualisatie software niet op wat oudere systemen draait, alhoewel ik me dan afvraag of die wel echt overweg konden met Vista?
Dus: hoe erg is dat?
@Gerard: ik ben het met je eens dat Microsoft eindelijk eens een OS moet leveren dat vanaf het begin goed presteert en downwards compatibel is. (vgl. Office: je kunt nog steeds Office 97 bestanden lezen en schrijven...)

@jaap

"Jammer dat de virtualisatie software niet op wat oudere systemen draait"
Dat is het problem niet maar dat Intel de door Ms gekozen virtualisatie niet in iederenieuwe CPU geaktiveerd heeft, er zijn al lijstkjes te vinden welke dat wel doen.
Het is de typische rampenage upgrade policy van MS.

Sinds enkele jaren draai ik Linux (en ook windows) , ter vergelijk is het werkelijk minder probleem-rijk. En dat het gebruik van forums amateuristisch is getuigt van een stuitend gebrek aan ervaring en inzicht in de ICT anno 2009.

Ja,

Linux en centraal beheer zijn goed te doen!

Meer en meer (nu nog kleinere) ondernemingen gaan over op Apple. In een kantooromgeving kan je hier voldoende mee uit de voeten en het schijnt dat je er nog productiever van wordt ook nog. It just works.

XP-modus, een oplossing met een beperking voor een nota bene zelf gemaakt probleem. Dat lijkt wel op de werkverschaffing tijdens de crisisjaren.
Microsoft kan zich wellicht beter richten op de bestaande gebruikers door ze ook het bekende interface te bieden (met het klassieke ergonomische menusysteem). Een kleine inspanning met een grote acceptatiewinst. Of wachten ze op een Open Source oplossing, net als bij MS Office?

Ik moet bekennen gevloekt te hebben op de prutsers bij MS, maar na een aantal dagen Windows7RC te hebben getest blijk ik positief verrast te zijn. bravo MS. maar ik bied geen excuses aan voor mijn verleden HOON richting M$, VISTA is en blijft onvergevelijk in mijn ogen, en Dell blijft het maar promoten.

Nou ik moet zeggen het werkt wel die Windows 7 alleen ik mis er de outlook express in.
Er word een groot deel van hardware mee genomen in de installatie. Maar nog niet alles word herkend door M7 wat ik wel jammer vind.
Maar ik wacht gewoon op versie Windows 10.
Deze zou nu ook wel al klaar liggen bij Bill

Hallo mensen ik heb eventjes jullie reacties gelezen en ik heb een paar vragen:

Windows 7 64 bit, die lukt niet op XP Pro, met 1 gb werkgeheugen, maar werkt de windows 7 32 bit wel??

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-05-08T17:19:00.000Z Nick Kivits
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.