ICT Automatisering snijdt dieper in kosten

ICT Automatisering breidt zijn reorganisatie verder uit na slechte halfjaarcijfers. Het bedrijf wil kosten besparen in Duitsland en verbreekt de samenwerking met advies- en trainingsdochter NoviQ. De maatregelen volgen op eerder aangekondigde reorganisatieplannen. In totaal wordt 4,5 miljoen euro opzij gezet om kosten te besparen.

ICT Automatisering boekt 2,9 miljoen euro verlies over het eerste halfjaar van 2009. De omzet daalde met bijna een vijfde deel (19,3 procent) tot 39,4 miljoen euro. Alle divisies boekten een lagere omzet dan in de eerste zes maanden van 2008. 

Volgens het Barendrechtse bedrijf zijn de slechte resultaten een rechtstreeks gevolg  van de economische omstandigheden in de eerste zes maanden van 2009. De omzet bij de divisie ICT Embedded, daalde met 30,2 procent naar 10 miljoen euro. Volgens ceo Bram Schot komt dat vooral doordat de divisie die software maakt voor televisies, telefooncentrales en cd-spelers de vraag van klanten als NXP, Océ, Philips Healthcare en ASML ziet teruglopen. Daarnaast staan de tarieven onder druk.

Bij ICT Solutions daalde de omzet met 19,8 procent tot 18,5 miljoen euro. De divisie ontwikkelt software voor informatiesystemen die een primair proces besturen of daarover informeren. Volgens Schot is de vraag van klanten uit de machinebouw, chemie en metaalsector sterk afgenomen.

Verrast

Het bedrijf is vooral verrast door tegenvallende resultaten in Duitsland. Volgens het bedrijf was tot en met december 2008 geen sprake van enige verzwakking bij de Duitse activiteiten. Maar door werktijdverkorting en langdurige sluiting van fabrieken daalde de productiviteit. De omzet daalde onverwacht met 2,6 procent tot 9,9 miljoen euro.

Door de tegenvallende resultaten in Duitsland is besloten om daar ook te gaan reorganiseren. Daarvoor is een bedrag van een half miljoen euro opzijgezet. Die maatregelen volgen op een reorganisatie die begin 2009 werd gestart. Daarbij verdwijnen zeventig arbeidsplaatsen. Volgens het ict-bedrijf verloopt die reorganisatie volgens plan en zal de kostenbesparing in het derde kwartaal worden afgerond. Voor de reorganisatievoorzieningen is ongeveer vier miljoen euro opzijgelegd.

Consultancy beëindigd

De omzet bij de divisie ICT Consultancy daalde met 23,4 procent tot 1 miljoen euro. Door teleurstellende resultaten bij ICT NoviQ, een trainings- en adviestak die sinds 2006 onderdeel uitmaakt van ICT Automatisering, is besloten om die activiteiten te stoppen. Dat moet in het derde kwartaal van 2009 zijn afgerond. De divisie ICT Consultancy bestaat nu alleen nog uit Improve, een testspecialist waarin het bedrijf een belang heeft.

Herstel

ICT Automatisering ziet de eerste voorzichtige tekenen van marktherstel en verwacht een lichte verbetering van de marktomstandigheden vanaf het vierde kwartaal. Van een echt herstel zal volgens de ceo nog geen sprake zijn. Hij verwacht dat de tarieven in 2009 niet zullen stijgen.

Bij de bekendmaking van de jaarcijfers over 2008 liet het bedrijf de doelstelling voor de lange termijn los. Het verwachtte in 2011 een omzet van 150 miljoen euro te behalen waarvan ongeveer 60 procent afkomstig zou zijn uit Nederland en 40 procent uit Duitsland. De automatiseerder denkt dat het behalen van die doelstelling meer tijd zal vergen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Jammer om te lezen over het aanzienlijke verlies, want ICT Automatisering is een goed en betrouwbaar bedrijf en heeft al jarenlang zijn kwaliteit bewezen in het high-tech segment van Nederland.

Er worden zo veel economisch denkfouten gemaakt.Bezuinigingen op personeel is een tijdelijk kostenbesparing en lost niets op, maakt het alleen maar erger.Is je bedrijf grotendeels gesnoeid is kun je niet snel concurreren.Beter is te letten op energie en andere frequenter kosten die niet direct iets opleveren.Personeel zorgt voor inkomsten.En juist in slechte tijd moet je incasseren en als een forel tegen de stroming in zwemmen om beter er van te worden.Is maar een mening

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-08-28T11:25:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.