Olympische ICT draait weer op Windows XP

Ruim acht jaar na de introductie van besturingssysteem Windows XP wordt het nog steeds volop gebruikt op een van de grootste sportevenementen ter wereld: de Olympische winterspelen in Vancouver. Alle automatisering op de elf sportlocaties van de spelen draait op het platform. Dat meldt chief technology integrator Magnus Alvarsson van ict-dienstverlener Atos Origin vanuit Canada. De datacenters van het evenement gebruiken het Unix-platform Solaris 10 van Sun Microsystems.

Twee jaar geleden, in de voorbereidingen op de Olympische zomerspelen van 2008 in Beijing, was lange tijd sprake van de inzet van Windows Vista, de opvolger van XP. Uiteindelijk koos Atos Origin er echter voor om de ruim tienduizend Olympische computers te laten draaien op het vertrouwde XP.

'Het moment waarop Vista klaar was voor de zakelijke markt, kwam te laat voor ons om nog te  kunnen zeggen dat we XP door Vista zouden vervangen. Dat zou te krap zijn geweest', merkte ceo Rob Pols van Atos Origin Nederland toen op. Ook de directeur van pc-leverancier Lenovo zei dat er geen ruimte was om te experimenteren met nieuwe technologie.

Meer dan tweeduizend ict'ers

Het Internationaal Olympisch Comité stelde Atos Origin in 2002 aan als officieel ict-dienstverlener voor de komende zomer- en winterspelen. Meer dan tweeduizend ict'ers van Atos Origin leggen momenteel de laatste hand aan het project. Daarbij zijn volgens Alvarsson zes Nederlanders in Vancouver actief. Zij werken als technology manager, ict-beveiligingsmanager of zijn betrokken bij ict-networking en marketing.

De ict-dienstverlener is verantwoordelijk voor de automatisering van de Olympische Spelen van 2002 (Salt Lake City), 2004 (Athene), 2006 (Turijn), 2008 (Beijing), 2010 (Vancouver), 2012 (Londen), 2014 (Sochi) en 2016 (Rio de Janeiro).

Windows XP kwam in oktober 2001 op de markt. De Olympische winterspelen in Vancouver vinden plaats van 12 tot en met 28 februari 2010.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Windows 7 performce is toch echt beter .Maar te duur misschien ?

Verstandige keuze van Atos en een afgang voor M$.

@ICT-er: Een echte afgang zou zijn wanneer men Linux had ingezet. Maar ja, het inzetten van een hobby OS op zo'n groot evenement zie ik niet snel gebeuren.

@Brett, het gebruik van linux is juist een vooruitgang.

Er zijn cases zat die dat bewijzen. Bijvoorbeeld de Londense beurs die overstapte van windows naar linux ivm traagheid en vele problemen. Get the facts!

Toch is dit een verstandige keuze, want XP heeft gewoon zijn betrouwbaarheid bewezen. Iets wat je van Vista niet altijd kan/kon zeggen. Daarnaast is Vista te traag.
Windows 7 performt dan wel beter, maar is gewoon te nieuw. Lijkt me voor Atos een beetje onmogelijk om alle ontwikkelde software nog eens op W 7 te gaan testen.

Grappig dat bij commentaar op Linux (Mac ook overigens) er altijd wel iemand heel fel reageert. Bij Ms zie ik dat nooit, hooguit dat iemand vindt dat je de oude versie moet gebruiken, want die was veel beter.
Maar ja, Linux en Mac zijn natuurlijk ook een stuk minder vergeleken met Microsoft.

Het artikel spreekt er over dat Vista niet op tijd klaar was op het moment dat dit project opgezet werd. Daarom was de keuze voor XP genomen. Achteraf misschien beter, want Vista is niet voor niets zo snel opgevolgd door 7.

Net als zovele hardware leveranciers zijn ook nog lang niet alle software leveranciers klaar voor Windows7, wat natuurlijk nog maar net echt op de markt is. Hoe zou je dan überhaupt van een Internationale Service Provider als Atos Origin kunnen verwachten dat die wél volledig klaar zou zijn voor ondersteuning, van de Spelen, met Windows7 ?
Een, strategisch gezien, zeer verstandig besluit dus om met de meest betrouwbare versie van MS Windows, tot nu toe althans, door te gaan bij een dergelijk belangrijk evenement waar de ogen van nagenoeg de gehele wereld op gericht zijn. Mogelijk zal Atos Origin in 2012 wel in zee gaan met Windows7, wat dan al weer twee jaren oud en uitgekristaliseerd zal zijn.
Een dergelijke beslissing heeft niets te maken met een afgang voor de ene partij (Microsoft) of de, nog steeds onvolwassenheid van het andere kamp (Linux) maar veel meer met het leveren van een betrouwbare, stabiele dienstverlening en daarmee indirect samenhangend, het voorkomen van een publiekelijke afgang voor de ogen van de gehele wereld als serieuze dienstverlener, iets wat veel grote spelers (de concurrenten) maar al te graag zien gebeuren.

JaapG, Brett, OnkelX, olympische ICT is voor de Olympic Games bedoeld en niet voor Gamers. Henri, heeft gelijk.

Misschien dat er daarom niet voor 2008 server is gekozen, maar voor Solaris. Dat is overigens gebaseerd op OpenSolaris (met de standaard-shell van GNU/Linux) en wordt geleverd met heel veel open GPL en CDDL software). Ik heb zelf te weinig ervaring mrt 2008 server om het met Linux te kunnen vergelijken, maar Linux is veel beter dan een up-to-date 2003 server (de eerste stabiele en praktische server van MS).

Never change a winning team, duidt hier op een gebrek aan bijtijdse opvolgers c.q. nog onvoldoende expertise van een nieuwe OS omgeving.

Henri, ik zou Linux niet onvolwassen noemen, wel de Linux markt. Bijvoorbeeld de meeste MBO-ers hebben MS certificaten en ervaring, maar meestal geen Linux expertise en zij moeten de de vele handjes leveren.

Dat er nog steeds met XP wordt gewerkt zegt niks over de kwaliteit van het OS, maar alles over de behoudendheid c.q. de tunnelvisie van Atos Origin (of misschien wel over de beperkte blik van het leeuwendeel van de IT-ers). Niet iets waar we als beroepsgroep nou blij mee kunnen zijn...

@Oud

Nog werken met XP heeft niets te maken met tunnelvisie of behoudendheid, maar gaan voor zekerheid.

Windows 7 is gewoon nog te nieuw; er zijn nog te weinig testresultaten bekend om dit in te zetten bij zo'n grootschalig evenement.

Het is wellicht heel stoer en een goede reclame om te laten zien dat je zo'n evenement op Windows 7 draait, totdat er iets misgaat.

Dan liever laten zien dat je alles onder controle hebt, alles vlekkeloos loopt maar alleen op een wat ouder systeem.


Het nieuwste is niet altijd het beste !!!

@Brett,

Linux een hobby os? 75% van de kernelcode wordt geleverd door bedrijven, oa IBM en Novel. Dit zijn toch geen hobbyisten?

Ik vind dat ze Linux hadden moeten nemen. Aan de Olympische spelen doen er toch ook veel amateurs mee. De slogan van Linux is toch ook "deelnemen is belangrijker als winnen"

Peter, je bent nieuwe Spoelstra; alleen wat minder leuk. Nog teveel op MSCE niveau blijven hangen.

De keuze voor XP is voorspelbaar. Atos is de laatste jaren al haar innovatieve kracht verloren. Silo denken, verouderde concepten en risico mijdend voeren de boventoon. Juist is een evenement als de Olympisch Spelen het platform om de markt te laten zien wat je kunt. De rol van leveranciers zoals Microsoft is echter zeer beperkt. Het concept zou doorslaggevend moeten zijn...wederom een 'gemiste' kans. En een 'nieuwe' kans van de competitie. Ik wacht met spanning af.

@Piet vergeet me niet

Is risico mijdend een probleem in deze???
Wat is risico: de keuze voor een ietwat verouderd systeem dat zijn kracht bewezen heeft, of kiezen voor het nieuwste van het nieuwste (of dat nu linux, windows 7 of iets anders is) ???

Het belangrijkste is dat je laat zien dat je een evenement als de olympische spelen kunt ondersteunen!


Stel, je neemt windows 7 of wat dan ook, en tijdens de 1500m schaatsen crashed de boel.......

Ik zou er niet aan willen denken


ik heb geen harde feiten of cijfers, maar mijn gevoel zegt dat er nogal wat ICT gerelateerde projecten de mist in gaan omdat men het nieuwste van het nieuwste wil gebruiken, zonder dat de kracht hiervan bewezen is in een omgeving waarbinnnen het toegepast wordt.

Ik ondersteun "wie niet waagt, wie niet wint", maar niet zonder "bezint eer ge begint"

"De datacenters van het evenement gebruiken het Unix-platform Solaris 10 van Sun Microsystems"
Proven technologie aan het back-end, solide genoeg om het gerotzooi aan de client-kant te kunnen opvangen :-)
Hier zie ik geen windows servers ooit toetreden...

En wat XP betreft:
Als je XP ver genoeg uitkleed en kaalstript van allerhande onnodige microsoft toeters en bellen, ontdoet van alle onnodige services en dll-bagger, kun je er best een redelijke client op laten draaien.

XP word ook nog steeds succesvol gebruikt in embedded toepassingen, waar het OS prima haar werk doet. (Zolang je er maar niet te veel van vraagt of overbelast)


@Piet Vergeet me Niet, 29-01-2010 20:14:
[Juist is een evenement als de Olympisch Spelen het platform om de markt te laten zien wat je kunt.]

...Of wat je juist NIET kunt... Ik zou ook eerder een nieuwigheidje proberen bij een klein pojectje dan bij een mega-project als de OS.

W7 is maar ternauwernood op de markt. Updaten vanaf XP gaat niet, dus zal in paniek terug naar XP naar alle waarschijnlijkheid ook nagenoeg onuitvoerbaar zijn.
Lijkt me dus een wijs besluit van Atos. Een ploeg waar je blijkbaar als opdrachtgever zonder enig risico op kunt vertrouwen ...

@Piet Vergeet me Niet, 29-01-2010 20:14:
[...Of wat je juist NIET kunt... Ik zou ook eerder een nieuwigheidje proberen bij een klein pojectje dan bij een mega-project als de OS.]

Het zijn innovatieve bedrijven die nieuwe markten creeren en overleven. De rest zijn slechts 'volgers'...
Ik denk dat je genoeg voorbeelden zult aantreffen waarom grote dienstverleners steeds meer vervallen in zg. 'commodity' spelers. Tenslotte heeft Atos ruime ervaring in de afgelopen jaren kunnen opbouwen om nieuwe revolutionaire concepten naar de markt te introduceren en/of te brengen...

[W7 is maar ternauwernood op de markt. Updaten vanaf XP gaat niet, dus zal in paniek terug naar XP naar alle waarschijnlijkheid ook nagenoeg onuitvoerbaar zijn.
Lijkt me dus een wijs besluit van Atos. Een ploeg waar je blijkbaar als opdrachtgever zonder enig risico op kunt vertrouwen ...]

Atos heeft gezien haar strategische contracten met Microsoft al veel langer de beschikking over W7 en zal met name hier prima als "early adopter" kunnen fungeren. Ik blijf bij mijn stelling dat dit nog steeds een gemiste "kans" is.

De (ICT)voorbereiding van de spelen is volgens mij niet iets van weken, maar van maanden. Ik mag hopen dat ATOS ten tijde van de introductie van Windows 7 de infrastructuur al min of meer gereed had, inclusief de specifieke applicaties.

Je moet dan in de voorafgaande jaren gewoon vast houden aan de laatste stabiele windows versie en dat was XP.

Om in de laatste fase van zo'n mega proces nog over te stappen van XP naar Windows 7 lijkt mij geen verstandig plan en ook van weinig toegevoegde waarde aangezien op XP alles al getest is.

Professionals zijn volgens mij terughoudend met de implementatie van nieuwe technologie als het gaat om betrouwbaarheid. Het nu al overstappen op Windows 7 bij zo'n evenement is volgens mij dom en vragen om moeilijkheden.

Vergeet ook niet, dat het om een world wide event gaat. Als daar iets misgaat, dan is de imagoschade niet te overzien, lijkt mij.

Ze moeten gewoon IBM iSeries inzetten: Robuust, betrouwbaar en...niet vatbaar voor virussen. XP is zoooo old school

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-01-29T10:28:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.