Nictiz zoekt nieuwe beheerder voor LSP

Dit artikel delen:
Ziekenhuis verpleegster zorg

Nationaal ICT Instituut in de zorg (Nictiz) heeft een Europese aanbesteding uitgeschreven voor het beheer, de exploitatie en de doorontwikkeling van het landelijk schakelpunt (lsp). De opdracht heeft een totale waarde van negen miljoen euro. Het lsp is de beveiligde verbinding tussen zorgverleners die informatie uitwisselen via het elektronisch patiënten dossier (epd). Het beheer wordt op dit moment uitgevoerd door ict-dienstverlener CSC. Dat bedrijf bouwde samen met databaseleverancier Intersystems het huidige lsp dat begin 2006 werd opgeleverd.

De aanbesteding is uitgeschreven omdat het vijfjarige contract met de huidige beheerder, CSC, in oktober 2010 verloopt. Nictiz is wettelijk verplicht om de opdracht opnieuw aan te besteden.

Naast het beheer, staat doorontwikkeling van het lsp centraal. Opdrachtgever Nictiz schrijft in het aanbestedingsdocument: 'Aangezien de omgeving waarbinnen het lsp fungeert nog niet uitontwikkeld is, worden de nodige inspanningen verwacht ten aanzien van de doorontwikkeling van de lsp-dienstverlening, zowel functioneel als wat prestaties betreft.  (...) Aangezien het lsp een bestaande operationele dienst is zal de opdracht ook de transitie van de huidige situatie naar de nieuwe situatie omvatten.'

De opdrachtgever doelt op de komende jaren waarin stap voor stap steeds meer zorgverleners via het lsp gekoppeld moeten worden aan het epd. Voor het beheer en de exploitatie van het lsp wordt zes miljoen euro gereserveerd. Voor de doorontwikkeling is drie miljoen euro beschikbaar.

Streng optreden

Eind 2009 voldeed bijna tweederde deel van de zorgsystemen niet aan de eisen voor aansluiting op het landelijk schakelpunt. Sommige zorgverleners stellen dat de invoering van het elektronisch patiënten dossier (epd) eenzijdig wordt doorgevoerd. Minister Klink heeft het idee dat sommige zorgverleners de uitwisseling van patiëntgegevens vertragen en wil streng optreden tegen zorgverleners die hun beveiligingsnormen niet halen.

Epd

Het landelijk epd wordt stap voor stap opgebouwd. Het elektronisch uitwisselen van medicatiegegevens en huisartswaarneemgegevens tussen ziekenhuizen, huisartspraktijken, huisartsposten en apotheken zijn de eerste toepassingen van het landelijk epd. De gegevensuitwisseling wordt op termijn uitgebreid.

Het epd is een beveiligde verbinding naar een index die verwijst naar medische informatie. Die informatie is lokaal opgeslagen bij de zorgverlener. Het epd is dus geen dossier waarin alle informatie ligt opgeslagen maar een netwerk via het landelijk schakelpunt waarmee medische informatie wordt uitgewisseld.

De verplichte gegevensuitwisseling had op 1 september 2009 moeten werken, maar minister Klink van Volksgezondheid, Welzijn en Sport besloot begin 2009 om die datum op te schuiven. Dat deed hij na kritiek van betrokken artsen, apothekers en ziekenhuispersoneel over de haalbaarheid van die termijn.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

VWS: Veel zorgsystemen niet klaar voor EPD

Klink stelt verwachting EPD opnieuw bij

EPD blijft moeilijke klus voor ziekenhuizen

Invoering EPD ligt enorm achter op schema

Artsen: Invoering EPD in 2010 is niet haalbaar

Eerst klantgerichtheid, dan EPD

Nederlandse zorg niet klaar voor EPD

Invoering EPD loopt vertraging op

De keerzijde van de EPD-brochure

Pharmapartners: EPD moet aangepast worden

VWS kan vraag beveiliging EPD niet aan

Klink: Onveilige systemen vertragen EPD

Regering wil hoge straffen tegen misbruik EPD

Informatiebeveiliging bepaalt succes van EPD

Artsen en politici uiten kritiek op brief over EPD

Patiënt kan pas over 10 jaar volledig EPD inzien

Ziekenhuizen zien EPD niet zitten

Denen kiezen voor nationaal EPD

Patiënt staat centraal bij doorstart LSP

Mogelijke doorstart LSP na garanties verzekeraars

Nictiz verlengt LSP-contract CSC nog even

Elco Brinkman stapt op als voorzitter Nictiz

NOiV: stel open standaarden eerder verplicht

CSC aast op verlenging beheercontract LSP


Reacties

Is het niet zo dat dat contract, zoals ieder contract, eindig is en Nictiz dan automatisch verplicht is een nieuwe Europese aanbesteding uit te schrijven? contract dateert alweer uit 2005 (info met dank aan Google) dus zo vreemd is dat dan niet. Computable lijkt me een beetje te 'enthousiast' want bij een mogelijke twijfel van een reden lijkt het me beter de reactie van partijen af te wachten vooraf aan plaatsing. we merken het wel. dit neem ik in ieder geval voorlopig nog met een flinke korrel zout ;-)

Michael heeft het bij het rechte eind. Snap niet waarom daar zo geheimzinnig over gedaan wordt?

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-03-01T15:26:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.